Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí obre la seva Festa Major amb un emotiu pregó a càrrec de les direccions de les residències per a la gent gran Durant l’acte inaugural, l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez ha fet una crida al retrobament i a la recuperació de les emocions pròpies de la Festa Major https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí obre la seva Festa Major amb un emotiu pregó a càrrec de les direccions de les residències per a la gent gran

Durant l’acte inaugural, l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez ha fet una crida al retrobament i a la recuperació de les emocions pròpies de la Festa Major

L'alcaldessa i el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, amb les pregoneres d'enguany (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L'alcaldessa i el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, amb les pregoneres d'enguany (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

La Festa Major de Sant Pere ha quedat inaugurada aquest divendres amb el tradicional pregó des de la plaça de Pere Aguilera. A causa del context sanitari, l’acte s’ha celebrat  en un espai tancat, al qual han tingut accés únicament les pregoneres, les autoritats municipals i una representació del teixit associatiu local. La ciutadania l’ha pogut seguir en directe a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i de la transmissió de Ràdio Rubí.

En una edició clarament marcada per la pandèmia, l’Ajuntament ha volgut concedir l’honor d’obrir la Festa Major a les direccions de les residències per a la gent gran de la ciutat, símbol de la resistència contra la COVID-19. Les responsables d’aquests centres ja van ser rebudes per les autoritats municipals l’estiu passat, coincidint amb la festivitat de Sant Pere, i hi havia el compromís de tornar-les a convidar per oferir el pregó d’aquest any.

Lina Arranz Galiano, qui va ser directora-gerent de les residència Amanecer durant els temps més durs de la pandèmia, ha compartit intervenció amb l’actual responsable del centre, Soledad Peña Guadarrama. Arranz ha recordat els mals moments viscuts: “Algunes de nosaltres encara n’estem ressentides. Així i tot, la nau no va naufragar, gràcies al suport de moltes persones que ens van ajudar a controlar-ne l’estabilitat”. Peña s’ha sumat a aquests agraïments, que ha fet extensius a famílies, professionals i administració, i ha posat l’accent en la nova etapa que s’obre a partir d’ara: “Sembla que per fi comencem a veure la llum. Una llum que, encara amb una mica de temor, tots desitgem que sigui radiant i duradora. Ens sentim molt orgulloses de poder ser avui aquí, compartint amb tot i totes vosaltres un dia tan especial, el principi de la Festa Major de Rubí, que aquest any fa més il·lusió que mai”.

Marisa Garcia Niño, directora de la residència Rubí (Primer de Maig), ha destacat les implicacions emocionals de participar al pregó i com han viscut aquest honor les persones grans que viuen al centre. També ha recordat els moments viscuts l’any passat: “Em quedo amb l’esforç dels professionals que s’han deixat la pell en la cura de les persones grans, amb la força que els grans i les seves famílies també ens han transmès a nosaltres i que entre tots, professionals, residents i famílies, hem pogut continuar el camí i, ara ja més tranquils, podem tornar a somriure de nou. La pandèmia ha creat uns vincles entre nosaltres que mai oblidarem”.

En nom de la residència Conxita Valls ha intervingut la seva directora, Gemma Caballé, qui s’ha mostrat agraïda per “l'oportunitat de dirigir-nos a tots els rubinencs i rubinenques en un dia tan especial com és l'inici de la Festa Major; una Festa Major que ens apropa una mica més a aquesta nova normalitat que tant esperem i desitgem des de fa ja molts mesos”.

També ha apel·lat a aquesta normalitat la responsable d’El Cel de Rubí, Claudia Garcia España: “Com una única paraula pot significar tant... Estem a tocar, no la liem ara, que anem molt bé!”. En contrast amb les dures vivències de l’any passat, s’ha referit als “sentiments d’alegria i orgull que també tinc, perquè aquesta pandèmia ha tret el millor de nosaltres, jo tinc un equip sencer de guerreres, d'amazones a l'estil rubinenc”. 

Les direccions de la residències Els Avets i Sant Jaume han excusat la seva absència a l’acte d’aquest divendres.

   

La Festa Major del retrobament

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha aprofitat l’inici de la Festa Major per articular un missatge positiu basat en el retrobament, el reconeixement i l’homenatge. Després d’un any i mig de pandèmia, la primera edil veu aquesta celebració com el començament simbòlic d’una nova etapa: “Rubinencs i rubinenques, tenim ganes de gaudir i així m'ho feu saber quan ens trobem als actes que hem començat a reprendre al carrer. Sí, avui estem arrencant el motor emocional de la nostra ciutat, perquè recuperant la normalitat de la Festa Major recuperem una part important de la nostra vida, del nostre amor cap a Rubí”. Per a Martínez, és moment de tornar a “fer pinya” i de buscar novament les mirades còmplices dels nostres veïns i veïnes.

La màxima responsable municipal també ha dedicat part de la seva intervenció a homenatjar les persones que han lluitat en primera línia per fer possible aquest dia, en què ja s’intueix l’esperada normalitat. Les seves paraules s’han dirigit especialment als equips de les residències: “La ciutat de Rubí us agraeix la salvaguarda i l’amor amb què heu tractat i protegit els nostres avis i àvies, pares i mares. Ara, més que mai, quan la diversió toca a les nostres portes, ara que comencem a treure el cap, la vostra tasca cobra més valor que mai, i cal recordar-la perquè no caigui a l’oblit”.

Després de la lectura del pregó, l’alcaldessa i les pregoneres han complert amb la tradició de canviar la toia a la geganta Paula, que s’ha unit a continuació al ball commemoratiu dels Gegants de Rubí que marca l’inici de la Festa Major. No s’ha pogut complir, en canvi, amb altres rituals propis d’aquest dia, com són el pilar dels Castellers de Rubí fins al balcó de l’Ajuntament o el seguici de les entitats de culturar popular i tradicional. Aquesta darrera activitat s’ha suplit amb una exposició de tota la imatgeria popular festiva local que obrirà les portes aquest dissabte al Celler.

El pregó ha donat el tret de sortida a una programació de més de vuitanta activitats que s’adrecen a tot tipus de públics i que s’estenen per diferents punts de la ciutat. A causa de la situació sanitària, totes es desenvolupen en espais delimitats i cal inscripció prèvia per poder-hi assistir.

Imatges relacionades

Les autoritats municipals amb les pregoneres (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Les autoritats municipals amb les pregoneres (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
L'acte s'ha fet a la plaça, que s'ha tancat per a l'ocasió (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
L'acte s'ha fet a la plaça, que s'ha tancat per a l'ocasió (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)