Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí inaugura un monòlit en record de Neus Català i Pallejà a la plaça que porta el seu nom La inauguració s’ha fet coincidir amb el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació i ha aplegat representants dels Ajuntaments de Rubí i dels Guiamets https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí inaugura un monòlit en record de Neus Català i Pallejà a la plaça que porta el seu nom

La inauguració s’ha fet coincidir amb el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació i ha aplegat representants dels Ajuntaments de Rubí i dels Guiamets

L’olivera i el monòlit amb les autoritats polítiques assitents a l’acte  (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’olivera i el monòlit amb les autoritats polítiques assitents a l’acte (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La plaça Neus Català i Pallejà ja llueix un monòlit en record de la supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, activista antifeixista, feminista i lluitadora per la memòria de les persones deportades que li dona nom. El monument s’ha inaugurat aquest dissabte, 5 de febrer, Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, en un acte que ha aplegat als màxims representants polítics dels Ajuntaments de Rubí i dels Guiamets, membres de la família de la Neus Català i d’entitats memorialistes. La plaça de Rubí on Català va viure durant més de 20 anys després de l’exili incorpora també una olivera dels Guiamets, símbol de la voluntat de tots dos municipis de mantenir viu per sempre el seu llegat. “A Rubí hem adoptat un compromís amb la recuperació i reparació de la memòria històrica. I ho hem fet convençudes i convençuts que aquesta és l’única manera d’assolir una societat justa, solidària, tolerant i lliure de feixisme. Sabent que això significava abordar un passat incòmode, dolorós, però que no podíem oblidar”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. La màxima edil ha recordat el recent conveni signat amb l’Amical de Mauthausen i altres camps que fixa accions concretes per a la divulgació i la preservació dels valors democràtics.

L’alcalde dels Guiamets, Manel Sales Martori, ha assenyalat els valors de determinació, revolució i feminisme que caracteritzen la Neus Català. “És un honor i un orgull que Rubí homenatge la Neus. I és un doble honor que acompanyant aquest monòlit hi hagi una olivera dels Guiamets com a símbol de l’agermanament del nostre poble i Rubí”, ha argumentat Sales Martori.

La regidora de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Rubí ha recordat el compromís de Català amb el feminisme i ha reivindicat l’aplicació de la perspectiva de gènere en la investigació històrica. “Les administracions locals tenim l’oportunitat i els recursos per impulsar accions de recuperació de la memòria història i és indispensable fer-ho, perquè en l’exercici de la memòria democràtica trobem la vacuna contra l’horror”, ha conclòs Montesinos.

La fillola de Neus Català i Pallejà, Virginia González Arévalo, ha llegit una carta de la filla de l’activista, Margarita Català. “Hem de continuar resistint a les noves formes de fanatisme i barbàrie que volen promoure una visió racista de la humanitat i destruir la llibertat i la democràcia. Són els de sempre que encara són aquí plantant odi. L’esperança recau com sempre en el compromís de tots”, diu el text.

La relació de Neus Català i Pallèja i Rubí es recull en un reportatge audiovisual, produït per l’Ajuntament de Rubí, que reviu la petjada que Català i Pallejà ha deixat a les persones amb qui va conviure durant la seva estada a la ciutat. A través de diversos testimonis, l’audiovisual recorre la figura de la militant, la seva trajectòria i la seva personalitat.