Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí presentarà el projecte 50/50 a la Cimera Mundial del Clima L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ho ha anunciat aquest dimecres coincidint amb l’acte de constitució del nou Consell dels Infants i Adolescents https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí presentarà el projecte 50/50 a la Cimera Mundial del Clima

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ho ha anunciat aquest dimecres coincidint amb l’acte de constitució del nou Consell dels Infants i Adolescents

L’alcaldessa i el regidor d’Infància i Educació, amb els nous consellers i conselleres (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i el regidor d’Infància i Educació, amb els nous consellers i conselleres (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha anunciat aquest dimecres la participació de Rubí a la Cimera Mundial del Clima COP25, que tindrà lloc a Madrid del 2 al 13 de desembre. La ciutat ha estat convidada a presentar-hi el projecte d’estalvi energètic 50/50, que es desenvolupa als centres educatius de la ciutat, en el marc de la ponència L’escola com a llavor del canvi.

El 50/50 és una experiència educativa entorn de l'estalvi i l'eficiència energètica impulsada com a part del projecte Rubí Brilla: la comunitat educativa treballa en equip per reduir el consum energètic ─i la despesa econòmica que comporta─ i les emissions contaminants. Els centres educatius es comprometen a rebaixar la seva despesa energètica i el consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra meitat dels diners, l’Ajuntament els inverteix en mesures d’eficiència energètica als centres per seguir augmentant l’estalvi en el futur.

El projecte es va implantar el 2012 a Rubí i, en aquests moments, està plenament consolidat a una dotzena d’escoles públiques de la ciutat, aconseguint un estalvi energètic global proper als 300.000 euros.

Per a l’alcaldessa, la participació de Rubí a la Cimera Mundial del Clima és una gran notícia: “Podrem parlar de com en un municipi de 80.000 habitants els nens i nenes de les escoles, en forma de guerrers energètics, han estat capaços de fer un estalvi importantíssim i de com aquest ha influït directament en el camí cap a un canvi de model energètic”. Martínez s’ha mostrat orgullosa d’explicar al món “un model que ja repliquen 14 milions de persones arreu d’Espanya copiant l’experiència de Rubí”.

20è aniversari del Consell dels Infants i Adolescents
La presència de Rubí a la Cimera Mundial del Clima s’ha donat a conèixer coincidint amb l’acte de constitució del nou Consell dels Infants i Adolescents de Rubí per al curs 2019-2020, que ha tingut lloc al Teatre Municipal La Sala. Una trobada especial, conduïda pel Mag Lari, que també ha servit per celebrar el 20è aniversari d’aquest òrgan participatiu.

Antics i nous consellers i conselleres, acompanyats de les seves famílies i dels representants dels centres educatius, s’han aplegat al pati de butaques per fer balanç de la feina feta durant l’últim any i oficialitzar l’entrada dels nous integrants. Com és habitual, s’han renovat la meitat dels membres del Consell, que està format per 28 infants de 5è i 6è de primària i 18 nois i noies de 1r i 2n d’ESO.

Durant el seu parlament, l’alcaldessa ha agraït als consellers i conselleres “la dedicació, la feina i la responsabilitat cap a la ciutat” i ha fet valer el dret de la infància a “expressar la seva opinió i que aquesta es tingui en compte en els assumptes que els afecten”. Un exercici que la Declaració de Colònia, signada recentment per Rubí, defineix com a “participació significativa”.

Martínez ha refermat el seu orgull per la feina feta pel Consell dels Infants i Adolescents de Rubí durant aquests 20 anys i ha aprofitat l’acte per fer-li un nou encàrrec: ajudar l’Ajuntament a decidir el destí dels 50.000 euros dels Pressupostos Participatius 2020 destinats a la infància: “Estic segura que fareu tan bona feina com els consellers i conselleres a l’anterior procés. Gràcies al Consell, Rubí tindrà aviat bancs que facilitaran la conversa entre les persones que s’hi asseuen i, també molt aviat, veurem una vintena de passos de vianants plens de colors i formes amb frases que també heu decidit vosaltres”.

L’acte celebrat aquest dimecres ha comptat també amb l’assistència del regidor d’Infància i Educació, Víctor García Correas, que ha remarcat la importància de la participació dels infants a la vida pública: “No són només ciutadans de futur, sinó que ara ja són ciutadans de ple dret. Els hem d’escoltar, la seva opinió és important”.