Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí registra un descens del 20% dels robatoris a domicilis durant el 2022 La coordinació i col·laboració amb Mossos d’Esquadra en prevenció de robatoris amb força permeten detenir 77 persones https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí registra un descens del 20% dels robatoris a domicilis durant el 2022

La coordinació i col·laboració amb Mossos d’Esquadra en prevenció de robatoris amb força permeten detenir 77 persones

Rubí registra un descens del 20% dels robatoris a domicilis durant el 2022.

Els cossos policials i d’emergències que actuen a Rubí han celebrat aquest dijous la Junta Local de Seguretat. En aquesta trobada anual s’analitza la feina feta durant l’any anterior i es posen en comú dades i conclusions.

La trobada ha estat presidida per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, qui ha refermat que Rubí és una ciutat segura: “Avui hem analitzat les dades de dels diferents cossos i això em permet afirmar que tenim una ciutat segura”. Martínez ha fet aquestes declaracions durant la presentació de conclusions d’aquesta junta als mitjans de comunicació. L’alcaldessa ha estat acompanyada pel cap de la Policia Local, Oriol Sànchez, i el responsable de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Rubí, Antoni Rodríguez.

Ana María Martínez ha destacat els avenços aconseguits el darrer any en matèria de coordinació i cooperació policial: “Durant el 2022, els dispositius policials preventius conjunts han permès detenir fins a 77 persones. Aquesta dada indica que la cooperació és l’eina més eficaç en la prevenció del delicte. La tasca més important i difícil que reclamem a la nostra policia”.

El Cap de la Policia Local ha exposat les dades de requeriments d’actuació i de serveis planificats registrats durant 2022 i la seva comparativa amb 2021. El total d’actuacions del cos policial ha estat de 14.870, davant les 15.988 registrades al 2021. L’any anterior encara s’havien realitzat  2591 serveis relacionats amb la pandèmia, de manera que descomptant aquests, l’increment ha estat de pràcticament 1500 serveis, un 10%.

L’augment més important de serveis planificats correspon als de vigilància relacionats amb la seguretat ciutadana, un 81%, a peu en torns de matí i tarda i en vehicle a zones concretes en el torn de nit. Aquestes accions s’han dut a terme de forma coordinada amb els Mossos d’Esquadra, tant per incrementar la percepció de presència policial, com per a una ràpida reacció en cas de requeriments relacionats amb fets delictius. Així mateix, les proteccions de passos escolars s’han incrementat un 13%.

L’augment de l’activitat policial arran les millores organitzatives implementades i l’increment d’efectius de la plantilla, també han permès interposar un 28% més de denúncies per estacionar en voreres, passos de vianants i altres zones destinades al pas de persones a peu, un 26% el de denuncies per circular sense haver superat la ITV, un 15% les retirades amb grua per infracció, la detecció d’un 64% més de delictes per conduir sota la els efectes de les begudes alcohòliques, un 55% més de delictes per conduir sense haver obtingut permís de conducció o tenint-lo retirat per sentència judicial i finalment, les detencions, s’han incrementat de 76 a 130.

Pel que fa als requeriments d’actuació per molèsties entre veïns i veïnes, aquests s’han reduït un 28% i per molèsties a la via pública un 24%. El nombre d’accidents de trànsit en els que s’ha intervingut s’ha mantingut estable, amb un  increment del 3%.

Des dels Mossos d’Esquadra, també s’han fet públiques la dades que l’activitat del cos català ha registrat durant el 2022. Entre les diferents xifres, el responsable de la comissaria de Rubí dels Mossos d’Esquadra, Antoni Rodriguez, ha destacat que els  robatoris a domicilis de Rubí han baixat un 20% respecte l’any 2021. A més, la ciutat ha vist incrementada l’activitat policial i les detencions per donar resposta al lleuger augment de les infraccions penals.

Rodríguez també ha incidit en els resultat que s’han obtingut fruit de les millores en coordinació: “En la línia de cooperació i coordinació institucional, la tasca conjunta entre Mossos d’Esquadra, Policia Local i Ajuntament de Rubí ha contribuït a la disminució en un 50% les ocupacions d’immobles”.

De la mateixa manera, durant el 2022 els robatoris amb violència i o intimidació a la via pública han disminuït un 33% i les ocupacions han baixat a la meitat.

Una altra dada que ha posat de relleu el responsable de la policia nacional catalana és que els dispositius conjunts amb la Policia Local en prevenció de robatoris amb força han permès detenir 77 persones.

Durant l’any 2022, Rubí ha patit un lleu augment d’infraccions penals respecte l’any 2021, passant de 4.207 a 4.414. Aquest increment, que representa un 4,9%, és en el conjunt del seu entorn molt moderat. L’activitat policial també ha augmentat, amb un total de 614 detencions en el conjunt de l’Àrea Bàsica Policial (ABP), que suposa un increment del 15 %, respecte les 533 practicades l’any anterior. 

A més, les infraccions penals contra el patrimoni són les més comunes que es donen a Rubí, ja que representen més del 80% del total de delictes. Seguint la tendència de l’any anterior, els robatoris amb força a domicili han patit una davallada del 20% respecte l’any 2021. També s’han reduit els robatoris amb força a l’interior de vehicles en un 30%.

Els robatoris amb violència i o intimidació, que són aquells en els que hi ha una interacció directa entre autor i víctima, han baixat un 33% respecte l’any 2021, passant de 185 a 125.

D’altra banda, els tipus delictius que més han augmentat són els robatoris amb força en establiments comercials, que augment un 25%, i en empreses, un 45%, fet que ha comportat el disseny de dispositius conjunts entre Mossos d’Esquadra i Policia Local de Rubí.

Objectius de Desenvolupament sostenible