Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí reviu la tradició de Sant Jordi malgrat les limitacions sanitàries Per evitar la concentració de gent, les tradicionals parades de venda de roses i llibres s'han ubicat davant dels establiments comercials https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí reviu la tradició de Sant Jordi malgrat les limitacions sanitàries

Per evitar la concentració de gent, les tradicionals parades de venda de roses i llibres s'han ubicat davant dels establiments comercials

L'alcaldessa i el regidor de Comerç i de Promoció i Dinamització Cultural han visitat les llibreries i floristeries (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L'alcaldessa i el regidor de Comerç i de Promoció i Dinamització Cultural han visitat les llibreries i floristeries (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

La Diada de Sant Jordi ha tornat aquest divendres als carrers de Rubí. Malgrat la situació sanitària, que ha obligat a adoptar mesures especials per contenir la COVID-19, els llibres i les roses han pogut recuperar el seu protagonisme i, des de primera hora del matí, la ciutadania rubinenca n'ha pogut gaudir a diversos punts de la ciutat.

Amb l'objectiu d'evitar aglomeracions, els punts de venda s'han hagut d'ajustar a la regulació aprovada en el marc del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT). Segons aquesta, les parades exteriors s'havien de situar davant dels establiments comercials o bé en indrets pròxims per tal d'evitar la concentració de persones en un únic espai. Dins de les botigues, calia observar les restriccions vigents quant a l'aforament, control d'accessos i altres mesures preventives.

A Rubí, s'han autoritzat cinc parades de llibreries a pl. Pere Esmendia, pg. Francesc Macià, c. Doctor Robert, c. Sant Pere i c. Magí Raméntol, i quatre de floristeries a c. Maximí Fornés, c. Prat de la Riba i pl. Nova. A més, com tots els divendres al matí, l'empresa municipal Font del Ferro ha obert el seu punt de venda del Mercat, des del qual ha comercialitzat les roses i rosers que han preparat les persones amb discapacitat intel·lectual que treballen al viver.

L'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha recorregut molts dels espais d'aquesta Diada de Sant Jordi acompanyada del regidor de Comerç i de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón. Per a la primera edil, "és emocionant tornar a veure els rubinencs i rubinenques al carrer vivint la tradició, malgrat ho haguem de fer amb algunes limitacions. Vull agrair l'esforç que han fet els establiments de la ciutat per mantenir viu l'esperit de Sant Jordi i per recuperar aquest espai de trobada després d'un any tan complicat per a tothom". Martínez també ha celebrat que la cultura sigui present en aquesta diada no només a través dels llibres, sinó també de les activitats que s'han programat durant tota la setmana a diferents equipaments municipals.

En els darrers dies, la ciutadania ha pogut gaudir de narracions de contes a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, i de concerts i conferències a l'Ateneu. Aquest divendres, la programació de Sant Jordi pren rellevància amb dues noves propostes: un concert de sardanes amb la Cobla Montgrins a l'Ateneu Municipal (18 h) i el lliurament de premis del concurs literari del club de lectura Veus de Dona a la Biblioteca (19 h).

Aquest dissabte, l'Ateneu serà la seu de l'activitat familiar Les nostres cançons en dues sessions, a les 11 i a les 12 h. I diumenge a les 12.30 h, s'ha programat en aquest mateix espai un concert de jazz a càrrec de Ramon Fossati Swing Quartet, amb el qual es tancarà la programació de la diada.

Més enllà d'aquesta programació cultural, Sant Jordi ha esdevingut enguany un espai reivindicatiu i de visibilització. Aquesta setmana, noies d'El Pinar han repartit a domicili a la gent gran del barri roses elaborades per elles, amb l'objectiu de transmetre un missatge d'agraïment i de suport a aquests veïns i veïnes que han patit especialment la pandèmia i el confinament. Ha estat una proposta dels serveis d'Acció Comunitària i Gent Gran Activa coordinada amb Rubí Jove als Barris.

D'altra banda, des del Servei d'Igualtat s'ha posat en marxa una iniciativa simbòlica per reivindicar el rol femení en la tradició de Sant Jordi. Es va repartir entre les escoles una il·lustració de la princesa creada per l'Escola d'Art i Disseny edRa per tal que els infants poguessin pintar-la i posar-li nom, amb la intenció de treure aquest personatge del segon pla que se li atorga habitualment en el context de la llegenda. A més, a la pàgina web municipal es pot consultar una selecció de lectures amb contingut feminista.

També durant aquests dies, dins l'apartat de la web de l'Ajuntament dedicat a la diada, es pot descarregar una versió per pintar de l'Auca del Civisme, una publicació del Servei de Civisme que, a través d'il·lustracions i senzills rodolins, promou els comportaments cívics entre la infància.

Imatges relacionades

Parades de llibres (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Parades de llibres (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Parada de la Font del Ferro (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Parada de la Font del Ferro (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Cues a les floristeries (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Cues a les floristeries (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Parades de llibres (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Parades de llibres (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)