Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí viu una Festa de Sant Roc altament participativa La plaça del Doctor Guardiet ha estat el principal escenari de les activitats organitzades per l’Ajuntament i les entitats de cultura popular i tradicional https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí viu una Festa de Sant Roc altament participativa

La plaça del Doctor Guardiet ha estat el principal escenari de les activitats organitzades per l’Ajuntament i les entitats de cultura popular i tradicional

La imatgeria popular ha estat protagonista de la festa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La imatgeria popular ha estat protagonista de la festa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí ha tancat aquest diumenge una de les festes de Sant Roc més participatives dels darrers anys. La ciutadania ha omplert bona part de les activitats organitzades per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional, fent de l’esdeveniment una veritable celebració de la cultura local. “Aquest any, la Festa Major Petita ha caigut una mica més tard en el calendari. Això, sumat a la consolidació de les activitats que s’hi han incorporat a les darreres edicions, ha afavorit segurament aquesta alta participació”, ha declarat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, qui també ha tingut paraules d’agraïment per a les entitats locals: “La seva entrega ha estat un cop més fantàstica, gràcies a elles Sant Roc ha lluït al més alt nivell”.      

La bona resposta ciutadana ha estat una constat des que va començar la festa. Dijous, la conferència inaugural De poble a vila. 125 anys de la concessió del títol de vila a Rubí, a càrrec de l’historiador local Eduard Puigventós, va omplir l’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. Aquest èxit es va repetir a la majoria d’activitats programades, com per exemple la 8a Trobada de Bèsties de Foc, que va reunir divendres la Colla de Diables de Rubí, la Colla de Diables Rubeo Diablorum, el Ball de Diables de Caldes de Montbui, els Diables de Sant Andreu, la Colla de Diables de Sant Cugat i la Víbria de Manresa. Aquella mateixa nit, el concert de Malparits va atraure més de 200 persones i la 19a Xerricada Popular va comptar amb la participació de 30 xerricadors.

La plaça del Doctor Guardiet ha tornat a ser el principal escenari d’una festa que, any rere any, s’ha anat nodrint de noves propostes. Durant el cap de setmana, els jocs tradicionals i els tallers han estat claus per atraure-hi un públic familiar, que en molts casos ha desbordat les activitats. Ha estat el cas, per exemple, del taller de capgrossos dirigit pels artistes Miquel Mas, Pep Borràs i Sandra Bea en col·laboració amb la deixalleria municipal, que en la seva segona edició ha vist néixer fins una quarantena de figures. La visita guiada al rellotge del campanar de l’església, que enguany es recuperava, també ha estat un èxit absolut, amb gairebé 80 persones inscrites que han obligat a allargar l’horari de l’activitat.

Propostes com el Remulla’t amb en Bòjum, els Tocs de festa!, l’Esclat de Sant Roc!, els tradicionals Versots o l’espectacle de foc i dansa de Les Bruixes d’Arrel també han reunit un públic nombrós, que no ha dubtat a seguir la festa fins ben entrada la nit, com ho demostren les prop de 500 persones que han assistit al ball de nit amb Allioli.

La jornada de diumenge també ha estat farcida d’activitats tradicionals, com ara la 3a Trobada d’imatgeria local i trobada de gegants històrics, en el marc de la qual s’han estrenat els nous vestits dels capgrossos locals el Sol, el Cubà, la Guapa i el Drac. També s’ha viscut una aixecada de castells molt especial en què els Castellers de Rubí han completat amb èxit dos pilars de quatre, un tres de sis i un emotiu tres de sis amb agulla. L’audició de sardanes, el correfoc infantil i les havaneres han estat altres de les propostes altament participatives d’aquest darrer dia de Sant Roc.

A banda de les entitats de cultura popular i tradicional, la Festa Major Petita ha comptat enguany amb la implicació de 8 Temps, que s’ha encarregat de donar vida als personatges que feien de nexe de tota la programació.

Tot i que la celebració ha finalitzat, fins a l’1 d’octubre encara es podrà visitar a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler l’exposició Patufet, on ets? Aureli Capmany (1868-1954).

Imatges relacionades

L'alcaldessa, amb els personatges històrics (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
L'alcaldessa, amb els personatges històrics (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)