Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí oficialitza el seu agermanament amb el municipi andalús de Villanueva de Córdoba Les dues cuitats mantenen una estreta relació des de fa anys, promoguda des de l’entitat Hermandad Cofradía Virgen de Nuestra Señora de Luna https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí oficialitza el seu agermanament amb el municipi andalús de Villanueva de Córdoba

Les dues cuitats mantenen una estreta relació des de fa anys, promoguda des de l’entitat Hermandad Cofradía Virgen de Nuestra Señora de Luna

L’agermanament s’ha celebrat a Villanueva de Córdoba (foto: Ajuntament de Rubí).
L’agermanament s’ha celebrat a Villanueva de Córdoba (foto: Ajuntament de Rubí)

Els municipis de Rubí i de Villanueva de Córdoba ja estan agermanats de manera oficial. Aquest dimecres al migdia s’ha celebrat l’acte protocol·lari per formalitzar l’establiment d’aquest lligam de cooperació mútua a la població andalusa. La celebració havia de tenir lloc l’any passat, coincidint amb el romiatge de la Virgen de la Luna, però la situació sanitària provocada per la COVID-19 en va motivar l’ajornament.

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, ha destacat "la voluntat de trobada i d'incrementar les relacions socials que potenciïn el coneixement recíproc dels habitants dels dos municipis". Per la seva banda, la primera edil de Villanueva de Córdoba, Dolors Sánchez Moreno, ha explicat que aquest agermanament "ens fa sentir més a prop d'aquells jarotes que van haver de marxar a Catalunya i ens marca com a referent la celebració de la Virgen de Luna en aquelles terres, una cosa que, a part d'un símbol de devoció, és una forma de mantenir vives les arrels".

Històricament, Rubí i Villanueva de Córdoba han mantingut una estreta relació: Rubí va ser ciutat d’acollida per a moltes persones arribades de diferents punts de l’Estat, entre aquestes Villanueva de Córdoba, localitat amb la qual existeixen coincidències culturals, en matèria d’entitats i celebracions religioses, origen de l’agermanament. El vincle existent es promou des de l’entitat Hermandad Cofradía Virgen de Nuestra Señora de Luna, que el 6 d’octubre de 2019 va celebrar el 50è aniversari del romiatge a Catalunya, consolidant així els llaços entre els municipis de Rubí i Villanueva de Córdoba.

Fruit d’aquestes relacions, l’Ajuntament va considerar convenient iniciar el procés d’agermanament entre totes dues poblacions, amb l’objectiu d’enfortir aquests lligams i d’establir un marc de col·laboració mutu en benefici de totes dues localitats. A l’octubre de 2020, el Ple de l’Ajuntament de Rubí va manifestar per unanimitat la voluntat i el desig del Consistori de celebrar aquest agermanament institucional, i va aprovar tant el jurament d’agermanament, on consten les voluntats i els compromisos adoptats; com el protocol d’agermanament, on s’especifiquen els objectius.

Aquesta aliança institucional es basarà inicialment en tres eixos d’actuació: intercanvis entre entitats i associacions; difusió de la memòria històrica d’ambdues poblacions ─Villanueva de Córdoba té un dels principals refugis antiaeris de la Guerra civil─, i relacions entre organitzacions polítiques, culturals i de memòria històrica.