Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Comissió cívica del projecte Barris al dia comprova el resultat de les obres L’Ajuntament ha realitzat prop de 130 actuacions de millora als sis districtes de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Comissió cívica del projecte Barris al dia comprova el resultat de les obres

L’Ajuntament ha realitzat prop de 130 actuacions de millora als sis districtes de la ciutat
La Comissió cívica de Barris al dia ha visitat part de les prop de 130 actuacions executades en el marc d’aquest projecte als sis districtes de la ciutat. En una reunió posterior, els ciutadans i grups polítics que integren aquest òrgan també han pogut conèixer els detalls econòmics de les obres, així com la voluntat de l’Ajuntament de repetir la iniciativa durant el 2014.

Un recorregut en autobús de gairebé dues hores ha permès als membres de la Comissió cívica fer-se una idea representativa de les actuacions ja finalitzades, consistents en la construcció i reparació de voreres, asfalt i senyalització; la millora de parcs infantils; i l’esporga d’arbrat, entre d’altres. Al llarg de la visita, la coordinadora de l’Àmbit d’Obres i Espai Públic de l’Ajuntament, Montserrat Prat, ha argumentat algunes d’aquestes intervencions, alhora que ha donat a conèixer aspectes tècnics sobre les mateixes, com ara els materials emprats.

El projecte Barris al dia, dotat amb 400.000 euros, és una de les accions que es van incloure al Paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi 2013. Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament va voler implicar la ciutadania en l’elecció d'aquelles actuacions de millora necessàries als diferents barris de Rubí. Així, les obres que finalment s’han executat van ser proposades i prioritzades per una vuitantena de ciutadans en una jornada de treball celebrada el 15 de juny de l’any passat. Posteriorment, es va constituir la Comissió cívica del projecte, formada pels seus responsables tècnics i polítics, veïns de cada districte i membres dels grups municipals, amb l'objectiu de vetllar per la transparència i el bon funcionament de tot el procés.

El pressupost de Barris al dia es va dividir a parts iguals entre els sis districtes, destinant a cadascun d'ells 60.000 euros, mentre que els 40.000 euros restants es van reservar per a dues actuacions més: la millora de la senyalització d'orientació urbana i la posada en marxa del projecte de Camins escolars.

A la trobada d’aquest dimarts, els responsables municipals han informat que, fruit de les ofertes econòmiques a la baixa que van realitzar les empreses adjudicatàries, el pressupost de Barris al dia s’ha tancat finalment amb un romanent de 27.970,32 euros. També han concretat que dels 372.029,68 euros executats un total de 139.396,56 euros s’han destinat a inversions, és a dir, a obres noves; mentre que 232.633,12 euros han anat a parar a actuacions de manteniment.

Els membres de la Comissió cívica han pogut conèixer igualment que les dues úniques obres pendents de finalització són els Camins escolars, atès que requereixen un treball coordinat amb els centres educatius de la ciutat; i la instal·lació de cautxú en uns escocells de l’illa de vianants, ja que és necessari esperar que pugin les temperatures perquè la col·locació del material sigui òptima.

Nova edició de Barris al dia

A la reunió d’aquest dimarts, l’equip de govern ha refermat la seva intenció de donar continuïtat al projecte Barris al dia durant el 2014. La iniciativa, que comptaria amb la mateixa dotació de 400.000 euros i s’inclouria en un nou Paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi, forma part de la proposta de pressupost municipal que es debat aquests dies amb els grups de l’oposició. En aquesta segona edició del projecte, segons ha avançat el coordinador de l’Àmbit de Presidència, Michael Donaldson, es podria millorar la fase deliberativa, ampliant a dues les sessions de priorització de propostes.

Per a la regidora de Governança i Ciutadania, Neus Muñoz, l’experiència de Barris al dia ha estat molt positiva perquè, a banda de permetre l’execució d’obres prioritàries per als veïns i veïnes, ha acostat la gestió municipal a la ciutadania. Muñoz també ha apuntat que el projecte ha suposat un repte per a l’Ajuntament, ja que ha requerit una nova manera d’organitzar-se, marcada per la transversalitat, alhora que ha estat condicionat en tot moment per un calendari molt ajustat. La regidora ha conclòs que Barris al dia ha estat possible “gràcies a la complicitat de tots”.