Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’inaugura “Ignasi Marroyo i amics: Retrats”, l’exposició que completa l’homenatge de Rubí al fotògraf local Desenes d’amics i companys de professió de Marroyo s’han donat cita al Celler en un acte que ha comptat amb l’assistència del conseller de Cultura https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/s2019inaugura-201cignasi-marroyo-i-amics-retrats201d-l2019exposicio-que-completa-l2019homenatge-de-rubi-al-fotograf-local/@@images/image/preview

S’inaugura “Ignasi Marroyo i amics: Retrats”, l’exposició que completa l’homenatge de Rubí al fotògraf local

Desenes d’amics i companys de professió de Marroyo s’han donat cita al Celler en un acte que ha comptat amb l’assistència del conseller de Cultura

Marroyo adreçant-se als presents (foto: Localpres).
Marroyo adreçant-se als presents (foto: Localpres)

Aquest divendres 15 de maig s’ha inaugurat a la Sala Cèsar Martinell del Celler Ignasi Marroyo i amics: Retrats, la tercera exposició programada per l’Ajuntament de Rubí amb l’objectiu de retre homenatge al fotògraf rubinenc. L’acte, que ha reunit molts amics i companys de professió de Marroyo, ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa, Carme García, la tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció de la Cultura, Neus Muñoz, i el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell.

Ignasi Marroyo i amics: Retrats reuneix 54 obres, de les quals una quinzena han estat realitzades pel mateix Marroyo i 39 pels seus companys fotògrafs: des dels amics de Rubí i del Grup Fotogràfic El Gra als companys de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, El Mussol i el Foto Club Terrassa, així com els nous amics del Seminari de Fotoperiodisme d’Albarracín (Terol).

L'exposició, que reflecteix un dels gèneres preferits de Marroyo, inclou imatges de tota mena d’estils i èpoques, des de la meitat del segle passat fins a l’actualitat. Aquestes obres s’agrupen en funció de trets comuns, ja siguin temàtics o formals, com ara la religió, la dona o la infància.

L'alcaldessa ha qualificat la mostra de "magnífica" i ha destacat l'honor que suposa acollir-la en un espai tan emblemàtic per a la ciutat com El Celler: "És la unió de la cultura, la gent, la vida i l'obra d'un gran rubinenc i d'una gran persona".

També el conseller de Cultura ha elogiat la figura de Marroyo i dels seus companys de generació: "Aquest és un acte de reivindicació i d'amistat. Reivindicació de la teva feina i de l'extraordinària qualitat d'aquesta generació de fotògrafs [...], que no sempre ha estat ben reconeguda".

"Avui és un gran dia per a l'Ignasi Marroyo i per a la fotografia en general", ha dit Manel Miras, comissari de l'exposició, abans de cedir la paraula a l'homenatjat. El fotògraf rubinenc ha tingut paraules d'agraïment per a totes les persones que han fet possible aquesta mostra però molt especialment per a la seva família: "Jo mai he tingut la necessitat, l'obligació [...] de fer difusió de la meva obra. Quan li vaig dir a la meva filla que tot el meu material era per a ella, em va començar a promocionar. Des de llavors han succeït moltes coses i aquest n'és el colofó".

Tres exposicions
A banda de la mostra del Celler, que restarà oberta fins al 29 de juny, la ciutat acull fins al dia 7 altres dues exposicions dedicades a la figura d’Ignasi Marroyo, totes elles emmarcades en un projecte del Museu Municipal Castell (MMUC). Es tracta de Somorrostro, imatges d’una època, que mostra al MMUC el reportatge realitzat pel fotògraf rubinenc sobre el barraquisme a Barcelona, i Rubí vist per Ignasi Marroyo, integrada per imatges de la ciutat captades entre els anys 60 i 90, que es pot veure a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler.

Els propers 30 de juny i 6 de juny, hi ha previstes visites guiades a les tres exposicions a càrrec de Pilar Marroyo, filla del fotògraf, i de Manel Miras, comissari de les mostres. Les inscripcions per poder participar-hi s’han de fer prèviament a través del web d’Ignasi Marroyo.

50 anys de professió
Ignasi Marroyo (Madrid, 22 de maig de 1928) va ser membre fundador del col·lectiu fotogràfic El Mussol, nascut en el si de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. El 1996, també va crear a Rubí el Grup Fotogràfic El Gra, encara plenament actiu.

Tot i que el rubinenc va començar a dedicar-se professionalment a la fotografia l’any 1963, no va ser fins al 1972 quan va començar a fer-ho de manera exclusiva. Al llarg de 50 anys, Marroyo ha produït un important fons fotogràfic, format per més de 70.000 imatges que va cedir l’any passat a l’Arxiu Nacional de Catalunya. La seva obra també es pot trobar a les col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i a galeries privades.

El 2014, Marroyo va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya i també va ser el pregoner de la Festa Major de Rubí.

Imatges relacionades

Marroyo ha visitat l'exposició acompanyat del conseller (foto: Localpres)
Marroyo ha visitat l'exposició acompanyat del conseller (foto: Localpres)
El fotògraf ha estat acompanyat de molts amics i companys (foto: Localpres)
El fotògraf ha estat acompanyat de molts amics i companys (foto: Localpres)
Marroyo i la seva filla Pilar (foto: Localpres)
Marroyo i la seva filla Pilar (foto: Localpres)
L'alcaldessa ha agraït l'obra del fotògraf (foto: Localpres)
L'alcaldessa ha agraït l'obra del fotògraf (foto: Localpres)
Marroyo amb les autoritats (foto: Localpres)
Marroyo amb les autoritats (foto: Localpres)