Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí mostra el seu compromís amb la transformació feminista amb motiu del 8M Així ho declara el text del manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones que s’ha llegit aquest 6 de març al Celler https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí mostra el seu compromís amb la transformació feminista amb motiu del 8M

Així ho declara el text del manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones que s’ha llegit aquest 6 de març al Celler

Les dones que han llegit el manifest amb l’alcaldessa, la regidora d’Igualtat i membres de l’equip de govern  (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Les dones que han llegit el manifest amb l’alcaldessa, la regidora d’Igualtat i membres de l’equip de govern (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones reclama polítiques feministes transversals, interseccionals i globals per avançar cap a la igualtat real i efectiva d’homes i dones. “La transformació feminista ha de suposar també una nova forma de fer política, més democràtica i participativa, en què les polítiques públiques siguin el resultat d’una interlocució real amb entitats i col•lectius, especialment d’aquells que defensen la justícia social en totes les seves expressions, amb l’objectiu de dissenyar conjuntament un nou contracte social que permeti viure vides lliures i dignes a tothom”, diu el text. El document també interpel·la els homes a qui demana una participació activa per identificar i rebutjar els estereotips, les actituds i els comportaments masclistes propis i dels seus entorns. “Els homes han d’assumir la responsabilitat que els pertoca en la sostenibilitat de la vida i en el treball domèstic i de cures. El feminisme és per a tothom”, conclou.

La lectura del manifest ha tingut lloc aquest diumenge al Celler a càrrec de sis dones de sis entitats de la ciutat: Clara Roca Martínez, del Club Lectura Veus de Dona; Kadi Sane, de l’Associació Dones Africanes; Maria Román Reina, de l’Associació de Dones Creatives del Vallès; Montse Masip Mellado d’APDIR; Marina Gràcia González, del CEB Sant Jordi i Maria Carmen Ruiz Morata, de la companyia de ball 8 temps. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez; la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo i diversos membres de l’equip de govern municipal.

L’acte, que s’ha traduït simultàniament al llenguatge dels signes, ha culminat tota una matinal feminista. La jornada ha començat a les 11 h amb l’activitat infantil Una ciudad de cuidados, a càrrec de l’Associació Akwaba. L’Escola d’Art i Disseny edRa ha preparat un taller d’estampació de samarretes i,  durant tot el matí, dones dels col·lectius CIRC i Dones Creatives han ofert la seva feina en un mercat artesanal i creatiu. La companyia de ball Vuit Temps ha mostrat a les persones assistents una coreografia inspirada en el 8 de març.

Jornades feministes, en directe

Els actes al voltant del 8 de març continuen dilluns amb la inauguració de les primeres Jornades Feministes de Rubí (17.30 h a la Biblioteca Mestre Martí Tauler). Les jornades s’obriran parlant de lideratges feministes i  polítiques públiques. Sara Berbel Sánchez,  doctora en Psicologia Social, escriptora i, actualment, gerent municipal  de l'Ajuntament de Barcelona oferirà la xerrada “El feminisme en l’actualitat, nous reptes”. Dimecres 9 de març (17.30 h),  Iria Marañón Goyeneche; editora, escriptora i feminista autora dels llibres ‘Educar en el feminisme’ i ‘Com educar un nen en el feminisme’ serà la protagonista de la conferència “Coeducació. Per una educació més justa i feminista”. Dijous 10 de març (17.30 h), Txell Costa i Romea; professora universitària, conferenciant internacional i autora de llibres com ‘Liderar en femenino para hombres y mujeres’ parlarà de “Nou lideratges femenins”. En aquesta sessió, s’ha reservat una fila zero per a dones representants del teixit empresarial de Rubí. Finalment, les jornades culminaran divendres 11 de març (les 19 h) amb l’espectacle de poesia escènica “Báilatelo sola”, a càrrec d’Alejandra Martínez de Miguel; actriu, psicòloga, poeta i autora del llibre ‘Báilatelo sola’. El muntatge és un espectacle directe, combatiu i honest, una trobada que defensa i aposta per la paraula parlada amb una perspectiva feminista. Les inscripcions a les jornades són gratuïtes i es poden tramitar a través del correu igualtat@ajrubi.cat. Totes les ponències es podran seguir en directe en streaming a través del canal de You Tube de l’Ajuntament de Rubí.

Durant tot el mes de març, l’Ajuntament de Rubí promou la reivindicació del Dia Internacional de les Dones amb una programació transversal que porta el lema ‘Juntes som més fortes’. A través d’aquesta idea es recorda l’aposta municipal per un enfocament interseccional del feminisme que tingui en compte totes les desigualtats de les dones i la seva diversitat. La programació es pot consultar al web municipal.

Objectius de Desenvolupament sostenible