Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí i Els Guiamets s'agermanen com a mostra del seu compromís amb la memòria històrica Les dues poblacions on va residir Neus Català Pallejà, supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, han formalitzat el seu agermanament aquest dissabte https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí i Els Guiamets s'agermanen com a mostra del seu compromís amb la memòria històrica

Les dues poblacions on va residir Neus Català Pallejà, supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, han formalitzat el seu agermanament aquest dissabte

L'agermanament s'ha formalitzat a Els Guiamets, població natal de Neus Català Pallejà (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L'agermanament s'ha formalitzat a Els Guiamets, població natal de Neus Català Pallejà (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Rubí i Els Guiamets han oficialitzat aquest dissabte el seu agermanament amb la signatura de l'acord per part de les respectives alcaldies. Les dues poblacions on va residir Neus Català Pallejà, penúltima supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, han refermat així el seu compromís compartit amb la recuperació i reparació de la memòria històrica.

L'agermanament s'ha celebrat a Els Guiamets, fins a on s'ha desplaçat una delegació formada per l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez; el primer tinent d'alcaldia i regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón; la segona tinenta d'alcaldia, Ànnia Garcia Moreno; i el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano. L'acte també ha reunit familiars de Neus Català –residents a França– i persones del poble que van tenir l'oportunitat de conviure-hi.

Coincidint amb la signatura de l'acord, l'alcaldessa de Rubí ha destacat el vincle existent entre les dues localitats i la importància de posar-lo al servei de la recuperació de la memòria històrica: "Amb aquest acte d'agermanament, refermem aquests llaços i visibilitzem el llegat de la Neus: la seva lluita per les llibertats, una innegable resistència davant la repressió i una integritat que la va acompanyar tota la vida". La primera edil ha afegit que l'agermanament vol donar continuïtat al treball de Català i retornar-li la seva estimació per les dues poblacions.

De la seva banda, l'alcalde d'Els Guiamets, Miquel Perelló Segura, ha evidenciat la importància de seguir treballant per recuperar la memòria dels deportats i ha assenyalat l'agermanament amb Rubí com una eina útil per assolir aquest objectiu. El batlle també ha aprofitat la seva intervenció per lamentar que la lluita antifeixista de Neus Català mantingui la vigència tants anys després.

A l'acte també hi ha intervingut Margarita Català, qui s'ha referit a l'etapa que va viure la seva mare a Rubí després de l'exili a França, "com una veïna més". La família ha expressat la seva satisfacció per la concreció de l'agermanament entre les dues poblacions.

En el marc de la visita a Els Guiamets, autoritats i familiars de Neus Català han pogut recórrer alguns indrets significatius, com l'escultura Solidaritat, de l'artista Ció Abellí, dedicada a Neus Català i a les persones que lluiten de manera solidària per travessar murs impossibles. La comitiva també s'ha aturat davant l'antiga casa de la supervivent de Ravensbrück, on es troba instal·lada una Stolperstein que recorda la seva deportació.

El treball continua
La formalització de l'agermanament amb Els Guiamets permetrà un continu intercanvi entre les dues poblacions en relació a la recuperació i reparació de la memòria històrica. S'espera que una representació de la localitat d'El Prioritat pugui retornar la visita a Rubí en pocs mesos, coincidint amb el canvi de nom de la plaça Nova per plaça de Neus Català Pallejà.

Segons ha declarat el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano, "la Neus Català va dedicar tota la seva vida política posterior a l'exili a recuperar el testimoni dels deportats. Un dels objectius de l'agermanament és continuar aquesta tasca a favor de la memòria històrica, tenint en compte que a Rubí tenim onze deportats, i eixamplar aquesta xarxa a tants organismes com sigui possible".

Imatges relacionades

Acte de signatura (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Acte de signatura (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Autoritats i família davant la casa de Neus Català (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Autoritats i família davant la casa de Neus Català (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)