Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una exposició a l’Ateneu dóna el tret de sortida als actes de la Festa Major de Sant Roc L’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí han organitzat prop d’una cinquantena d’activitats entre el 3 i el 6 de setembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Una exposició a l’Ateneu dóna el tret de sortida als actes de la Festa Major de Sant Roc

L’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí han organitzat prop d’una cinquantena d’activitats entre el 3 i el 6 de setembre

Un dels moments més esperats de la festa són els Versots dels Diables (foto: Lídia Larrosa).
Un dels moments més esperats de la festa són els Versots dels Diables (foto: Lídia Larrosa)

Rubí celebra a partir d’aquest dijous una nova edició de la Festa Major de Sant Roc, organitzada per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí. La plaça del Doctor Guardiet serà novament un dels principals escenaris d’aquesta festa, coneguda popularment com la Festa Major petita de la ciutat.

Sant Roc vol ser una completa mostra de les diferents manifestacions de la cultura popular i tradicional catalana que es poden trobar a Rubí. Prop d’una cinquantena d’activitats conformen el programa de la festa, entre les quals destaquen grans clàssics com la Trobada de Bèsties de Foc, els Versots o la Xerricada Popular.

La Festa Major petit de Rubí s’encetarà aquest dijous a les 20 h amb la inauguració a l’Ateneu Municipal de l’exposició 4 ¼. 425 anys de les Festes de Sant Roc de Barcelona. De vot de ciutat a festa popular a la plaça Nova, que anirà seguida de la projecció del documental sobre el ball parlat de Tarragona Dames i Vells fa història (1514-2014).

Aquest divendres, l’atenció es traslladarà al Celler, on tindrà lloc a les 20 h la retrobada i el refresc, amb la participació del personatge fictici de la Marquesa de Barberà, senyora del Castell de Rubí. A les 21 h, sortirà des d’aquest punt la 4a Trobada de Bèsties de Foc, que transcorrerà per diferents carrers fins arribar a la plaça del Doctor Guardiet. L’altre epicentre de Sant Roc durant la jornada de divendres serà el carrer Sant Jaume, on tindrà lloc un sopar popular (22 h), un concert del grup Carajillo d’Anís (22.30 h) i la 16a Xerricada Popular de Sant Roc.

Les activitats es multiplicaran dissabte, amb propostes destacades com la 16a Trobada i posterior passejada de Gegants i Capgrossos, que s’iniciarà a les 18.30 h al carrer Sant Jaume i que, a banda de comptar amb totes les colles locals, tindrà com a convidats els Gegants de Vilanova i la Geltrú. També es faran dissabte, a la plaça del Doctor Guardiet, la Mostra d’entitats de Cultura Popular i Tradicional i els esperats Versots, en què les colles de diables de la ciutat tornaran a fer un repàs sarcàstic de l’actualitat.

Dins de les activitats més tradicionals de Sant Roc, la plaça del Doctor Guardiet acollirà diumenge la Tronada (9 h); l’aixecada de castells (12 h), amb les colles convidades de Sant Cugat, Castelldefels i la Vila de Gràcia; i l’audició de sardanes (18.30 h). L’habitual Tabalada es farà a la plaça Catalunya a les 18.15 h, i el correfoc infantil sortirà des de la plaça Onze de Setembre a partir de les 19.30 h. Els actes finalitzaran a les 20.30 h a la plaça del Doctor Guardiet amb les tradicionals havaneres amb rom cremat.

Diada Nacional de Catalunya
El divendres 11 de setembre, a la plaça Onze de Setembre tindrà lloc la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. Com ja és habitual, l’acte institucional comptarà amb la participació de l’Obrador Coral i la Societat Coral Unió Rubinenca i anirà precedit d’una ofrena floral a les 11 h. A la celebració també se sumaran la colla Galzeran de l’Escola de Sardanes Flor de Neu, que ballarà una sardana d’exhibició, i la Cobla Principal del Llobregat, que oferirà una audició de sardanes. 

Prèviament, el dijous 10 de setembre se celebrarà la Prediada. A les 20.30 h, Òmnium Cultural organitzarà la Marxa de torxes a la plaça Onze de Setembre, que recorrerà els carrers del centre de la ciutat fins a la plaça del Doctor Guardiet. Un cop en aquest punt, a les 21.15 h es llegirà el manifest. Posteriorment es durà a terme un sopar popular, seguit d’un concert.