Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un total de 903 persones sol·liciten ajudes per pagar l’impost sobre béns immobles La universalització d’aquests ajuts tributaris i la flexibilització dels criteris econòmics han permès duplicar el nombre de sol·licituds de l’any passat https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/un-total-de-903-persones-sol-liciten-ajudes-per-pagar-l2019impost-sobre-bens-immobles/@@images/image/preview

Un total de 903 persones sol·liciten ajudes per pagar l’impost sobre béns immobles

La universalització d’aquests ajuts tributaris i la flexibilització dels criteris econòmics han permès duplicar el nombre de sol·licituds de l’any passat

Enguany s’han universalitzat els ajuts (foto: Localpres).
Enguany s’han universalitzat els ajuts (foto: Localpres)

Un total de 903 rubinencs i rubinenques, més del doble que l’any passat, han sol·licitat les ajudes per pagar l’impost sobre béns immobles (IBI) que l’Ajuntament de Rubí ha posat enguany a l’abast dels ciutadans amb escassa capacitat econòmica. En aquesta convocatòria, el consistori ha universalitzat aquests ajuts tributaris amb l’objectiu que hi pogués optar un ventall més ampli de persones.

Els nous criteris econòmics establerts a les bases, consensuats amb la resta de formacions polítiques de la ciutat en el marc de la Comissió de tarifació social, han possibilitat que un major nombre de persones hagin sol·licitat aquestes ajudes. Concretament, un 111,5% més de ciutadans respecte a l’any passat ─quan es van presentar 405 sol·licituds─ han demanat aquests ajuts, que preveuen sufragar el 50% del rebut de l’IBI fins a un límit de 250 euros.

Fins ara només podien gaudir d’aquestes ajudes econòmiques les persones que pertanyien a uns perfils concrets: gent gran, aturats, famílies nombroses i monoparentals. Aquest any, en canvi, l’Ajuntament ha decidit ampliar els possibles beneficiaris ─estenent la convocatòria a les persones amb escassa capacitat econòmica─ i, alhora, ha flexibilitzat els criteris econòmics.

En aquesta nova convocatòria, per exemple, només es requeria estar empadronat a la ciutat, a l’habitatge per al qual se sol·licitava l’ajut, amb una antiguitat mínima d’un any, en comptes de dos anys com fins ara. També calia estar obligat al pagament de l'IBI per un únic immoble a Rubí ─l'habitatge habitual─, que podia comptar amb una plaça d'aparcament i un traster, sempre que no superessin els 12.000 € de valor cadastral en el cas de l’aparcament i els 15.000 € si també s’incloïa el traster, uns valors que han augmentat respecte d’altres anys. Les bases d’enguany també permetien tenir altres propietats urbanes en un percentatge màxim del 33% ─fins l’any passat no se’n podia tenir cap─.

Els límits de renda per a l’any 2015 han oscil·lat entre els 12.748,37 euros en el cas de famílies amb un únic membre i els 22.309,64 euros per a famílies amb 7 o més membres. En cas que hi hagi alguna persona amb discapacitat al nucli familiar, aquest barem s’incrementa en un 10% ─abans l’augment era del 5%─. Com a novetat, en aquesta ocasió les famílies monoparentals també han gaudit d’un increment del 10%. Una altra de les novetats que s’han aplicat aquest 2015 ha estat que, en el cas de les persones amb càrregues hipotecàries o de lloguer, aquest barem s’ha apujat en 2.000 euros al tram que li pertoqués.

Altres requisits per optar a aquestes ajudes han estat estar al corrent de les obligacions tributàries amb l’Ajuntament de Rubí, Hisenda i la Seguretat Social i, en el cas de ser propietari de finques rústiques, la suma de totes no podia superar els 5.000 euros.

El termini per presentar les sol·licituds s’ha tancat aquest dilluns. Durant l’últim trimestre de l’any, l’Ajuntament resoldrà els expedients i comunicarà als interessats si se’ls ha concedit l’ajut.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha valorat positivament l’augment de la cobertura de les ajudes i, especialment, que aquesta universalització fos acordada amb tots els grups municipals en el marc de la Comissió de tarifació social. Per a la primera edil, és necessari seguir treballant en aquesta línia: “Cal seguir buscant el consens perquè qui en surt beneficiat no és cap partit, sinó la ciutadania en general. La Comissió de tarifació social en va donar exemple l’any passat assolint acords i deixant de banda les diferències polítiques. Esperem que se segueixi avançant en aquesta mateixa direcció durant aquest mandat”.

Ajuts per a immobles inclosos al Catàleg de Patrimoni
Aquest dilluns també s’ha tancat el termini per sol·licitar els ajuts per al pagament de l’IBI d’immobles inclosos al Catàleg i Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Natural de Rubí. L’Ajuntament ha rebut set sol·licituds per aquest concepte, que es resoldran també durant el darrer trimestre de l’any.

Per optar a aquestes ajudes, d’un màxim del 40% de la quota anual de l’IBI, l’immoble catalogat havia de ser la residència habitual del sol·licitant.