Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí explica a Europa la seva experiència en acció climàtica L'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha intervingut a la Setmana Europea de les Regions i Ciutats amb una ponència sobre el projecte Rubí Brilla https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí explica a Europa la seva experiència en acció climàtica

L'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha intervingut a la Setmana Europea de les Regions i Ciutats amb una ponència sobre el projecte Rubí Brilla

L'alcaldessa ha explicat en directe el projecte Rubí Brilla.
L'alcaldessa ha explicat en directe el projecte Rubí Brilla

Rubí ha participat aquest dimarts a la 18a Setmana Europea de les Regions i Ciutats amb el taller Acció climàtica local i regional, organitzat conjuntament per l'Ajuntament i l'Association of European Border Regions (AEBR). El panell ha servit per contrastar les experiències de diverses poblacions i regions europees en l'àmbit de la lluita contra el canvi climàtic: a banda de Rubí, Colònia (Alemanya), Lappeenranta (Finlàndia) i Odessa (Ucraïna).

Durant la presentació de l'acte, l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha expressat la importància de poder abordar l'acció climàtica des de la perspectiva local, donant a conèixer "projectes ambiciosos però alhora realistes" i ha afegit que trobades com aquesta "confirmen una cosa que venim defensant de manera tossuda a Rubí: els municipis hem de ser, i ja ho som, els veritables impulsors del canvi de model energètic".

A la taula rodona, la primera edil ha explicat l'experiència de la ciutat amb el projecte Rubí Brilla, iniciat el 2011: "Aleshores ja era evident que calien decisions valentes per combatre l'emergència climàtica, i sabíem que, encara que l'esforç havia de ser global, els municipis i les persones que els habiten havien de protagonitzar el canvi". Rubí Brilla, com ha detallat, parteix d'una visió estratègica de l'energia que abasta tots els àmbits –indústria, comerç, famílies i administració– i que es pot desenvolupar sense necessitat de grans inversions.

Per demostrar-ho, l'alcaldessa ha repassat les fites assolides en el marc d'aquest projecte, com ara els més de 320.000 euros d'estalvi aconseguits amb la iniciativa 50/50 en una dotzena d'escoles de la ciutat i la seva rèplica en ajuntaments com els de Madrid o València, entre d'altres. Martínez també s'ha referit al treball realitzat en l'àmbit industrial en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que ha permès dotar les empreses locals de nous instruments per ser més eficients energèticament i, per tant, més competitives. Ha exposat, igualment, el projecte Comerç Sostenible, que va ajudar un grup d'establiments locals a implantar bones pràctiques en matèria de sostenibilitat energètica. I pel que fa a l'àmbit domèstic, Martínez ha destacat la feina realitzada a través del projecte de rehabilitació de comunitats veïnals i d'Energia per a Tothom, la iniciativa local de lluita contra la pobresa energètica.

Després de l'exposició de Rubí, el responsable de transports alternatius i director del projecte de zero emissions de Colònia, Jens Conrad, ha presentat la feina realitzada en aquest municipi per implantar els autobusos de pila d'hidrogen a la flota de transport públic. A continuació, Markku Mäki-Hokkonen, gerent de desenvolupament de Lappeenranta (Finlàndia), ha explicat la decidida aposta d'aquesta ciutat industrial per esdevenir un municipi verd. En darrer terme, Yuriy Dimchoglo, vicepresident del Consell Regional d'Odessa, ha parlat de la promoció de les energies eòlica i solar en aquesta àrea d'Ucraïna.

El taller Acció climàtica local i regional ha estat moderat per Martín Guillermo Ramírez, secretari general de l'Association of the Europeam Border Regions i ha comptat amb la intervenció especial de la cantant romanesa Ruslana, activista en defensa dels boscos dels Càrpats. Com la resta d'actes de la Setmana Europea de les Regions i Ciutats, el panell organitzat per l'Ajuntament de Rubí s'ha celebrat de manera virtual com a mesura de prevenció de la Covid-19. Més de 125 persones s'han registrat per poder participar-hi, a les quals cal sumar les que l'han seguit com a públic a través de la transmissió en streaming.