Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemorarà el Dia Internacional contra les Violències Masclistes amb el lema ‘Nosaltres també la patim’ La programació inclou propostes culturals, formatives, reivindicatives i professionals i s’adapta a la crisi sanitària de la Covid-19 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemorarà el Dia Internacional contra les Violències Masclistes amb el lema ‘Nosaltres també la patim’

La programació inclou propostes culturals, formatives, reivindicatives i professionals i s’adapta a la crisi sanitària de la Covid-19

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell d’enguany del 25N a Rubí (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig).
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell d’enguany del 25N a Rubí (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig)

Rubí se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista, el 25 de novembre, amb un seguit de propostes que busquen prevenir la violència a través de la sensibilització i denunciar la violència que pateixen moltes dones. Enguany, la commemoració porta per lema Nosaltres també la patim, un missatge que vol fer explícit que la violència vers les dones té conseqüències per tota la societat. “Commemorarem el 25N en un context excepcional, en plena segona onada de la pandèmia de Covid-19. Una pandèmia que ha confinat dones amb els seus agressors, una situació inèdita i extremadament cruel per aquestes dones que han sumat l’aïllament a la violència”, ha dit l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez. El lema que acompanya el cartell de la il·lustradora rubinenca Ruth Hernández reprodueix 4 dones de diferents generacions envoltades per una heura que simbolitza el patriarcat.

La màxima edil ha recordat que vuit dones han estat assassinades aquest any a Catalunya per les seves parelles o exparelles. Fins al mes de juny, la Generalitat de Catalunya comptabilitza 5.923 víctimes per violència masclista en l’àmbit de la parella. En l’àmbit social i comunitari, també fins al juny, el departament d’interior ha atès 795 víctimes de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, d’aquestes 287 és menors d’edat i 4 tenen més de 65 anys. L’alcaldessa ha recordat les dades de dones a ateses a Rubí pel Servei d’Igualtat durant l’estat d’alarma i en el global de l’any. Durant el 2020, el servei ha tramitat 7 ingressos a la Casa d’Emergències, 6 durant el confinament. Durant el 2019, la casa d’emergències va atendre a 4 dones. Pel que fa a l’ATENPRO, el dispositiu de telefonia mòbil que gestiona Creu Roja per a la protecció de les dones que pateixen violència, de gener a setembre se n’han tramitat 21, un 40% més que durant 2019. Des de principi d’any, s’han realitzat 1.113 entrevistes per facilitar atenció psicològica i s’han obert 83 expedients nous. Això és, un 15% més que durant el mateix període de 2019 (962). Durant el 2020 s’han realitzat 81 entrevistes per part dels serveis jurídics de l’àmbit i s’han obert 10 casos nous. “Darrere de cadascuna d’aquestes xifres hi ha una dona que pateix que ens recorda que tots els esforços per erradicar la violència masclista són pocs. Cal seguir fent tot el possible per construir un món millor, sense desigualtats”, ha conclòs Martínez.

Propostes adaptades a la Covid-19
L’Ajuntament de Rubí a través del Servei d’Igualtat ha preparat una programació d’actes adaptada a la situació d’emergència sanitària amb l’objectiu de treballar per aconseguir un model de convivència igualitari. L’acte central de la programació, la tradicional lectura del manifest per a l’erradicació de les violències de gènere del 25 novembre (17.30 h), anirà a càrrec de dones implicades en l’eliminació de la violència masclista de diferents col·lectius de la ciutat com ara el Grup d’Ajuda Mútua, l’associació AVAN o la Fundació Vicente Ferrer. El manifest es podrà seguir en vídeo a través de les xarxes socials municipals i, si les restriccions sanitàries ho permeten, presencialment a l’Ateneu Municipal amb cita prèvia.

Com cada any, la programació suma propostes culturals i reivindicatives amb un vessant formatiu dirigit a professionals. “Amb aquestes accions reforcem el nostre compromís amb la xarxa de professionals que treballen per prevenir, detectar i acompanyar les dones que viuen situacions de violència per tal de dotar-los de tots els recursos possibles”, ha argumentat la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo. Així, aquesta setmana ha tingut lloc una formació sobre la mutilació genital femenina a càrrec del SIAD i en col·laboració amb el servei de primera acollida del consistori, i s’ha programat en línia la segona edició del curs Nenes i nens que pateixen la violència de gènere en la parella adreçat a professionals de l’àmbit de Serveis Socials, Sanitari, Educatiu i de Lleure a càrrec de Raúl Lizana Zamudio, psicòleg i terapeuta infantil (24 de novembre i 1 de desembre).

Per als nois i noies, s’ofereix a les escoles la possibilitat d’assistir al taller “Relacions igualitàries”, dirigit a  l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius i, si la situació epidemiològica ho permet, el 15 de desembre, l’alumnat de 3r i 4t ESO de les escoles que ho demanin podrà assistir a La Sala al monòleg “No solo duelen los golpes” de l’actriu i activista feminista Pamela Palenciano Jódar. Un espectacle basat en l’experiència de la mateixa actriu protagonista que promou la reflexió crítica dels i les joves. Rubí Jove ha preparat també un taller en línia sobre masclisme adreçat a nois entre 16 i 29 anys per prendre consciència de l’impacte del masclisme i acompanyar-los a generar un espai per a la desconstrucció i la creació de nous imaginaris de masculinitat (16, 23 i 30 de novembre). “Aquest programa és la feina de moltes persones que fan possible cadascuna de les propostes del 25N, des de la il·lustradora que signa el cartell, passant pels diferents serveis municipals i fins a les persones que hem convidat. A totes, moltes gràcies”, ha conclòs Ferrer.