Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí Jove es posa en marxa als instituts La proposta Rubí Jove als Instituts fa arribar la informació de tots els recursos municipals per a joves directament a l’alumnat, detecta les seves necessitats i canalitza processos de participació dels i les joves https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí Jove es posa en marxa als instituts

La proposta Rubí Jove als Instituts fa arribar la informació de tots els recursos municipals per a joves directament a l’alumnat, detecta les seves necessitats i canalitza processos de participació dels i les joves

Imatge d’arxiu del pati d’una escola  (foto. Ajuntament de Rubí – César Font).
Imatge d’arxiu del pati d’una escola (foto. Ajuntament de Rubí – César Font)

Rubí Jove als Instituts és un espai d’atenció presencial estable als centres d’educació secundària de la ciutat que posa a l’abast de les persones joves recursos informatius i impulsa experiències de participació. El projecte vol acompanyar els i les adolescents des d’una perspectiva integral i es concreta presencialment un dia a la setmana durant l’hora del pati de l’alumnat. “La pandèmia ha accelerat el procés de repensar l’atenció als i les joves, però apostem per aquesta manera de treballar com a opció clara de futur: el servei de joventut ha de ser allà on són les persones joves, als centres educatius, a les xarxes socials i al carrer”, argumenta la regidora de Joventut, Annabel Cuesta Fabre. Els objectius de Rubí Jove als Instituts és fer arribar la informació de tots els recursos municipals per a joves tant a l’alumnat com al professorat, detectar les necessitats específiques de cada centre i elaborar campanyes informatives específiques; motivar i canalitzar les necessitats de participació dels i les joves i generar una xarxa participativa dins de cada centre, entre els instituts i amb la dinàmica de la ciutat.

Cada setmana, una de les dinamitzadores del projecte dedica temps presencial a visitar els centres educatius durant l’hora del pati i realitzar campanyes informatives d’especial interès per cada centre: salut, emancipació, cultura i oci i cohesió social. A més, la dinamitzadora també observa les dinàmiques de grup que es desenvolupen durant el temps d’esbarjo de l’alumnat i fa intervencions individuals o de grups reduïts, si s’escau.

Rubí Jove als Instituts es va posar en marxa el mes de febrer amb la presentació del projecte als equips directius dels centres i la coordinació dels horaris presencials. Durant el mes de març, les dinamitzadores han encetat el contacte amb els i les joves dins dels instituts. Durant el mes d’abril, s’inicia la fase de desenvolupament dels vincles amb els nois i noies i de creació de propostes a partir de les inquietuds detectades. Així es preveu crear una dinàmica a partir de les propostes dels i les joves amb motiu del Dia Internacional contra l’homofòbia, lesbofòbia, transfòbia i bifòbia (17 de maig), per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient (la setmana del 5 de juny) i per commemorar el Dia Mundial de les persones refugiades (la setmana del 20 de juny).

Rubí Jove als Instituts deriva de l’antic Punt d’Informació i Dinamització Juvenil als Centres d’Educació Secundària (PIDCES) i adapta el seu funcionament i objectius a les noves necessitats de les persones joves, marcades per la situació d’emergència sanitària. Quan l’evolució de la pandèmia ho permeti, la proposta Rubí Jove als Instituts evolucionarà per generar dinàmiques participatives dins i fora dels centres educatius.