Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí organitza ‘Petites accions que sumen’ en el marc de la Setmana Europea de la prevenció de residus Entre els dies 22 i 30 de novembre es duran a terme múltiples activitats, moltes d’elles pensades per prevenir el malbaratament alimentari https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/rubi-organitza-2018petites-accions-que-sumen2019-en-el-marc-de-la-setmana-europea-de-la-prevencio-de-residus-1/@@images/image/preview

Rubí organitza ‘Petites accions que sumen’ en el marc de la Setmana Europea de la prevenció de residus

Entre els dies 22 i 30 de novembre es duran a terme múltiples activitats, moltes d’elles pensades per prevenir el malbaratament alimentari

La pizza és una de les receptes de recapte més usuals.
La pizza és una de les receptes de recapte més usuals

L’Ajuntament de Rubí engega la campanya Petites accions que sumen en el marc de la Setmana Europea de la prevenció de residus, durant la qual s’organitzaran més de 12.000 activitats a tota Europa. A Rubí, el gruix d’activitats se celebrarà el dissabte 22 de novembre, jornada dedicada al malbaratament alimentari a tot el continent.

Precisament el 22 de novembre és el moment en què s’inicia la Setmana Europea de la prevenció de residus. Aquell dia, la plaça de Catalunya acollirà diverses activitats entre les 10 h i les 14 h, moltes d’elles amb l’objectiu de prevenir el malbaratament alimentari.

L’activitat central serà una Arrossada de recapte amb productes del Mercat Municipal, que s’oferirà als rubinencs en forma de tapes. També s’exposarà la mostra Fes rutllar el cicle de la matèria orgànica i s’instal·larà una bústia perquè els ciutadans que ho vulguin puguin dipositar-hi la seva proposta per a participar a la Collita de receptes de cuina de recapte i entrar en el sorteig de vals per a restaurants i establiments col·laboradors de la campanya.

Durant aquests dies previs a la Setmana Europea de la prevenció de residus, els menjadors escolars de les escoles Torre de la Llebre, Mossèn Cinto Verdaguer i 25 de Setembre estan treballant en la prevenció del malbaratament alimentari a través de l’activitat Pesa i Pensa. Els infants separen el menjar que els queda al plat en dues categories: aquell menjar que ja no es pot consumir i que s’ha de llançar al contenidor de la brossa orgànica, com ara els ossos de pollastre; i aquell que encara es podria aprofitar, com ara trossos de menjar que no s’han acabat en aquell àpat. Un cop separat, pesen aquest menjar i anoten els registres, alhora que prenen consciència del menjar que s’acaba llançant a les escombraries i que encara es podria consumir. En aquest sentit, els alumnes fan l’esforç d’acabar-se el que tenen el plat, amb l’objectiu d’evitar llençar menjar a la brossa. El dissabte 22 de novembre, l’empresa de serveis de restauració Campos Estela, que abasteix aquests menjadors escolars, farà públics els resultats d’aquesta activitat.

Aquell dia, la plaça de Catalunya també acollirà l’exposició de l’entitat Caçadors de trastets, on es mostra fins a quin punt els residus que es deixen al bosc malmeten el medi natural. Els infants també podran participar a L’aventura dels residus, un espai lúdic amb una vintena de jocs d’habilitat per aprendre coses sobre els residus. I s’habilitarà un punt de recollida de joguines de segona mà en el marc de la campanya Encara podem donar molt de joc, en col·laboració amb la Creu Roja. Les joguines també es podran portar, fins el 13 de desembre, a la Deixalleria Municipal i a les deixalleries mòbils.

Activitats durant tota la setmana
El diumenge 23 de novembre, entre les 10 h i les 13.30 h, es durà a terme l’activitat Clean Up Day a l’era de Ca n’Oriol. Es tracta d’una jornada de neteja de l’entorn natural organitzada per l’entitat Caçadors de trastets, durant la qual també hi haurà una xocolatada, activitats infantils i una plantada d’arbustives autòctones.

Els dies 24 (restaurant Marrackech, 17.30 h), 25 (restaurant Sol Dorado, 18.00 h) i 26 (restaurant El Portalet, 18.00 h) s’organitzaran nous cursos de cuina contra el malbaratament alimentari en el marc de la campanya Fem un bon ús alimentari, mentre que els dies 26 i 27 de novembre se celebraran dos Ecotallers en clau de RE, tots dos a partir de les 18 h. El primer, Drapet amb samarretes velles, mostrarà als participants com aprofitar aquelles samarretes que ja no ens posem; i el segon, batejat amb el nom de Manteniment d’ordinadors, ensenyarà com, amb petites accions, es pot aconseguir allargar la vida dels ordinadors.

El dissabte 29 de novembre s’ha organitzat una nova visita al CTR, amb un interessant recorregut guiat per les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental, on es recepciona el contingut dels contenidors de resta de Rubí.

Tant els cursos de cuina, com els Ecotallers i la visita al CTR requereixen inscripció prèvia. Els interessats a participar-hi s’han d’apuntar al correu electrònic inforesidus@ajrubi.cat o bé trucant al Telèfon Verd 900 130 130.

Del 22 al 29 de novembre es durà a terme la Reparató, una acció de les botigues de reparació de la ciutat per registrar els productes que, gràcies a la seva activitat, han evitat que es converteixin en residus.

Entre els dies 24 i 29 de novembre, de 10 h a 14 h, el servei de gestió de residus de l’Ajuntament instal·larà una paradeta al passadís principal del Mercat Municipal amb la intenció de donar a conèixer la campanya Fem un bon ús alimentari. Aprofita: és dia de Mercat! és el títol d’aquesta activitat que, entre d’altres, permetrà als visitants degustar les exquisideses de la cuina d’aprofitament.

Finalment, els dies 28 i 29 de novembre les quatre botigues de segona mà de la ciutat organitzaran l’activitat Segona de primera. Me lo quedo, Món bici, Monmenut i Pipau oferiran descomptes i promocions als seus establiments durant aquestes dues jornades.