Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carme García: 'És impossible mantenir serveis sense augmentar els ingressos' L’alcaldessa s’ha reunit amb la Plataforma d’Associacions de Veïns per explicar-los la proposta d’ordenances fiscals per l’any 2012. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Carme García: 'És impossible mantenir serveis sense augmentar els ingressos'

L’alcaldessa s’ha reunit amb la Plataforma d’Associacions de Veïns per explicar-los la proposta d’ordenances fiscals per l’any 2012.
L’equip de govern ha presentat la proposta d’ordenances fiscals pel 2012 a la Plataforma d’Associacions de Veïns, davant la inquietud d’aquest col·lectiu per la pujada d’impostos prevista. L’alcaldessa, Carme García, ha explicat que l’increment dels impostos, taxes i preus públics a Rubí, de mitjana, serà de 6,6 euros al mes. García ha posat com a exemple una família tipus formada per una parella i dos fills, que paguen l’IBI d’un habitatge en propietat, l’impost de circulació de dos vehicles i la taxa del cementiri municipal. Tal com ha explicat l’alcaldessa, “aquesta família tipus patirà un augment dels impostos de 79,2€ a l’any”.

L’increment que més notaran els ciutadans serà el de l’IBI. L’alcaldessa ha explicat detalladament de quina manera els afectarà, posant alguns exemples. En aquests moments, a Rubí hi ha 30.233 habitatges que tributen aquest impost. Segons l’alcaldessa, 8 de cada 10 habitatges, és a dir, 25.279 vivendes, paguen menys de 700 euros a l’any. Aquests pagaran un màxim de 6,5 euros mensuals més l’any vinent. García també ha apuntat que l’increment de l’IBI per a la meitat dels habitatges de Rubí (unes 14.819 vivendes que paguen menys de 400 euros anuals) no superarà els 3,5 euros al mes.

L’alcaldessa ha assegurat que es mantenen les bonificacions per aquelles persones amb rendes baixes, famílies monoparentals, nombroses, etc. A més, ha avançat als veïns que s’està treballant per impulsar, tal i com es va acordar amb l’oposició, un sistema de tarifació social sobre els preus públics i les taxes, per fer que els diferents impostos variïn en funció de la renda de cada unitat familiar, de manera que hi hagi una gradació que permeti un preu just per a tothom.

Crisi d’ingressos
Carme García ha explicat que “és impossible mantenir serveis sense augmentar els impostos”. I és que, com ha assegurat l’alcaldessa, “els ingressos han baixat uns 14 milions d’euros respecte l’any 2006”. Malgrat l’aplicació de mesures de contenció de la despesa, que han permès un estalvi de 9 milions d’euros des del 2008 (4,3 milions d’euros només en el darrer any), “els ingressos continuen sent insuficients per cobrir les necessitats del municipi”. A més, el consistori preveu un nou descens d’ingressos d’aproximadament uns 7 o 8 milions d’euros de cara al 2012 que, si no es prenen mesures, pot provocar un desequilibri pressupostari important que condicioni els propers exercicis.

L’alcaldessa ha assegurat que la voluntat de l’equip de govern és mantenir els serveis essencials i de qualitat a la ciutat. Segons Carme García, s’hauran de reestructurar serveis, analitzant detalladament què és el que ofereix cadascun d’ells. En aquests moments, l’equip de govern està elaborant els pressupostos per a l’any 2012, on es defineixen quins serveis es volen potenciar. Segons García, “hi ha consens amb els grups a l’oposició i això és bo”. L’alcaldessa també ha recordat que les Ordenances fiscals per a l’any 2012 s’han aprovat inicialment amb els vots favorables de l’equip de govern (PSC i ERC) i les abstencions de la resta de formacions (PP, ICV-EUiA i ACR) a excepció de CiU, que hi va votar en contra.

Aportacions veïnals
Els veïns, que han seguit atentament tots els arguments formulats per l’alcaldessa, han plantejat diverses qüestions.

Davant la pregunta de si s’han malgastat diners en època de bonança econòmica, l’alcaldessa ha contestat: “Rubí ha crescut molt en els darrers anys, fet que ha provocat la necessitat de més serveis i equipaments (a tall d’exemple, l’any 2006 només teníem una escola bressol municipal i ara en tenim tres). Són serveis, molts dels quals no són competència municipal, dels quals no podem prescindir. No hem crescut de manera descontrolada, sinó atenent a les competències que ens han imposat i a aquelles que hem assumit perquè ningú les feia”.

Els membres de la Plataforma han traslladat a l’alcaldessa que pels ciutadans és difícil d’entendre que la proposta d’augment dels impostos sigui superior a l’increment de l’IPC, ja que molts tenen els sous congelats des de fa temps i, d’altres, estan a l’atur.

D’altra banda, han proposat a l’equip de govern que es revisin els consums municipals i que es renegociïn contractes amb la finalitat de disminuir la despesa.

La Plataforma també ha estat crítica amb aquells ciutadans que no valoren els serveis que presta el consistori. “Sembla que com menys costa un servei, menys valor li donem. I això no pot ser”, han assegurat. Per últim, les entitats veïnals han assumit un rol divulgador a l’hora de traslladar als veïns les bonificacions que existeixen en el marc de les ordenances. “Tenim una feina molt important a l’hora de fer saber a la resta de veïns les bonificacions a les quals es poden acollir”, han dit.