Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí estableix nous ponts de cooperació amb la comuna marroquina de Tetuan Els dos municipis treballaran per tancar un acord de col•laboració pel qual l’Ajuntament de Rubí oferirà assistència tècnica al consistori del Marroc https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí estableix nous ponts de cooperació amb la comuna marroquina de Tetuan

Els dos municipis treballaran per tancar un acord de col•laboració pel qual l’Ajuntament de Rubí oferirà assistència tècnica al consistori del Marroc

Reunió a l’Ajuntament de Tetuan.
Reunió a l’Ajuntament de Tetuan

Rubí i la comuna marroquina de Tetuan enfortiran les seves relacions de col·laboració mitjançant un acord entre els dos municipis. Després de l’experiència acumulada en el marc de la Plataforma LOCAL MED, l’Ajuntament de Rubí vol aprofitar els vincles establerts amb Tetuan per obrir una via de cooperació directa que permeti a la localitat marroquina estalviar energia i combatre l’atur juvenil, entre d’altres objectius.

Una delegació formada per polítics i tècnics de les àrees de Desenvolupament Econòmic Local i Serveis a les Persones del consistori rubinenc ha viatjat aquesta setmana fins a Tetuan convidada per les autoritats de la comuna marroquina. L’objectiu d’aquesta visita era donar continuïtat a l’assistència tècnica encetada pel projecte Rubí Brilla dins la Plataforma LOCAL MED, una iniciativa impulsada pel Centre Marocain de Recherche et de Développement (CMRD) i la Diputació de Barcelona que estableix línies de cooperació entre els municipis de la província de Barcelona i del nord del Marroc. Tot i que aquesta plataforma es van tancar oficialment a l’abril, Tetuan va sol·licitar a Rubí un tercer assessorament en temes d’enllumenat públic. En aquest sentit, també es va fer formació sobre com fer una diagnosi energètica municipal i es van mostrar eines de priorització d’inversions per dur-les a terme allà on el resultat és més efectiu.

Fruit d’aquesta nova trobada, s’han explorat noves vies de cooperació entre els dos municipis amb el comú denominador de l’eficiència energètica. Així, es preveu que el futur acord de col·laboració inclogui assistència tècnica en matèria d’estalvi energètic, amb l’objectiu de replicar a la comuna marroquina alguns dels àmbits d’actuació del projecte Rubí Brilla, així com accions d’orientació i formació per tal que els joves de Tetuan puguin trobar una sortida professional relacionada també amb l’energia. D’aquesta manera, es vol revertir l’alta taxa d’atur juvenil, una de les problemàtiques que més preocupen el govern municipal marroquí.

Durant la seva visita a Tetuan, els responsables polítics i tècnics de l’Ajuntament de Rubí han pogut traslladar a les autoritats marroquines els avenços assolits en el marc del projecte Rubí Brilla, amb especial incidència en l’estalvi energètic aconseguit a escoles, equipaments esportius i edificis municipals. També han explicat les accions que s’han dut a terme dins d’aquesta iniciativa per mitigar la pobresa energètica, així com les sinergies que s’han creat amb el món universitari, concretament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Per al regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, el vincle generat amb Tetuan “posa de manifest que la feina que estem fent a Rubí en matèria d’eficiència energètica té un valor molt important, ja que traspassa l’àmbit estrictament mediambiental per transformar-se en un factor de creixement econòmic i de benestar social”. En aquest sentit, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, ha celebrat que l’experiència de Rubí en aquest tema “pugui desembocar en una via de cooperació directa amb altres municipis i països. Aquest assessorament tècnic pot significar una millora important de la situació d’aquestes persones i creiem que aquest és un camí a seguir”. 

Pla director de cooperació
L'Ajuntament de Rubí treballa actualment en l'elaboració d'un Pla director de cooperació internacional que ha de planificar i ordenar les polítiques de cooperació i solidaritat dels propers anys. La voluntat del consistori és que aquest document prioritzi la cooperació directa al territori, establint com un dels principals focus d'atenció el Marroc. Actualment, un 3,5% de la ciutadania de Rubí ha nascut en aquest país i un 3,9% té la nacionalitat marroquina. S'estima, per tant, que accions com l'assistència tècnica a Tetuan poden tenir un benefici directe també a Rubí, ja que faciliten la cohesió social i la integració dels nouvinguts, que veuen com des de la seva nova ciutat es contribueix a la millora del seu lloc d'origen.