Un acte a l’Ateneu tanca la 22a edició del 'Voluntariat per la llengua' i els cursos del Servei Local de Català
La 22a edició del Voluntariat per la llengua s’ha tancat aquest dijous al vespre amb un acte a l’Ateneu Municipal de Rubí. Aquest programa, que fomenta l’ús social del català mitjançant la figura del voluntari i l’aprenent, ha comptat enguany amb la participació de 89 parelles lingüístiques rubinenques.
Durant l’acte s’ha fet una valoració de la darrera edició del programa, s’han compartit experiències i anècdotes, i s’han sortejat els habituals esmorzars i berenars gentilesa dels establiments col·laboradors. A continuació, s’han afegit a la trobada els alumnes dels cursos del Servei Local de Català (SLC). Tots plegats han degustat un pica-pica preparat pels mateixos estudiants i participants al Voluntariat.
L’acte ha comptat amb la presència de la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta Garcia, que ha felicitat els participants al programa Voluntariat per la llengua pel seu entusiasme i dedicació en aquest “procés d’aprenentatge compartit”. La regidora ha explicat que “aprendre és important, ho hem de fer durant tota la vida”. I ha afegit que “l’educació és un tresor que es multiplica en aquest cas [...]. El que obtenim és molt més que un contingut. Traspassa i fa possible compatir, relacionar-se i integrar-se a la nostra ciutat i, alhora, crea complicitats i amistats”. La regidora també ha encoratjat els alumnes que han participat als cursos de català a seguir estudiant per aprendre la llengua catalana.
Un programa consolidat
El Voluntariat per la llengua va néixer l’any 2003 de la mà de la Direcció General de Política Lingüística i s’ha anat estenent pel territori a través dels diferents Consorcis per a la Normalització Lingüística. El programa es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla fluidament el català, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol millorar-ne la parla.
En aquesta edició del Voluntariat per la llengua, que va arrencar al març, els participants han pogut gaudir un cop més de tot un seguit d’activitats lúdiques i culturals que han complementat les habituals hores setmanals de conversa. Entre aquestes, destaca la tradicional lectura popular dins els actes de celebració de la diada de Sant Jordi i una nova edició del Dictat solidari, entre d’altres.
Pel que fa als cursos, enguany el Servei Local de Català n’ha ofert un total de 34 de tots els nivells: bàsic, elemental, intermedi i suficiència.