Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un taller aconsella com protegir els gossos del soroll dels petards La sessió, gratuïta, és aquest dimarts 20 de juny de 18:30 h fins a les 20h a la zona d’esbarjo de gossos del carrer d’Antoni Sedó https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Un taller aconsella com protegir els gossos del soroll dels petards

La sessió, gratuïta, és aquest dimarts 20 de juny de 18:30 h fins a les 20h a la zona d’esbarjo de gossos del carrer d’Antoni Sedó

Anterior taller sobre consells per protegir les mascotes (Foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Anterior taller sobre consells per protegir les mascotes (Foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

El servei de Benestar Animal i Tinença Responsable de l’Ajuntament de Rubí ha organitzat un taller d’etologia on s’oferiran consells a les persones propietàries de gossos de cara a la revetlla de Sant Joan. La sessió serà gratuïta i no requereix fer inscripció prèvia.

Per a la majoria de mascotes i altres animals, els petards, coets i focs artificials són un malson. Durant el taller es donaran consells a les persones assistents per ajudar els animals en aquests dies en què es fa servir pirotècnia. Així, es facilitarà informació als propietaris i propietàries dels gossos per entendre el comportament dels seus animals: en quin moment comencen a tenir por i com actuar.

La sessió s’ha programat aquest dimarts 20 de juny, de 18.30 h a 20 h, a l’àrea d’esbarjo del carrer d’Antoni Sedó. S’hi pot assistir amb el gos. 

Des de l’Ajuntament es convida a gaudir de les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere de manera segura i respectuosa amb el conjunt de rubinencs i rubinenques, el medi ambient i els animals. És per això que es recomana a la ciutadania que llenci petards exclusivament les nits de revetlla de Sant Joan i de Sant Pere i no la resta de dies. I que, en la mesura del possible, es prioritzi la pirotècnia més lluminosa i menys sorollosa.

I és que hi ha molts col·lectius vulnerables als sorolls forts, com els que provoca la pirotècnia, com les persones grans, infants, persones amb altres capacitats, les mascotes, la fauna que ens rodeja, etc.

D’altra banda, també s’insta a tenir cura de l’entorn natural. La fauna que ens envolta és molt sensible als sorolls que provoquen els petards, per la qual cosa hem d’intentar reduir al màxim les molèsties que els puguem ocasionar. A més, s’han de tenir en compte les substàncies químiques que alliberen els focs artificials ─partícules nocives per a persones, animals i medi ambient─.

 

Consells bàsics per les persones tutores d’animals

  • Garantir que els animals tinguin accés a un lloc segur on es puguin refugiar i se sentin més tranquils.
  • Fer un acompanyament a l’animal durant la festivitat perquè se senti protegit. No deixar-lo sol.
  • Tancar portes i finestres, baixar persianes. Escoltar música o la televisió de fons per minimitzar el soroll dels petards.
  • En el cas dels gossos, i si existeix l’opció, intentar que facin un passeig equilibrat (amb joc, exercici físic, permetre ensumar, etc.) abans de la nit de Sant Joan perquè estiguin més relaxats (idealment al matí). Cal portar-los lligats per evitar fugides si senten algun soroll. En el cas dels gats, es pot intentar jugar amb ells abans de la nit de Sant Joan. Durant el vespre, també s’ha d’acompanyar-los amb calma.
  • No s’ha de reforçar el comportament de por al soroll amb premis o carícies (reforç positiu), però tampoc s’ha d’apartar l’animal del nostre costat si ens busca com un refugi. Cal mantenir la calma, oferint el nostre acompanyament. En cas que l’animal pateixi una fòbia, el procediment pot variar, per la qual cosa cal consultar amb un etòleg. 
  • Visitar el veterinari en cas que sigui necessària la medicació.
  • Contactar amb un etòleg, en cas que l’animal ho passi molt malament, per començar un tractament de dessensibilització al soroll. D’aquesta manera no percebran el soroll com una amenaça.

Objectius de Desenvolupament sostenible