Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Balanç positiu de l'illa de vianants durant els primers 15 dies de tancament L’Ajuntament ha destinat una dotació pressupostària de 200.000 € per tancar l’illa de forma permanent. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Balanç positiu de l'illa de vianants durant els primers 15 dies de tancament

L’Ajuntament ha destinat una dotació pressupostària de 200.000 € per tancar l’illa de forma permanent.
Els portaveus dels grups municipals del govern local, Jordi Peiró (PSC) i Arés Tubau (ERC), han fet un balanç positiu de l’ illa de vianants durant els primers quinze dies de funcionament. Així ho han explicat en roda de premsa per tal de valorar l’inici de la seva posada en marxa. Jordi Peiró ha explicat que aquest balanç positiu es deu a que s’han complert els objectius plantejats des del principi del projecte. Per una banda, Peiró ha destacat que s’han creat nous hàbits de mobilitat, “la gent continuarà acostumant-se a agafar altres itineraris que no passin pel centre”. Un segon objectiu, segons el regidor, respon a que “hem recuperat un carrer per a la gent, perquè el gaudeixi a l’hora de fer les compres o de passejar”. I un tercer objectiu és el d’haver assolit “una interlocució directa amb els afectats per l’illa: comerciants, entitats, veïns... per tal de conèixer la seva opinió i les seves propostes de millora”.

Jordi Peiró ha explicat que aquest contacte directe ha servit per resoldre els problemes que han anat sorgint. “Cada dia registrem menys queixes a través del número de telèfon que hem posat a disposició de tothom ”, ha senyalat. En aquest sentit, ha explicat que s’ha passat de rebre una mitjana d’unes 25 o 30 trucades durant els primers dies de l’illa de vianants a rebre’n una o dues trucades diàries. “Aquest descens ens indica sens dubte que cada vegada hi ha un coneixement més gran d’aquest tema per part de la ciutadania”, ha dit.

Per altra banda, Arés Tubau ha destacat que “el més important ha estat escoltar a la gent, a les associacions, a les entitats i als ciutadans a nivell particular, perquè hem tingut la capacitat de donar resposta a les seves preocupacions per poder solucionar-les”. Tubau ha recordat la comissió de seguiment de l’illa de vianants que es reuneix de forma periòdica per estudiar totes les propostes de millora fins a la implementació definitiva de l’illa de vianants. “Crec que la nostra decisió marca un abans i un després: ens trobem amb grans defensors, però també amb grans detractors amb recollida de signatures inclosa, però la nostra ha estat una decisió valenta i encertada”, ha explicat Arés Tubau.

El regidor de l’àmbit de Seguretat, Espai Públic i Mobilitat, Francisco Rodríguez, ha explicat per la seva banda algunes de les accions que s’ha realitzat fins ara per tal de millorar l’illa de vianants i en aquest sentit ha apuntat que “actualment no es registren les mateixes aglomeracions que es produïen durant els primers dies”.

En tema de senyalització, ha explicat que ja estan col•locades gairebé totes les senyals previstes, tot i que encara falta col•locar un 25 % de senyals per accedir al Mercat i als aparcaments més pròxims a l’illa. També s’han modificat els horaris de càrrega i descàrrega de dins de l’illa i s’han habilitat dos aparcaments de motocicletes als carrers Balmes i Montserrat per tal d’evitar que obstaculitzin el pas dels vianants. El regidor Jordi Peiró ha afegit en aquest punt que “per tal de donar més rotació als aparcaments de vehicles pròxims a l’illa de vianants, s’haurà de fer més zona blava al centre per garantir més mobilitat i disminuir els problemes d’aparcament dels ciutadans que s’apropin en vehicle per fer les seves compres, perquè actualment aquestes places són insuficients”.

Pel que fa al tema d’autobús urbà, Rodríguez ha senyalat que s’ha recuperat els horaris habituals fins arribar a una freqüència de pas de ± 5 minuts. Tot i això, Peiró ha apuntat per la seva banda que “ens preocupa aquest tema davant del descens de passatgers que es va registrar durant la primera setmana de l’illa de vianants, estem en alerta per veure com evoluciona i estudiar com recuperem el nombre d’usuaris del servei”.

Els regidors també s’han referit al projecte d’enderrocament de dos edificis situats al carrer Riera per tal d’eixamplar el carrer i permetre el pas de camions de més de 3,5 tones en doble sentit de circulació. Peiró ha explicat que els habitatges es troben en procés judicial d’expropiació des de fa uns 3 anys tot i que durant el mes d’agost es preveu realitzar les tasques per enretirar totes les instal•lacions dels serveis per anar avançant el procés de remodelació un cop es resolgui el tema de l’expropiació. “Aquesta actuació permetrà que els camions puguin accedir a l’Escardívol i a la comarcal 1413 sense haver de passar per Maximí Fornés i Espoz i Mina i reduir així el trànsit per aquests carrers”, ha explicat. Tot i avançar aquesta qüestió, Peiró ha explicat que l’actuació al carrer Riera s’emmarca en el projecte de remodelació de la plaça Doctor Guardiet, “un projecte del qual encara no podem avançar detalls”.

Francisco Rodríguez ha aprofitat per recordar que encara es continuen distribuint les acreditacions de vehicles als propietaris de vehicles amb aparcaments a la zona afectada des de l’OAC de les Torres.

Per últim, també ha fet referència a dos problemes de trànsit en concret. Per una banda, ha explicat que s’ha solucionat el problema amb els clients de la benzinera Corral situada a l’avinguda de Barcelona. “Es tracta d’una quinzena de camions amb caixa alta, voluminoses, que no podien circular pel carrer Cervantes, perquè és massa estret i podia comportar alguns desperfectes als balcons. Per aquest motiu se’ls ha facilitat un permís exclusiu perquè puguin sortir de la benzinera pel carrer Llobateras”, ha explicat. Per altra banda, s’ha referit a un establiment de venda de pinsos al carrer Méndez Núñez, que “per solucionar el problema d’accés finalment s’ha canviat de sentit de circulació aquest carrer”.

El regidor Jordi Peiró ha explicat que el dilluns, 14 de juliol, en sessió de comitè polític, es va acordar una dotació pressupostària de 200.000 € per instal•lar els dispositius necessaris per poder transformar l’illa en zona de vianants de forma definitiva i permanent, com ara pilones, tanques, dispositius específics de seguretat, etc. Segons ha explicat, aquesta modificació pressupostària passarà a aprovació aquest ple de juliol per tal de convocar el concurs públic i adjudicar l’empresa encarregada d’aquesta tasca l’abans possible, “cap a octubre o novembre”, ha apuntat.