Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carme Garcia apel·la a l’esperit lluitador del poble català en la Diada Nacional L’escultura “Dempeus”, de l’artista Pepa de Haro, ha estat inaugurada a la plaça Onze de Setembre per commemorar els fets de 1714 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Carme Garcia apel·la a l’esperit lluitador del poble català en la Diada Nacional

L’escultura “Dempeus”, de l’artista Pepa de Haro, ha estat inaugurada a la plaça Onze de Setembre per commemorar els fets de 1714
Minuts després de les 11 del matí, l’escultura “Dempeus” va veure per primera vegada la plaça Onze de Setembre, que presidirà d’ara en endavant i on recordarà els fets de 1714. Aquesta obra, de l’artista rubinenca Pepa de Haro, ha estat la principal novetat de la celebració d’enguany de la Diada Nacional de Catalunya. El peu de l’escultura ha estat el lloc on els representants dels partits polítics de la ciutat han dipositat les seves ofrenes florals en un acte marcat, d’una banda per la retallada de l’Estatut i, d’altra, per la situació econòmica.

L’alcaldessa, Carme Garcia, ha estat l’encarregada de fer el discurs institucional de la jornada i ha senyalat que la celebració serveix per unir als catalans amb les seves diferències. Precisament, un dels significats que Pepa de Haro donava a la seva escultura: “Els tubs que es mouen cadascú amb la seva trajectòria, però que tenen una base comuna, que els manté junts”.

A la seva intervenció, Carme Garcia ha reivindicat l’esperit lluitador del poble català, una característica que l’ha permès avançar. “Som un poble lluitador i, després d’una derrota, sempre ens hem refet i ens hem fet més forts”, ha afirmat Garcia. L’alcaldessa ha recordat que al 1979 la mobilització en demanda de l’estatut d’autonomia va ser massiva i va tenir èxit. “Vam tornar-ho a fer fa uns mesos”, ha senyalat en referència a la manifestació de protesta per rebutjar la retallada del Tribunal Constitucional al nou Estatut, i ha expressat la seva confiança a que “es respectarà el text que va aprovar el Parlament de Catalunya”.

En tot cas, Carme Garcia s’ha mostrat convençuda de que “amb el nostre estatut, i en un marc de col·laboració continua i respectant les nostres tradicions, gaudirem de la nostre diversitat”, insistint al caràcter plural de la societat catalana.

De la mateixa manera, l’alcaldessa ha advertit que aquest marc legal te influencia en les possibilitats de fer front a la delicada situació econòmica. Garcia ha explicat que l’Ajuntament ha fet un esforç per “minimitzar” els efectes de la crisis mantenint la inversió i fomentant l’ocupació. “Treballarem des dels ajuntaments per ajudar a les persones i les famílies a superar aquesta etapa difícil”, ha insistit. Igualment ha demanat la col•laboració de la resta de formacions polítiques presents a la commemoració per poder mantenir la mateixa línia de treball: “Aconseguirem transformar la crisis en una oportunitat. I, ho farem amb la col•laboració de totes les formacions representades al consistori, de la ciutadania i la dels agents econòmics i socials de Rubí”.

Carme Garcia ha volgut cloure la seva intervenció amb un missatge esperançador, per la confiança en l’esperit lluitador del poble català: “Al llarg de la nostra història ens hem sortit d’altres moments de crisis econòmica i social greu. Estic segura de que ara, amb un grau d’autogovern del que mai havien gaudir, i amb la col•laboració de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, ho tornarem a aconseguir”.

Després d’aquesta nota reivindicativa, la celebració ha continuat en un to festiu. Les Colles Galzeran de l’escola de Sardanes Flor de Neu i la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, han posat la pinzellada musical; els Trabucaires de Rubí, l’olor a pólvora i els Castellers de Rubí, l’alçada del acte. Tot per donar una mostra de la cultura popular i tradicional de la ciutat.