Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

300 alumnes d'instituts es sensibilitzen amb els riscos dels accidents de trànsit al Road Show La iniciativa s'inscriu al programa del Centenari de la Policia Local. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

300 alumnes d'instituts es sensibilitzen amb els riscos dels accidents de trànsit al Road Show

La iniciativa s'inscriu al programa del Centenari de la Policia Local.
Tres-cents adolescents han assistit al Road Show, una impactant activitat d’educació viària que els ha mostrat la cara més crua i més humana de les conseqüències de un accident de trànsit. El públic d’aquesta iniciativa, celebrada al Teatre Municipal La Sala, estava format per alumnes de 4t d’ESO del IES Duc de Montblanc, del Regina Carmeli i dels Maristes.

L’actitud dels adolescents ha anat canviant a mesura que avançava la representació. En principi la música de discoteca i el tarannà del disc-jockey conductor de la activitat invitava els escolar a la relaxació i la distensió, però de seguida s’ha anat creant un silenci d’estupefacció i admiració cap als protagonistes. La iniciativa pretén sensibilitzar els alumnes en relació als riscos dels accidents de trànsit i ho fa apel·lant a les experiències i els sentiments, a través dels testimonis de gent que ha estat testimoni d’aquest successos.

Un agent de la Policia Local de Rubí, molt relacionat amb l’educació viària, ha explicat com s’havia assabentat de la mort del fill adolescent d’un amic. Un bomber del parc rubinenc ha relatat les seves sensacions personals quan va haver d’intervenir en un accident al que van morir una parella i el seu fill. Un membre del Servei d’Emergències Mèdiques ha posat de punta els cabells dels assistents quan ha narrat com es va trobar en un cotxe accidentat a la seva pròpia veïna, una jove a la que havia saludat aquell mateix matí, igual que la resta de dies, i com l’abraçada emocionada amb la mare de la noia va ser el moment que més l’ha impactat mai durant la seva carrera professional. Una fisioterapeuta ha explicat la seva llarga relació amb una dona que va perdre el seu marit a la carretera.

Aquests testimonis han preparat el camí pel moment al que els assistents van contenir la respiració. Una víctima real, com tots els anteriors, ha relatat emocionada el accident de trànsit al que va morir el seu marit, la seva filla i els pares del seu marit, només ella va sobreviure. I després de dir als escolar que “cap pare està preparat per que li diguin que el seu fill no tornarà a casa”, només els ha demanat prudència. “Sou joves, heu de sortir i us heu de divertit, però també heu de valorar les conseqüències del que feu”, els ha advertit.

El darrer testimoni que els adolescents han escoltat atentament ha estat el de una jove que va patir un accident de trànsit i va quedar a una cadira de rodes per una lesió medul·lar. Sense dubtes, desprès de relatar la seva experiència, la noia havia aconseguit tota l’autoritat moral davant dels escolars per llançar el seu senzill consell: “No sou tontos heu de sortir i divertir-vos, però heu de ser prou llestos com per tornar a casa de la mateixa manera que heu sortit”.

Quan les llums del teatre s’han tornat a encendre el públic estava visiblement afectat i els adolescents no han dubtat en oferir un aplaudiment als testimonis quan han sortir junts a l’escenari.

Aquesta particular sessió de educació viària s’ha emmarcat dins del programa d’actes del Centenari de la Policia Local de Rubí i ha estat organitzat gràcies a la col·laboració d’aquest cos, del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament i de Mutual de Conductores.

Les activitats continuen

Després d'aquesta activitat, la darrera de les de l’aniversari del cos local de Policia tindrà lloc al mateix escenari del Teatre Municipal La Sala. Es tracta de l’acte institucional d’aquesta commemoració. El proper dimarts, 30 de novembre, a partir de les 19 h es lliuraran els reconeixements a les intervencions policials més destacades dels dos darrers anys.