Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí i els municipis de la comarca demanaran ajuts extraordinaris per fer front als efectes del temporal de vent L’Ajuntament de Rubí ja ha iniciat, amb caràcter d’urgència, la neteja dels boscos municipals, una actuació dotada amb 330.000 euros https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/rubi-i-els-municipis-de-la-comarca-demanaran-ajuts-extraordinaris-per-fer-front-als-efectes-del-temporal-de-vent/@@images/image/preview

Rubí i els municipis de la comarca demanaran ajuts extraordinaris per fer front als efectes del temporal de vent

L’Ajuntament de Rubí ja ha iniciat, amb caràcter d’urgència, la neteja dels boscos municipals, una actuació dotada amb 330.000 euros

A Rubí, un arbre va caure al c/ Cabrera arran de la ventada i impedia la circulació per aquesta via.
A Rubí, un arbre va caure al c/ Cabrera arran de la ventada i impedia la circulació per aquesta via

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental s’ha reunit aquest dijous per valorar els efectes de la ventada del passat 9 de desembre i acordar les accions a seguir. Els ajuntaments han coincidit a reconèixer l’excepcionalitat de la situació que ha afectat centenars d’hectàrees de bosc i ha produït nombroses afectacions a la trama urbana. Tot i que l’alcaldessa de Rubí, Carme García, no ha pogut assistir a la reunió per coincidència amb el Ple municipal, Rubí també ha pogut fer les seves aportacions de la mà del regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, que ha participat a la reunió tècnica prèvia al Consell d’Alcaldes i Alcaldesses.

En aquests moments, els ajuntaments estan fent la valoració dels danys i posteriorment la faran arribar al Govern de la Generalitat, que ha anunciat aquesta setmana que obrirà una línia d’ajuts extraordinaris encara sense quantificar. Els representants municipals han manifestat la preocupació per la situació actual del bosc, pels molts desperfectes que s’han ocasionat i per l’elevada quantitat d’hectàrees afectades, així com també pel risc d’incendi que pot patir la comarca en la propera temporada d’estiu.

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses ha pres, principalment, els acords següents:

 • Reconèixer l’excepcionalitat de la situació a la comarca del Vallès Occidental després de les ventades del passat 9 de desembre.
 • Demanar a la vicepresidenta del Govern català, Joana Ortega, una visita al territori i demanar a l’Estat espanyol la seva solidaritat amb el territori.
 • Demanar ajuts extraordinaris a la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona tant per les zones forestals com per la despesa efectuada en zones urbanes i reclamar celeritat en els ajuts.
 • Sol·licitar suport tècnic a la Diputació de Barcelona i al Departament d’Agricultura per tal que puguin ajudar als ajuntaments en les tasques de valoració de danys i altres que puguin sorgir.
 • Sol·licitar la convocatòria de Plans d’Ocupació al qual es puguin acollir gent formada per les tasques necessàries i que estiguin a l’atur.
 • Sol·licitar línies d’ajut pels propietaris forestals.
 • Sol·licitar línies d’ajut per les ADF de la comarca.
 • Sol·licitar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ajuts per actuar a les lleres de rius i rieres.
 • Demanar als propietaris forestals que s’associïn i siguin proactius per tal de fer possible el treball conjunt entre les administracions públiques i els propietaris.
 • Demanar al Consell Comarcal que coordini les necessitats dels diferents ajuntaments i promogui actuació conjunta.
 • Demanar als ajuntaments compromís en el projecte Boscos del Vallès.
 • Acordar que és necessari treballar amb tres ritmes: d’una banda, la gestió de les emergències, ja en curs; de l’altra, la gestió de les urgències ─treure els arbres caiguts abans de l’estiu i valorar l’estat del bosc─ i, finalment, treballar a mig i llarg termini.
 • Demanar a les companyies el compromís de restablir serveis que encara estan afectats.
 • Celebrar un Consell d’Alcaldes i Alcaldesses al gener per tal de poder valorar totes les dades dels ajuntaments juntament amb el Govern de la Generalitat.

Rubí ja ha engegat la neteja de boscos municipals
L’Ajuntament de Rubí, per la seva banda, ja ha iniciat les tasques de neteja dels boscos municipals, molts d’ells afectats per la ventada del passat 9 de desembre. Es tracta d’un projecte que el Consistori ja tenia previst en el marc del Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015 i que s’havia d’executar a principis de 2015. L’Ajuntament, però, ha decidit avançar-lo per tal de minimitzar els efectes del temporal de vent, que ha malmès i debilitat molts arbres que ara podrien acabar caient.

Paral·lelament, el Ple de l’Ajuntament ha acordat aquest mateix dijous elaborar un pla de tala d’arbres i neteja de sòl a tots els carrers de les urbanitzacions, amb l’objectiu que, després del temporal de vent del 9 de desembre, no puguin caure més arbres a sobre de les xarxes aèries de subministraments ni a sobre de cap habitatge, tanca o mur.