Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un ple extraordinari debat a Rubí sobre la situació política a Catalunya La sessió posa de manifest la distància entre els partidaris del procés independentista i la resta de formacions https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Un ple extraordinari debat a Rubí sobre la situació política a Catalunya

La sessió posa de manifest la distància entre els partidaris del procés independentista i la resta de formacions

Els plens es realitzen habitualment a la sala Enric Vergés (imatge d’arxiu).
Els plens es realitzen habitualment a la sala Enric Vergés (imatge d’arxiu)

El Plenari de l’Ajuntament de Rubí ha celebrat aquest dijous una sessió extraordinària per debatre sobre política nacional, a instància de diversos grups a l’oposició. En el decurs de la sessió, els diferents grups s’han posicionat sobre el procés independentista i les seves conseqüències. El ple ha tingut l’absència dels dos regidors del Partit Popular (PP), Jonatan Cobo i Noelia Borque, i dels d’altres formacions, com ara Xavier Corbera, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el regidor no adscrit Sergi Garcia.

Els dos regidors no adscrits exmembres de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s), José Manuel Mateo i Maria Dolores Marín, han abandonat la sessió plenària durant les al·locucions de la resta de regidors. El regidor de Veïns per Rubí (VR), Antoni Garcia, ha estat present al ple però no hi ha participat al tractar-se d’un debat sobre temes de política nacional.

Des de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Aitor Sánchez ha recordat l’entrada a presó de polítics catalans i ha animat la resta de regidors de l’Ajuntament de Rubí a debatre i dialogar sobre la situació política a nivell nacional. Ha estat crític amb el Partit dels Socialistes i ha denunciat totes aquelles formacions que han avalat l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola com a resposta a una demanda col·lectiva ciutadana.

Víctor Puig, portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECAT), també s’ha referit als polítics empresonats i ha titllat l’Estat espanyol d’autoritari. Ha tingut un record pels ferits durant la jornada de l’1 d’octubre i un reconeixement per a totes aquelles persones que van fer possible el referèndum. El líder del PDECAT a Rubí ha lamentat l’ús de la violència per part de l’Estat i que mai arribés una proposta real a l’alçada de les necessitats nacionalistes de Catalunya. Ha fet una defensa aferrissada del debat i la votació com a solució als problemes del país.

Des de les files d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Ramon Capolat ha llegit una declaració escrita en relació als fets succeïts el passat 2 de novembre, quan l’Audiència Nacional va enviar a presó diferents consellers de la Generalitat de Catalunya. En aquest escrit, els ecosocialistes demanen l’alliberament de tots els empresonats, rebutgen l’aplicació de l’article 155, reclamen la restitució del Govern de la Generalitat i la fi de la judicialització de la política, entre d’altres. Capolat ha fet una crida a la ciutadania per recuperar l’autogovern i ha defensat el seu projecte, que s’allunya tant de la unilateralitat com del 155.

Una visió ben diferent ha donat Ciutadans (C’s). El seu portaveu, José Abadías, ha lamentat que el ple no s’hagi dedicat a parlar de temes que interessen els rubinencs i rubinenques i a solucionar els seus problemes. Al seu entendre, aquesta sessió només ha tingut com a objectiu fer més gran encara l’escletxa oberta entre la ciutadania.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), en veu de la regidora Montse Soler, ha lamentat que no hi hagi hagut una postura oficial per donar suport als empresonats a Madrid. Ha recordat que estan a la presó només per aplicar el programa electoral amb què van concórrer a les eleccions autonòmiques. Soler ha insistit que l’única solució a la situació actual és la República Catalana. I ha demanat als socialistes que no canviïn de discurs.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha tancat la ronda d’intervencions. El regidor Rafael Güeto s’ha referit al posicionament del seu partit en relació als empresonaments dels consellers de la Generalitat. Sobre aquesta qüestió ha dit que cal acatar la decisió de la justícia, però ha titllat la decisió judicial de desproporcionada. En relació a la situació greu que viu el país, el PSC ha recordat que els socialistes ja havien advertit dels riscos que comportava la unilateralitat de la proposta dels partits independentistes, situant les institucions catalanes fora de la llei. Riscos com la fugida d’empreses o el trencament de la convivència social.

Abans d’acabar la sessió, l’alcaldessa Ana María Martínez ha volgut deixar clar el posicionament en contra de qualsevol violència i ha expressat la seva solidaritat envers els consellers i conselleres empresonats, així com els membres de les entitats Òmnium i ANC.