Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“Després de les aigües”, el documental dels 50 anys de la rierada de Rubí, avança un tast de la seva realització Durant els primers mesos, el web de la rierada ha rebut un total de 1146 visites. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

“Després de les aigües”, el documental dels 50 anys de la rierada de Rubí, avança un tast de la seva realització

Durant els primers mesos, el web de la rierada ha rebut un total de 1146 visites.
L’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, acompanyada del coordinador del projecte, Blai Farran, i de tres dels periodistes locals que estan col·laborant en la seva producció, Joan Marcet, Ton Marcet i Lídia Juste, han presentat el tràiler del documental “Després de les aigües. Un document sobre els 50 anys de la rierada de Rubí” que s’està realitzant amb la col·laboració de diversos periodistes de la ciutat.
Carme Garcia ha afirmat que “aquest document mostrarà la realitat d’allò que va succeir a la ciutat aquells dies, així com la solidaritat de la gent de Rubí i altres poblacions de l’entorn, alhora que traçarà l’evolució de la ciutat fins als nostres temps”. Garcia ha afegit que tot el material que s’està recollint i generant per aquesta efemèride “quedarà com a material de consulta tant per l’estudi de la nostra història més recent com per a les escoles per tal que les generacions més joves puguin conèixer la seva història”.

El documental, que vol recuperar els testimonis d’aquelles persones que van viure la tràgica nit del 25 de setembre de 1962 a Rubí i els dies successius, i l’evolució de la ciutat des d’aleshores, tracta “aquests fets d’una manera diferent – ha expressat Blai Farran- recordant aquell dia històric però també recordant l’evolució de la ciutat des dels anys 20 fins ara i ho hem volgut fer amb la col·laboració de periodistes rubinencs que són alhora bons amics“.
Durant la presentació també s’ha donat a conèixer el cartell difusor del documental, dissenyat pel cartellista mexicà Alejandro Figueroa, i que “simbolitza – segons Joan Marcet – els dramàtics fets mitjançant un riu de papers, amb el mercat a la part de dalt com a element de modernitat, disposant tots els elements des de la part dalt els més moderns a la part de baix el més antics”.

Aquest documental, que s’estrenarà el 22 de setembre de l’any vinent coincidint amb el 50è aniversari de la rierada, s’afegirà a la resta de documents sobre aquesta efemèride s’estan creant a la ciutat, com els testimonis que cada mes s’afegeixen a la web de la rierada, elaborats pels mitjans de comunicació local i que es publiquen periòdicament. Fins ara hi ha al web els testimonis de Hilario Serrano, Siscu Galobardes, Victoria Muxí i Josep Llobet. Totes les propostes de testimonis que volen aportar el seu record a aquesta tasca de recuperació de la memòria han arribat a l’Ajuntament a través de l’apartat Explica’ns la teva experiència del mateix web, que va entrar en funcionament fa quasi dos mesos i que ha rebut fins al 19 de desembre un total de 1.143 visites. La majoria d’aquestes visites han vingut a través de la recerca en buscadors (49,43 %) i de l’adreça directa del web (23,45%) i provenen de l’estat espanyol, tot i que hi ha alguna del Regne Unit i Alemanya, entre d’altres països.

Altres propostes

A més, són ja unes quantes les entitats rubinenques que han manifestat el seu desig de participar amb diferents propostes que encara s’han d’acabar de concretar, com l’Esbart Dansaire de Rubí, l’Obrador Coral, el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí i l’Associació per la recuperació de la memòria històrica, a més d’altres entitat de la Taula de Cultura Popular, i la mateixa Associació de Veïns del barri 25 de setembre, segons li van manifestar a l’alcaldessa en el sopar que van tenir el cap de setmana.

Pel que fa a l’exposició temporal que s’està preparant des del Museu Municipal Castell Ecomuseu Urbà, que s’inaugurarà entre els mesos de maig i juny de 2012 i es podrà visitar fins al març de 2013, s’està recopilant informació de diverses fonts per tal de preparar el projecte expositiu que està dissenyant el mateix museu amb recursos propis. Tot aquest material divulgatiu i una guia educativa, que s’elaborarà per treballar el tema amb els infants a les escoles i amb qui visiti la mostra, passaran després al fons municipal com a testimoni permanent d’aquest esdeveniment que va canviar la ciutat.