Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí trasllada a Europa la problemàtica en relació als abocadors de Can Carreras i Can Balasc A la darrera Mesa de seguiment dels abocadors de la ciutat es va acordar vehicular aquesta qüestió a través dels eurodiputats dels diferents partits https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí trasllada a Europa la problemàtica en relació als abocadors de Can Carreras i Can Balasc

A la darrera Mesa de seguiment dels abocadors de la ciutat es va acordar vehicular aquesta qüestió a través dels eurodiputats dels diferents partits

Ja s’han formulat tres preguntes a la Comissió Europea (foto: Educalab).
Ja s’han formulat tres preguntes a la Comissió Europea (foto: Educalab)

La Mesa de seguiment dels abocadors de Rubí ha decidit portar a Europa el cas dels abocadors de Can Carreras i Can Balasc. A través de l’eurogrup socialista, s’ha posat en coneixement de la Comissió Europea la problemàtica que suposen aquestes dues instal·lacions tant pels rubinencs com pel medi ambient.

Els eurodiputats socialistes Javier López i Iratxe García-Pérez han formulat tres preguntes a la Comissió Europea, a través de les quals sol·liciten informació sobre el compliment de diverses directives europees per part de les empreses que gestionen aquestes dues instal·lacions. Tal com ha explicat el regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, “amb aquestes tres preguntes volem donar visibilitat al fet que Can Carreras, malgrat que ja estigui finalitzant la seva vida útil, és un problema passat, present i creiem que encara futur. I no volem que Can Balasc es converteixi en un altre Can Carreras”.

Segons explica Javier López al text d’una de les seves preguntes, Can Carreras opera sota la llicència d’abocador per a residus no especials. Però, tal com han denunciat l’Ajuntament i les associacions de veïns, en aquesta instal·lació s’hi estan fent abocaments incontrolats d’altres tipus de residus no admesos per la llicència autoritzada ─fins i tot residus sanitaris i hospitalaris sense tractar─. Aquesta situació suposa riscos pel medi ambient i la salut de les persones, tal com es deriva de diversos informes encarregats pel Consistori, segons els quals, per exemple, s’incompleixen els paràmetres de qualitat de l’aire permesos per la legislació espanyola i europea.

Segons López, les denúncies presentades per l’Ajuntament davant la Fiscalia de Medi Ambient de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya s’han resolt només amb multes, però mai s’ha procedit al tancament cautelar de les instal·lacions. En aquest sentit, l’eurodiputat planteja dues preguntes. D’una banda, demana si la Comissió Europea té la intenció d’obrir una investigació per incomplir la directiva 1999/31/CE; i, de l’altra, pregunta si la Comissió pot garantir que l’autorització per a aquest abocador, així com les successives modificacions que s’han fet, s’han dut a terme amb les suficients garanties d’impacte ambiental recollides a la directiva 2011/92/UE.

Per la seva banda, l’eurodiputada Iratxe García-Pérez també ha demanat a la Comissió Europea l’estat de la denúncia contra l’Estat espanyol davant del Tribunal de Justícia de la UE per incompliment de la legislació de la Unió Europea sobre abocadors.

Ara, un cop presentades aquestes preguntes, la Comissió Europea té un termini de fins a 6 setmanes per emetre una resposta per escrit. Velasco també ha anunciat que l’Ajuntament de Rubí demanarà una reunió amb el comissari de Medi Ambient i Energia de la Comissió Europea per tal de poder explicar a Brussel·les la problemàtica que existeix a Rubí entorn dels abocadors: “Hem volgut traslladar a Europa aquesta qüestió perquè la Unió Europa està treballant el tema dels abocadors il·legals, al·legals o que no s’adapten a la normativa”.

El PEU de Can Carreras i Can Balasc, en suspens
Al novembre, la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona, organisme que depèn del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va acordar mantenir durant un any més la suspensió de la tramitació del Pla Especial Urbanístic (PEU) de Can Carreras i Can Balasc.

A l’hora d’allargar aquesta suspensió, la Comissió d’Urbanisme es va basar principalment en l’acord del Ple municipal de l’Ajuntament de Rubí del 29 de setembre de 2014, que estableix la suspensió, durant el termini d’un any, de les tramitacions i l’atorgament de llicències en sòl no urbanitzable relatives a activitats extractives i de gestió de residus per tal de poder elaborar un Pla Especial Urbanístic que reguli aquestes activitats. 

Imatges relacionades

Manuel Velasco, explicant els motius pels quals s'ha traslladat aquesta qüestió a Europa (foto: Localpres)
Manuel Velasco, explicant els motius pels quals s'ha traslladat aquesta qüestió a Europa (foto: Localpres)