Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí programa activitats per a tots els públics per celebrar el Dia de la Terra Del 22 al 27 d’abril es realitzaran tallers, exposicions i visites a diverses masies de la ciutat, entre d’altres https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí programa activitats per a tots els públics per celebrar el Dia de la Terra

Del 22 al 27 d’abril es realitzaran tallers, exposicions i visites a diverses masies de la ciutat, entre d’altres

Enguany, els rubinencs podran tornar a visitar les masies de la ciutat, com la de Can Balasch .
Enguany, els rubinencs podran tornar a visitar les masies de la ciutat, com la de Can Balasch

L’Ajuntament de Rubí, en col·laboració amb diverses entitats, ciutadans i comerços de la ciutat, ha organitzat tot un seguit d’activitats del 22 al 27 d’abril per celebrar el Dia de la Terra. Per segon any consecutiu, s’ha preparat un programa d’actes dirigit a tots els públics, amb el món rural i el medi ambient com a eixos vertebradors.

La masia, una herència identitària de la ciutat és la conferència que encetarà les activitats del Dia de la Terra el dimecres 22 d’abril (19 h – Museu Etnogràfic Vallhonrat). La xerrada, que impartirà l’historiador Lluís García, està organitzada pel Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí i pel Centre d’Estudis Rubinencs. La conferència finalitzarà amb el lliurament del premi Sant Jordi a la labor a tota una vida als fotògrafs Ignasi Marroyo i Josep Maria Roset per part de les entitats organitzadores. També s’inaugurarà l’exposició Masies de Rubí, una col·lecció d’aquarel·les de Maria Carbonell, que es podrà veure al mateix Museu Etnogràfic Vallhonrat fins el 29 d’abril.

El dijous 23 d’abril s’ha organitzat un Taller de dracs de Sant Jordi fets amb materials reutilitzats (16.30 h – plaça del Doctor Guardiet), mentre que divendres es durà a terme un Taller d’horticultura ecològica i l’ECOtaller en clau de RE Construcció d’un hort urbà ─aquest últim organitzat pel rubinenc Jaume Rovira─, tots dos a partir de les 18.30 h al Celler.

Fira del Dia de la Terra
El dissabte 25 d’abril, entre les 10 h i les 14 h, Rubí acollirà la 2a edició de la Fira del Dia de la Terra. Enguany s’habilitaran quatre espais diferenciats.

L’Espai comerç sostenible s’ubicarà al passeig de Francesc Macià. Els comerços i restaurants ecològics de Rubí sortiran al carrer per mostrar els seus productes, també hi haurà una nova edició del Mercat Ecològic del Vallès, es donarà a conèixer el projecte municipal Comerç sostenible i s’oferirà als visitants un tastet d’una fideuà cuinada amb energia solar.

La plaça del Doctor Guardiet serà l’escenari de l’Espai rural. Els ciutadans podran deixar que la càmera capti el seu costat més pagès al FotoCol organitzat pel Grup Fotogràfic El Gra i la Societat Sant Antoni Abat, s’organitzarà una mostra de maquinària agrícola, l’activitat L’aventura dels residus, així com un taller de dibuix infantil i una exposició a càrrec dels Caçadors de Trastets i El Taller. L’Esbart Dansaire oferirà la iniciativa Ballar de peus a terra, un recorregut ple de sensacions per les danses del calendari festiu. Puja’t al carro de Sant Antoni permetrà fer un volt en carro de cavalls de la mà de la Societat Sant Antoni Abat. En aquest punt, els rubinencs també podran recollir una bosseta de compost procedent de les restes orgàniques que llancem al contenidor marró i informar-se de com poden formar part de la xarxa de compostaires casolans de la ciutat.

L’Espai horticultura serà un altre dels àmbits de la fira, ubicat a la plaça de Catalunya. En aquest espai s’ha programat l’activitat Cuina amb excedents de l’hort, on es prepararan tot un seguit de receptes en directe per aprendre a conservar aquests sobrants. També hi haurà una Mostra de productors agrícoles locals, la presentació de la iniciativa Horts Can Feliu, promoguda per l’Associació d’Aturats de Rubí, i l’exposició Fes rutllar el cicle de la matèria orgànica.

El quart àmbit serà l’Espai entitats i projectes, que compartirà ubicació amb l’Espai comerç sostenible al passeig de Francesc Macià. En aquest emplaçament s’ha programat el taller infantil de cocteleria amb plantes aromàtiques De la terra al còctel, organitzat per Campos Estela; una sessió de Contacontes titulada Fem consum responsable, a càrrec de la Cooperativa Germinal; el projecte de reciclatge d’oli usat Rubiclac, de l’AMPA del CEE Ca n’Oriol; un punt d’informació sobre l’estat dels abocadors de la ciutat i visites guiades al Museu Etnogràfic Vallhonrat.

Els rubinencs i les rubinenques podran participar en el sorteig d’una cistella amb productes agrícoles locals en el marc de les exposicions fotogràfiques La mirada rural  i Ensenya’ns el teu hort. Qui hi vulgui participar només haurà d’enviar fotografies del seu hort o del seu paisatge rural preferit de Rubí a l’adreça de correu electrònic o bé a través de la pàgina de Facebook de RubíNET.

La Fira del Dia de la Terra donarà pas a altres activitats el diumenge 26 i dilluns 27 d’abril. Diumenge es farà una jornada de neteja de l’entorn natural organitzada pels Caçadors de Trastets, una nova presentació del projecte Horts Can Feliu i la visita a les masies de Can Ramoneda, Can Balasch, Can Xercavins, Can Serrafossà i Ca n’Alzamora ─aquesta última s’ha afegit a l’activitat aquest any─. També es durà a terme la iniciativa Art natura al Bosc de Can Feliu, una intervenció artística amb residus al medi natural organitzada per Sandra Bea, Pep Borràs i Miquel Mas; així com el taller Pintura del medi natural, una iniciació a l’aquarel·la a la Masia de Can Xercavins. Dilluns se celebrarà un Curs de compostatge casolà a l’Escola Rivo Rubeo.

Inscripcions
Hi ha tot un seguit d’activitats que requereixen inscripció prèvia. Per aquest motiu, el dijous 23 d’abril s’habilitarà un punt informatiu del Dia de la Terra a la plaça del Doctor Guardiet (de 10 h a 13.30 h i de 16.30 h a 20 h), on els ciutadans es podran apuntar a les activitats que els interessin. El dissabte 25, en el marc de la Fira del Dia de la Terra, també s’instal·laran punts informatius a les places de Catalunya i del Doctor Guardiet (de 10 h a 14 h).