Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí viu una esplèndida Festa dels Xatos La 30a edició d’aquesta festa local ha atret aquest dilluns un gran nombre de persones fins a l’ermita de Sant Muç, on han tingut lloc diversos actes de cultura popular i tradicional https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí viu una esplèndida Festa dels Xatos

La 30a edició d’aquesta festa local ha atret aquest dilluns un gran nombre de persones fins a l’ermita de Sant Muç, on han tingut lloc diversos actes de cultura popular i tradicional

Els Gegants de Rubí (foto: Localpres).
Els Gegants de Rubí (foto: Localpres)

30 anys després de la seva recuperació, la Festa dels Xatos segueix demostrant el seu poder de convocatòria. Un gran nombre de rubinencs i rubinenques, però també persones provinents d’altres municipis, s’han donat cita aquest dilluns a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç per gaudir d’aquesta tradició, que organitzen de forma conjunta l’Ajuntament, l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí i la Parròquia de Sant Pere amb la col·laboració d’una catorzena d’entitats més.

La festa s’ha iniciat amb la pujada a l’ermita i ha seguit amb la missa, la ballada de gegants i gegantons i l’actuació castellera. A continuació, s’ha dut a terme l’encesa del foc a càrrec de les colles de Diables de Rubí, Rubeo Diablorum i de la Riera, el ball dels Xatos i l’audició de sardanes de l’Aplec de Sant Muç, interpretada per la cobla La Principal del Llobregat. El tradicional arròs de la Unión Extremeña de Rubí, que enguany ha exhaurit tots els tiquets, i les danses participatives de l’Esbart Dansaire de Rubí han posat el colofó a la jornada festiva.

Les entitats organitzadores han valorat molt positivament l’èxit de la festa quan es compleixen 30 anys de la seva recuperació. De cara al futur, es plantegen com a repte engrescar els més joves i establir alguna mena de col·laboració amb les corals de la Barceloneta, hereves de les colles barcelonines que antigament venien de romiatge fins a Rubí amb motiu de la Pasqua Granada.

De la seva banda, l’alcaldessa, Ana María Martínez, ha agraït el paper del teixit associatiu en l’organització de la festa: “Les entitats fan viva la ciutat perquè fan que els rubinencs i rubinenques la visquem amb intensitat i perquè fan de cada cap de setmana un moment per poder sortir i participar”. En la mateixa línia s’ha pronunciat el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, en destacar que “els Xatos són un gran exemple d’èxit participatiu gràcies a les entitats, que són les que mouen la roda de la cultura a la ciutat”.

Imatges relacionades

Les danses participatives (foto: Localpres)
Les danses participatives (foto: Localpres)
L'alcaldessa i el regidor de Cultura, amb els cuiners de la Unión Extremeña (foto: Localpres)
L'alcaldessa i el regidor de Cultura, amb els cuiners de la Unión Extremeña (foto: Localpres)
Els infants de l'Escola de l'Esbart (foto: Localpres)
Els infants de l'Escola de l'Esbart (foto: Localpres)
Els Castellers de Rubí (foto: Localpres)
Els Castellers de Rubí (foto: Localpres)