Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí honra la tradició de Sant Pere amb una mostra de la seva cultura popular La festivitat ha estat marcada per l’homenatge a les persones que han patit en primera línia la Covid-19 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí honra la tradició de Sant Pere amb una mostra de la seva cultura popular

La festivitat ha estat marcada per l’homenatge a les persones que han patit en primera línia la Covid-19

Els Gegants de Rubí no han faltat a la cita de Sant Pere (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Els Gegants de Rubí no han faltat a la cita de Sant Pere (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Ajuntament i entitats han col·laborat per oferir una petita programació d’actes amb motiu de la festivitat de Sant Pere, patró de la ciutat. Malgrat la cancel·lació de la Festa Major com a conseqüència de la Covid-19, el Consistori ha volgut preservar algunes de les tradicions pròpies d’aquestes dates i, alhora, fer d’aquesta celebració un homenatge a tots aquells veïns i veïnes que han resultat afectats per la pandèmia.

Els actes van iniciar-se diumenge al vespre amb la presentació de les persones que oferiran el pregó de la festa del setembre: les directores dels centres per a la gent gran de Rubí, escollides pel seu difícil paper durant els dies de més incidència de la Covid-19. Lina Arranz Galiano, directora de la residència Amanecer; Soledad Peña, gerent d’aquest mateix centre; Maria García Niño, directora de la residència Rubí (Primer de Maig); i Claudia María García España, en nom del Grup Rubí Social (propietari de les residències El Cel de Rubí i Conxita Valls), van ser rebudes a la sala de plens de l’Ajuntament per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i una representació dels 25 regidors i regidores que conformen la corporació. La primera edil va dedicar-los paraules d’agraïment “per haver ajudat els altres sense pensar en el risc que estàveu assumint. Gràcies per estimar tant, la vostra feina no és només feina, requereix o porta implícita l'estima i l'afecte. […] Per a nosaltres sou admirables". Un reconeixement que va ser secundat amb els aplaudiments de totes les persones presents a la sala.

De la seva banda, les directores de les residències van tenir ocasió d’expressar la duresa de la situació viscuda i d’agrair a les famílies la seva gran comprensió en aquests moments d’incertesa. També van referir-se a la “nova normalitat” com un escenari desconegut que afronten amb dubtes però també amb optimisme, esperonades pel recent retrobament dels avis i àvies amb les seves famílies.

L’acte es va poder seguir en directe a través del web municipal i de la pàgina de Ràdio Rubí.

Un Sant Pere atípic
La resta de la programació de Sant Pere ha estat protagonitzada per alguns dels símbols de la Festa Major, això sí, condicionats per les mesures de prevenció de la Covid-19. Una part de les activitats s’han fet sense públic però s’han pogut seguir en directe a través de les xarxes socials municipals, mentre que altres han vist alterat el seu funcionament habitual per poder garantir la distància entre les persones participants.

Davant la impossibilitat de celebrar el concert de l’Obrador Coral tal com estava previst, diumenge a la nit es va emetre per xarxes socials l’actuació de l’entitat a la Festa Major de 2006. En aquella ocasió, l’agrupació va oferir una inoblidable interpretació del Rèquiem de W. A. Mozart, que enguany ha servit per recordar i retre homenatge a totes les persones que ens han deixat durant la pandèmia.

L’endemà, dia de Sant Pere, la jornada es va iniciar amb la plantada dels Gegants de Rubí a l’Ajuntament i un petit ball institucional davant les autoritats. Posteriorment, la Colla de Geganters va traslladar les figures fins a la plaça del Doctor Guardiet, on van ser exposades perquè la ciutadania les pogués veure. Tant els gegants com els gegantons van lluir mascaretes amb la senyera com a símbol de l’excepcionalitat del moment i gest d’empatia cap al veïnat.

La festivitat també es va celebrar amb visites guiades al Museu Municipal Castell (MMUC) i El Celler, a les quals van participar prop d’una quinzena de persones, i amb un vermut musical a l’Ateneu que va comptar amb l’assistència d’una seixantena d’espectadors. Xavi Castillo Trio i Gwen Perry Quartet van ser els artistes convidats per l’Associació Jazz Rubí a aquest primer concert amb públic des de l’aixecament del confinament.

La tradició també va ser present a la missa en honor de Sant Pere i a la trobada de Peres, Petres, Paus i Paules, que enguany va reunir 13 veïns i veïnes amb aquests noms. La reunió va deixar una imatge per a la història, amb els participants guardant les distàncies i vestits amb mascareta.

Ja a la tarda, es va poder seguir per xarxes socials una ballada especial de l’Esbart Dansaire de Rubí al pati del Castell. L’entitat va fer una adaptació especial de les seves tradicionals Gitanes de Festa Major en què no hi van faltar els seus principals símbols: els vells, els diablots, la menta..., però tampoc les inevitables mascaretes.

La festivitat es va tancar a la nit amb un castell de focs des de dos punts diferents de la ciutat: l’Escardívol i La Serreta. L’espectacle es va poder seguir des de moltes llars però també a través de les xarxes socials de l’Ajuntament, amb l’acompanyament sonor de Ràdio Rubí. La selecció de músiques va ajudar a refermar-lo com un homenatge final a tots els rubinencs i rubinenques, però especialment a aquells que han estat colpejats per la Covid-19.

Imatges relacionades

Castell de focs (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Castell de focs (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Trobada de Peres, Petres, Paus i Paules (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Trobada de Peres, Petres, Paus i Paules (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
La ballada de l'Esbart (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
La ballada de l'Esbart (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Els Gegants, exposats a Doctor Guardiet (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Els Gegants, exposats a Doctor Guardiet (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Missa de Sant Pere (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Missa de Sant Pere (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Presentació de les pregoneres (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Presentació de les pregoneres (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)