Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Boc’nroll perquè els alumnes de Rubí disminueixin l’ús del paper d’alumini en l’esmorzar El projecte forma part de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que se celebra la pròxima setmana. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Boc’nroll perquè els alumnes de Rubí disminueixin l’ús del paper d’alumini en l’esmorzar

El projecte forma part de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que se celebra la pròxima setmana.
Rubí s’ha adherit una vegada més a la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que se celebra del 21 al 29 de novembre, un projecte en el qual hi participa més d’una desena de països.

L’objectiu d’aquesta celebració és augmentar la conscienciació de la ciutadania mitjançant accions que demostrin que es poden reduir els residus. En el cas de Rubí, aquest any la campanya s’adreça als més joves de la ciutat, concretament als alumnes dels centres educatius de secundària, batxillerat i cicles formatius. D’aquesta manera, durant la pròxima setmana es duran a terme diferents sessions formatives en aquests centres per informar-los sobre l’impacte ambiental, social i econòmic dels residus i la necessitat de reduir-los. Se’ls ensenyarà com poden aplicar aquests coneixements al seu dia a dia, com ara l’ús de bosses reutilitzables.

En relació a això, cal recordar que Rubí va dur a terme una prova pilot l’any passat amb el lliurament d’una bossa reutilitzable a totes les llars per tal de substituir les bosses de plàstic.

Al llarg de tot el curs, es lliurarà a cada alumne un Boc’nroll, una eina per substituir el paper d’alumini dels esmorzars per tal d’evitar la generació de residus. Aquesta eina intenta simular els antics farcells. És un tros de tela amb una de les seves bandes de plàstic. El tros de tela es plega i queda subjecta amb un velcro. Es pot netejar i tornar a utilitzar d’un dia per un altre, no pesa i no ocupa espai a les motxilles.

Tenint en compte que generalment s’usa una mitjana de 25 cm de paper d’alumini per embolicar un entrepà, es calcula que un sol alumne utilitza més d’un metre d’aquest envàs d’un sol ús a la setmana i 50 metres durant tot el curs (40 setmanes). Sabent que hi a 4.283 alumnes als instituts i centres formatius de Rubí, els Boc’nrolls poden evitar l’ús de 214 km d’alumini, és a dir, la distància que hi ha entre Rubí i l’illa de Menorca.

La principal causa de l’augment del volum i pes de residus dels darrers anys són els envasos d’un sol ús, que estan fabricats a partir de primeres matèries no renovables i que no són fàcils de reciclar. Entre aquests envasos hi ha l’alumini, que s’obté d’un mineral anomenat bauxita, i la seva obtenció és un procés altament contaminant que requereix gran quantitat d’energia que es podria evitar amb facilitat adoptant mesures com les del Boc’nroll.