Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí renova el seu compromís amb la Xarxa de projectes de participació infantil La ciutat es va incorporar a aquest organisme el curs 1998-1999, quan es va iniciar el procés de treball per crear el Consell dels Infants i els Adolescents https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/rubi-renova-el-seu-compromis-amb-la-xarxa-de-projectes-de-participacio-infantil/@@images/image/preview

Rubí renova el seu compromís amb la Xarxa de projectes de participació infantil

La ciutat es va incorporar a aquest organisme el curs 1998-1999, quan es va iniciar el procés de treball per crear el Consell dels Infants i els Adolescents

Els membres del Consell dels Infants i els Adolescents de Rubí participen activament en diferents temes de ciutat.
Els membres del Consell dels Infants i els Adolescents de Rubí participen activament en diferents temes de ciutat

L’Ajuntament de Rubí ha renovat el seu compromís amb la Xarxa de projectes de participació infantil, un organisme liderat per la Diputació de Barcelona que promou projectes adreçats a nois i noies i que mobilitzen a diferents agents de l'entorn municipal: escola, família, ajuntament i entitats. La nostra ciutat forma part d’aquesta xarxa des del curs 1998-1999, quan a Rubí es va començar a gestar el Consell consultiu dels Infants i els Adolescents, òrgan que es va constituir de manera oficial el curs 2001-2002.

Rubí i 35 municipis més han refermat el seu compromís amb la promoció dels Drets de l'Infant i, especialment, amb el Dret de Participació, en un acte celebrat recentment a Barcelona. Amb aquesta signatura, els ajuntaments s’han compromès a incloure la participació infantil en els seus programes d'actuació, dotant els projectes dels recursos adients i participant en el pla de treball de la Xarxa, així com també en els espais d'intercanvi d'experiències, elaborant sistemes comuns d'avaluació.

Durant l’acte, Araceli Lázaro, secretària de l'Observatori dels Drets de la Infància de la Generalitat de Catalunya, va reconèixer la feina prèvia realitzada pels consells d'infants municipals com a base del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC), creat recentment. Per la seva banda, M. Jesús Larios, adjunta al Síndic de Greuges de Catalunya, va animar els infants a continuar participant al llarg de la seva vida com a ciutadans, recordant que la participació és un dret i un deure ciutadà.

Membres de tres consells d’infants també van intervenir en aquest acte protocolari, exposant les seves experiències. Els nois i noies de Sitges van explicar una experiència d'intercanvi amb un consell d'infants d'Itàlia, el Consiglio dei Ragazzi de Pieve di Cento. Els del Prat de Llobregat van mostrar la seva col·laboració amb iniciatives de voluntariat al municipi de caire social, ambiental, comunitari i cultural. I els infants de Granollers van resumir els projectes en què  han participat, relacionats amb demandes de l'ajuntament per conèixer l'opinió dels infants sobre els àmbits d'esports, cultura i sanitat, entre d’altres.

A la cloenda, el diputat d'Educació, Gerard Ardanuy, va destacar la importància que té per a la Diputació de Barcelona el projecte dels Consells d'Infants i va animar els ajuntaments i els consellers presents a participar activament per a la millora dels pobles i ciutats de la demarcació.

Una xarxa activa des del 1997
Vuit consells d'infants municipals van impulsar la Xarxa de projectes de participació infantil l’any 1997, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Des d’aleshores, aquest organisme ha fomentat la participació dels infants i adolescents en els afers públics, apropant la seva veu als responsables polítics locals amb propostes per millorar aspectes de la vida dels infants i de la ciutadania en general, tot aprofundint els valors de la democràcia.