Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí manté el compromís amb els drets de les dones amb motiu del 8M L’acte central de la programació del Dia Internacional de les Dones, la lectura del manifest, tindrà lloc el 7 de març a la plaça del Doctor Guardiet https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí manté el compromís amb els drets de les dones amb motiu del 8M

L’acte central de la programació del Dia Internacional de les Dones, la lectura del manifest, tindrà lloc el 7 de març a la plaça del Doctor Guardiet

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell del 8M  (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell del 8M (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La commemoració del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, es concreta a Rubí en un programa d’activitats transversal sota el lema El 8 de març i sempre, reivindiquem els drets de les dones, que inclou reivindicació, reflexió i celebració. “Rubí manté intacte el compromís amb el feminisme per continuar avançant cap a la igualtat real i efectiva de totes i tots. Creiem en l’equitat de gènere com a part indispensable de la justícia social i els drets humans de la ciutadania”, ha argumentat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

L’acte central de la programació, la lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones, esdevé aquest any una festa de la reivindicació feminista que tindrà lloc el 7 març a la plaça Doctor Guardiet a partir de les 17.30 h. Abans de la lectura del manifest, la ciutadania podrà veure l’espectacle Jo i la meva futura jo, amb l’artista Núria Clotet que a partir de la música i l’humor oferirà una sàtira de les situacions quotidianes que viuen les dones. El cartell d’aquest any inclou la il·lustració de la rubinenca Ana Martínez. L’artista s’ha inspirat en la tendresa, com arma i no com a debilitat. La il·lustració representa la diversitat de les dones: n’hi ha de diferents corporalitats, orígens, religions... I totes reivindiquen els seus drets.

La reivindicació dels drets de les dones s’ha treballat també des de la reflexió i la celebració. Així, la programació inclou la tercera jornada feminista de Rubí, que enguany es dedica a la maternitat. La cita, que tindrà lloc el 20 de març al Castell, s’obrirà amb la conferència de Montse Plaza Aleu, doctora en psicologia social, especialitzada en maternitats i violència masclista. Plaza Aleu parlarà sobre la maternitat des de la mirada feminista. Després, s’obrirà un espai obert moderat per la Gracia Pérez per compartir experiències i models de maternitat amb les assistents.

Quant a la celebració, s’han programat dues sessions del tradicional Ball de dones: 22 i 23 de març, a les 20.30 h. La recollida d’invitacions (màxim dues per dona per una sessió) serà els dies 11,12 i 13 de març de 16 a 18.30 h, al c. de Prim, 33-35, 2a planta. És imprescindible portar el DNI. L’aforament és limitat.

Les activitats amb motiu del 8M es desenvoluparen durant tot el mes de març. “La programació del 8M és transversal i inclusiva i compta amb la complicitat de la xarxa feminista de Rubí: inclou les propostes de moltes entitats de la ciutat. A totes, moltes gràcies”, ha explicat Mari Carmen Alarcón Cuenca, que encapçalarà la regidoria d’Igualtat del consistori mentre duri la baixa per maternitat d’Annabel Cuesta Fabre. En clau de divulgació, l’edil ha destacat la Marxa exploratòria per Rubí: urbanisme des d’una perspectiva feminista (21 de març) i l’exposició ‘Destí Igualtat: si jo condueixo, avancem totes’ de la Fundació Vicente Ferrer, que es podrà veure a la Biblioteca Mestre Martí Tauler del 4 al 30 de març. Entre les propostes esportives, destaca el Torneig de petanca (9 de març) del Club Petanca Les Torres; la proposta Sense dones no hi ha castells (8 de març) de la colla Castellers de Rubí, la matinal Juntes fem força (8 de març) del Club Natació Rubí i el taller d’autodefensa feminista (6 de març), que permet identificar les violències masclistes i aprendre estratègies d’empoderament emocional i físic per combatre-les.

Les activitats culturals també són una part important del programa del mes de març. Pensada per a les persones joves, el 7 de març es proposta una Taula rodona i Escena jove a la Torre Bassas amb les artistes DJ Natura, Andrea Mir i Idadeoia, que compartiran el procés empoderador de la creació artística. L’espectacle d’homenatge a les dones del Centre de Formació Artística 8 temps El que em dones torna a la programació del 8M, després de l’èxit de l’any passat. Es podrà veure a L’Ateneu el 8 de març, en tres sessions (18 h, 19 h i 20 h). Diumenge 10 de març, pujarà a l’escenari de La Sala l’obra Jauría, sobre el mediàtic cas de la ‘manada’, dirigida per Jordi Casanovas amb Carlos Cuevas i Àngela Cervantes. Un any més, els actes del 8M inclouen també el Certamen de relats curts Veus de dona. El termini per presentar-hi els escrits acaba el 15 de març.

El programa complet amb motiu del 8M es pot consultar a www.rubi.cat/igualtat

Objectius de Desenvolupament sostenible