Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí vol posar-se al dia en recollida selectiva L’Ajuntament posa en marxa una nova campanya que busca implicar els veïns i veïnes en la correcta recollida de residus i reduir així les deixalles que acaben a l’abocador https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí vol posar-se al dia en recollida selectiva

L’Ajuntament posa en marxa una nova campanya que busca implicar els veïns i veïnes en la correcta recollida de residus i reduir així les deixalles que acaben a l’abocador

L’alcaldessa i el regidor de Medi Ambient durant la presentació (Localpres).
L’alcaldessa i el regidor de Medi Ambient durant la presentació (Localpres)

Recicla! Posa colors a la ciutat és el lema de la campanya informativa que busca la millora de les xifres de recollida selectiva i reciclatge a la ciutat a través de la implicació de la ciutadania. La campanya posa l’accent en la necessitat que siguin els ciutadans els que posin en marxa el cicle del reciclatge a les seves llars amb la separació de residus.

Rubí és a la cua dels municipis vallesans en matèria de reciclatge ja que, segons dades del Consorci de Residus del Vallès Occidental, a la ciutat només se selecciona el 28% dels residus generats, mentre que la mitjana catalana en aquest apartat se situa en un 38,9%. A les urbanitzacions, aquest indicador cau a un 20,2%.

Per revertir aquesta situació, la campanya, que s’ha presentat aquest divendres, se centra en oferir tota la informació i eines perquè els rubinencs assumeixin la recollida selectiva com un fet quotidià.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha fet una crida a la ciutadania de Rubí a fer un esforç per millorar en aquest àmbit i ha afirmat que la voluntat del consistori és “posar totes les facilitats perquè els veïns i veïnes puguin fer la seva part”. “Si ho fem bé, és un benefici per a tothom” ha insistit Martínez en la necessitat que ciutadania i administració vagin de la mà.

La campanya ha organitzat un seguit de trobades obertes a la participació dels veïns on s’explicaran els serveis municipals disponibles en matèria de recollida i gestió de residus. En aquestes trobades, els usuaris podran demanar el kit de recollida selectiva a la llar format per tres bosses (paper, vidre i envasos) i el cubell marró destinat a les restes orgàniques.

A més, aquestes reunions i punts informatius que recorreran el municipi comptaran amb una petita exposició on s’expliquen els costos econòmics que té la gestió de residus.

Per exemple, el 76% de les deixalles generades podrien ser aprofitables si es dipositen al contenidor corresponent. La fracció resta, és a dir, la que no es recicla, va suposar un 71,7% del cost del tractament global de residus l’any 2015, que s’enfila prop de 3,5 milions d’euros. Un cost que podria ser menor si es redueix la quantitat de deixalles que arriben a l’abocador. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, ha destacat que “un bon triatge dels residus a casa, facilitaria que aquests diners es destinin a altres projectes”.

Urbanitzacions
Les urbanitzacions són els punts de la ciutat que pitjors xifres registren en matèria de selecció de residus, per això la campanya posarà atenció en aquestes zones. Això es farà a través d’una quinzena de xerrades informatives. Aquestes trobades tenen l’objectiu d’explicar els diferents serveis municipals de recollida de residus.

Els assistents rebran un pack que consta d’una bossa de recollida de restes d'esporga amb capacitat per a 50 litres, un cubell de recollida de restes orgàniques amb capacitat de fins a 10 litres així com informació sobre el reciclatge i l’ús de compost.

Desbordaments
Un segon objectiu de la campanya és evitar el desbordament dels contenidors. Per això, part dels esforços de la campanya se centren en la promoció dels serveis existents de recollides de voluminosos ja siguin mobles o restes vegetals provinents de la poda a les urbanitzacions. Aquest servei de recollida es concerta trucant al Telèfon Verd (900 130 130 o 93 699 98 01).