Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Torna “El documental del mes” amb la projecció de la pel·lícula “A good American” La sessió, prevista per a aquest divendres a les 19.30 h, s’ha traslladat excepcionalment a l’Ateneu Municipal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Torna “El documental del mes” amb la projecció de la pel·lícula “A good American”

La sessió, prevista per a aquest divendres a les 19.30 h, s’ha traslladat excepcionalment a l’Ateneu Municipal

Fotograma de la pel·lícula “A good American”.
Fotograma de la pel·lícula “A good American”

El cicle El documental del mes torna aquest divendres a Rubí amb la projecció de la pel·lícula A good American. El preu de la nostra seguretat, un apassionant docu-thriller de Friedrich Moser sobre l’innovador programa de vigilància que podria haver evitat l’11-S i els darrers atemptats de París, Brussel·les o Niça.

Bill Binney és un criptògraf que treballava per l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) des del 1997 com a director tècnic i analista de dades. Va ser el creador de Thin Thread, un sofisticat programa de recopilació de dades capaç d’aportar pistes sobre activitats terroristes. La clau de Thin Thread era que, a diferència del sistema utilitzat pel govern nord-americà, integrava mesures de seguretat que evitaven els mètodes massius i indiscriminats de vigilància, denunciats anys més tard per Edward Snowden.

El final de la Guerra Freda va canviar el tauler de joc: el gran enemic dels Estats Units passava a ser el terrorisme internacional. Amb l’auge de les noves tecnologies, l’obsessió dels serveis secrets era la recopilació de dades per tal de detectar i controlar les activitats de possibles terroristes, dins i fora les seves fronteres. El programa Thin Thread era capaç d’interceptar qualsevol senyal electrònic, filtrar-lo per objectius i oferir-ne els resultats sense envair la privacitat dels ciutadans. Aparentment el sistema era perfecte però tenia un problema: era massa barat. Interessos particulars de persones del govern i càrrecs directius de la NSA van afavorir els serveis d’una empresa privada que es vanagloriava de tenir un programa capaç de recopilar moltes més dades.

Tres setmanes més tard tenien lloc els atemptats al World Trade Center de Nova York. A partir d’aleshores les agències d’intel·ligència de desenes de països van modificar el focus d’actuació i van passar de vigilar els enemics militars a vigilar els seus ciutadans en nom de “la seguretat”.

A good American. El preu de la nostra seguretat és, en primer lloc, una pel·lícula sobre la moral que parla de la seguretat invisible als ulls del ciutadà i que planteja importants interrogants: Quin preu hem de pagar pel nostre dret com a ciutadans a ser protegits? En quin moment decidim a reduir la nostra llibertat per sentir-nos més segurs?

El documental es podrà veure de forma gratuïta aquest divendres a les 19.30 h a l’Ateneu Municipal i no pas a l'emplaçament habitual del cicle, El Celler, ja que el mateix dia s’inaugura en aquest darrer espai el Peacock Rubí Art Festival. Com sempre, la projecció serà en versió original subtitulada.