Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí posa en marxa “La Trocalleria” coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient Es tracta d’un nou servei d’intercanvi de productes que encara es poden reutilitzar i que persegueix allargar la seva vida útil abans no es converteixin en residus https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí posa en marxa “La Trocalleria” coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient

Es tracta d’un nou servei d’intercanvi de productes que encara es poden reutilitzar i que persegueix allargar la seva vida útil abans no es converteixin en residus

El nou servei, que es posa en marxa aquest dissabte, serà itinerant.
El nou servei, que es posa en marxa aquest dissabte, serà itinerant

Aquest diumenge se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient. Coincidint amb aquesta efemèride, l’Ajuntament de Rubí ha programat tot un seguit d’activitats per sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de consumir amb moderació per preservar el medi ambient. I és que la humanitat segueix consumint molts més recursos naturals dels que pot proporcionar el planeta de forma sostenible.

Una de les propostes més destacades és La Trocalleria. Es tracta d’un nou espai itinerant que es posa en marxa aquest dissabte on els rubinencs i les rubinenques tenen la possibilitat d’intercanviar objectes que es poden reutilitzar i, així, aconseguir allargar la vida als productes i que no es converteixin en residus. “El nom de La Trocalleria és un joc de paraules entre els mots troc, que també significa intercanvi, i deixalleria. Vam escollir aquest títol perquè, precisament, el servei està concebut com un espai on poder intercanviar diferents productes, entre ells els residus considerats especials, aquells que s’han de portar a la deixalleria i que són els més perillosos pel medi ambient”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez.

La Trocalleria estarà disponible tots els dissabtes de 10.30 a 14 h ─excepte els festius─ a diferents ubicacions: el primer dissabte de mes, l’espai estarà ubicat a la plaça del Doctor Pearson; el segon dissabte se situarà a la plaça del Mercat; el tercer dissabte s’emplaçarà a la rambla del Ferrocarril; mentre que el quart dissabte de mes la podrem trobar a la plaça de Catalunya.

Els objectes que es poden intercanviar a La Trocalleria són tots aquells que tenim a casa i que ens fan nosa, però que encara tenen una vida útil. Aquests productes també es poden portar tant a la deixalleria de Cova Solera com a les deixalleries mòbils, on es lliurarà un val per realitzar intercanvis a La Trocalleria. “L’objectiu és que amb aquests trocs aconseguim allargar la vida útil d’aquells productes que ja no ens interessen però que, en canvi, poden fer servei a algú altre”, ha comentat Rodríguez.

En aquest espai d’intercanvi al carrer també es farà difusió dels Dimecres Manetes, un servei gratuït que fomenta l’autoreparació de petits aparells elèctrics i electrònics per allargar la vida d’aquest tipus d’objectes i, conseqüentment, reduir el volum de residus generats.

Altres activitats
El consistori també impulsa mercats d’intercanvi en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient entre alumnes de 1r d’ESO i de 6è de Primària de les escoles públiques de la ciutat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és doble: d’una banda, fomentar l’intercanvi d’objectes com a eina de prevenció de residus, fet que permet revaloritzar els productes i, així, evitar que es converteixin en residus; i de l’altra, acompanyar l’alumnat de 6è de Primària que al setembre iniciarà una nova etapa educativa, rebaixant les possibles angoixes que pot suposar aquest canvi.

L’activitat arrenca aquest dijous i es realitzarà fins el 7 de juny a les instal·lacions dels instituts participants. Es preveu que uns 750 alumnes participin en aquesta proposta.

Paral·lelament, aquest diumenge s’ha programat l’obra de teatre El canvi climàtic, tic, tac, tic... en el marc del festival Teatre sense teatre. La representació, que tindrà lloc a les 13 h a la plaça de Catalunya, és un recull d'històries que volen fer obrir els ulls a petits i grans sobre la importància d'aturar el canvi climàtic.