Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí programa una vintena d’activitats per celebrar el Mes de les Dones L’acte central tornarà a ser la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, que tindrà lloc el divendres 6 de març https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí programa una vintena d’activitats per celebrar el Mes de les Dones

L’acte central tornarà a ser la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, que tindrà lloc el divendres 6 de març

La programació per commemorar el Dia Internacional de les Dones s'allarga durant tot el mes de març.
La programació per commemorar el Dia Internacional de les Dones s'allarga durant tot el mes de març

Un any més, Rubí se suma a la celebració del Dia Internacional de les Dones. La regidoria d’Emancipació Juvenil i Polítiques d’Igualtat del Consistori, juntament amb diverses entitats, partits polítics i establiments de la ciutat, ha organitzat tot un mes d’activitats per commemorar aquesta data.

Un dels actes més emblemàtics d’aquesta programació és la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, que enguany tindrà lloc el divendres 6 de març a la plaça de Pere Aguilera (12.00 h).

Les activitats literàries en clau femenina també són tot un clàssic per celebrar aquesta efemèride. La Biblioteca Mestre Martí Tauler organitza dues sessions del Club de lectura Veus de dones, durant les quals es llegiran els llibres Mar de fuego, de Chufo Llorens (12 de març, a les 19 h), i La venganza del bandolero, de Martí Gironell (26 de març, a les 19 h). El mateix 26 de març (19 h), l’associació Dones Creatives del Vallès ha organitzat a l’Ateneu Municipal la presentació de la novel·la Luces y sombras de un pasado, de Núria Espinosa, que estarà acompanyada del cantautor Javier Jareño Sánchez. Paral·lelament, durant la segona quinzena del mes de març, els aparadors de les llibreries Racó del Llibre i L’Ombra acolliran una mostra de llibres sobre diferents temàtiques relacionades amb les dones.

També s’han organitzat tot un seguit d’activitats artístiques. El 4 de març (16 h) tindrà lloc una nova Trobada de dones a l’edifici Rubí+D, un espai d’activitats mensuals per a les dones de la ciutat. D’altra banda, l’associació Dones Creatives del Vallès durà a terme el 3r Repte de dones: explica’ns què sents el 6 de març (19 h) a l’Ateneu Municipal. Es tracta d’una exposició artística amb recital, adherida al Crit Internacional de Dona. L’Observatori de les Dones en els mitjans de comunicació projectarà 475: Trencar el silenci, d’Hind Bensari, el proper 19 de març (18 h). Aquesta activitat, que tindrà lloc a l’edifici Rubí+D, està inclosa a la Mostra Internacional de Films de Dones. Una hora més tard, al mateix equipament, es presentarà el monogràfic Dones artistes de Rubí. I el 28 de març (11 h), Escena 13 durà a terme l’espectacle Et sembla normal...? al passeig de Francesc Macià, a la cantonada amb el c/ Montserrat. Es tracta de tot un seguit de representacions teatrals que humanitzen l’art amb moments capturats de la vida real.

Les activitats esportives també són protagonistes de la programació del Dia Internacional de les Dones. El CEB Sant Jordi (sènior femení) s’enfrontarà al CE Xamba Depimes el 8 de març (19 h) i al CB Morell el 22 de març (19 h), en totes dues ocasions al pavelló de l’Escola Montserrat; l’HCR Cent Patins (sènior femení) jugarà contra el Tres Cantos PC-Kamikazes el 15 de març (16 h) a la Pista Francesc Calvo; mentre que el 21 de març (16.30 h) serà el torn del futbol sala, amb el partit que disputaran l’ERPS i el Santa Rosa al pavelló de La Llana.

També s’ha programat una Bicicletada popular per a la igualtat el 14 de març (10 h) amb sortida des del Castell, organitzada pel PSC; una Caminada pel Dia de la Dona Treballadora, que CiU ha programat el 8 de març (10.30 h) i que tindrà el seu inici a la plaça de Catalunya; un Sopar per a la plena igualtat de drets, que es durà a terme el 6 de març (21 h) i que està organitzat per ICV; i el col·loqui Les dones de Rubí desitgem un nou Rubí, que ERC durà a terme el 3 de març (18 h) a l’Ateneu Municipal.

Els dies 10, 12, 17, 19 i 24 de març (19 h), tindrà lloc un nou Taller de defensa personal per a dones al Centre Cívic del Pinar: La Cruïlla.

D’altra banda, del 5 a l’11 de març, l’Espai Jove Torre Bassas convida els nois i noies de la ciutat a fer-se una foto amb un hashtag per conscienciar la ciutadania sobre la igualtat de gènere.

Per últim, del 2 al 8 de març, Ràdio Rubí oferirà una programació especial amb motiu de la celebració del Mes de les dones.

Dia Internacional de les Dones
El 8 de març ha arribat a ser internacionalment el dia commemoratiu de la lluita feminista i dels drets de les dones. Es va celebrar per primera vegada el 1911 i van participar-hi públicament més d’un milió de dones. Les principals reivindicacions van ser el dret a vot i a ocupar càrrecs públics, el dret a treballar, l’accés a l’educació vocacional i el final de la discriminació dins de l’àmbit laboral.

Avui dia totes les dones del món procedents de diferents cultures, amb diferents religions i que viuen situacions molt diverses, tant a nivell econòmic com polític i social, s’uneixen per celebrar aquest dia i exigir que se’ls respectin els drets i es reconegui la lluita contra la subordinació i la discriminació que continuen patint a la majoria de les esferes de la vida quotidiana pel fet de ser dones. 

Imatges relacionades

La imatge del programa d’aquest any l’ha dissenyada la il·lustradora Núria Jiménez Portí i commemora la força de les dones en la societat
La imatge del programa d’aquest any l’ha dissenyada la il·lustradora Núria Jiménez Portí i commemora la força de les dones en la societat

Fitxers relacionats