Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí renova el seu compromís amb el feminisme per acabar amb les violències envers les dones Sis dones rubinenques han fet la lectura en línia del manifest amb motiu del Dia internacional per a l’erradicació de les violències masclistes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí renova el seu compromís amb el feminisme per acabar amb les violències envers les dones

Sis dones rubinenques han fet la lectura en línia del manifest amb motiu del Dia internacional per a l’erradicació de les violències masclistes

Cartell commemoratiu del 25N (Il·lustració: Ruth Hernández).
Cartell commemoratiu del 25N (Il·lustració: Ruth Hernández)

El manifest amb motiu del 25 de novembre s’ha publicat aquest matí a través del canal municipal de You Tube. Rosa Tous Fontanet, Puri San Facundo López i Lola Cabello Blanco del Grup d’Ajuda Mútua de Rubí; Antonia Pellejero Figueredo de l’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN), Remei Gómez García de la Fundació Vicente Ferrer i Fatoumata Binta Sane de l’Associació Catalanosenegalesa per la Cooperació i la Promoció Social i Cultural (ACSPROSC) han fet lectura del text unitari que aquest any han acordat les dues entitats municipalistes i les quatre diputacions catalanes, la Generalitat de Catalunya, el govern espanyol i l'Ajuntament de Barcelona. Finalment, a causa de la situació epidemiològica, s’ha suspès la lectura presencial que s’havia previst aquesta tarda a l’Ateneu.

El manifest reflexiona sobre l’impacte de la pandèmia en les violències masclistes i assenyala que el confinament forçat de les víctimes ha transformat els espais comuns de les ciutats en els llocs més segurs. “Hem après que allò que ens havien ensenyat no era cert i, contràriament al que crèiem, el lloc més segur per a les dones i les nenes pot ser el carrer, les places, els llocs on fem vida, mentre que la llar, la proximitat, allò que ens havien ensenyat com a refugi, pot ser l’espai més perillós per a nosaltres”, diu el text. El document també recorda que el nombre de trucades i atencions per casos de violència masclista s’ha vist incrementat en xifres tristament històriques durant el primer estat d’alarma i es dirigeix a les dones en situació de violència per traslladar un missatge de suport i, en general, a la ciutadania a qui demana que deixi de ser còmplice de la violència i sigui corresponsable de la construcció d’un món millor.

Durant tot el mes de novembre, Rubí commemora el 25N amb propostes culturals, formatives, reivindicatives i professionals adaptades a la crisi sanitària de la Covid-19. El programa que es pot consultar a www.rubi.cat/igualtat continua en marxa: s’ha programat en línia la segona edició del curs Nenes i nens que pateixen la violència de gènere en la parella adreçat a professionals de l’àmbit de Serveis Socials, Sanitari, Educatiu i de Lleure a càrrec de Raúl Lizana Zamudio, psicòleg i terapeuta infantil (1 de desembre) i, si la situació epidemiològica ho permet, el 15 de desembre, l’alumnat de 3r i 4t d'ESO de les escoles que ho demanin podrà assistir a La Sala al monòleg No solo duelen los golpes de l’actriu i activista feminista Pamela Palenciano Jódar. L'espectacle basat en l’experiència de la mateixa actriu protagonista promou la reflexió crítica dels i les joves.

Declaració institucional
Amb motiu del 25 de novembre, el Ple municipal d’aquest dijous votarà una declaració institucional que rebutja totes les formes de violència contra les dones i assegura la tolerància zero davant de qualsevol mena de violència masclista.

El text ratifica el compromís del consistori amb les polítiques feministes, els drets de les dones i l’erradicació de qualsevol mena de violència masclista. La declaració fa explícit el compromís de reforçar les mesures de la Llei Integral contra la Violència de Gènere, de promoure accions de prevenció, sensibilització, difusió, sobre la violència de gènere en dones majors de 65 anys; d'intensificar i adaptar tots els recursos de l'Ajuntament relacionats amb l'atenció a víctimes de violència masclista durant la pandèmia i de combatre els posicionaments polítics que propugnin la negació de l'existència de la violència masclista o rebutgin la validesa de les polítiques públiques enfocades a la seva total erradicació.