Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es reivindica com a ciutat de pau en el primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils L’alcaldessa, Ana María Martínez, i la primera tinenta d’alcaldia, Maria Mas, han acompanyat aquest divendres la família de les dues víctimes mortals rubinenques a l’acte commemoratiu del 17A celebrat a Barcelona https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí es reivindica com a ciutat de pau en el primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils

L’alcaldessa, Ana María Martínez, i la primera tinenta d’alcaldia, Maria Mas, han acompanyat aquest divendres la família de les dues víctimes mortals rubinenques a l’acte commemoratiu del 17A celebrat a Barcelona

L’alcaldessa ha acompanyat els familiars de les víctimes a l’ofrena floral de la Rambla (foto: Galdric Peñarroja).
L’alcaldessa ha acompanyat els familiars de les víctimes a l’ofrena floral de la Rambla (foto: Galdric Peñarroja)

Rubí ha participat aquest divendres a l’acte commemoratiu del primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, que ha tingut lloc a la plaça de Catalunya sota el lema Barcelona, Ciutat de Pau. L’alcaldessa, Ana María Martínez, i la primera tinenta d’alcaldia, Maria Mas, han acompanyat la família dels dos rubinencs que van morir a la Rambla en una jornada marcada pel record a les víctimes.

L’acte, conduït per la periodista Gemma Nierga, s’ha plantejat com un homenatge auster i emotiu, sense parlaments oficials i amb un gran protagonisme de la música. La commemoració s’ha iniciat amb una interpretació d’El cant dels ocells a càrrec d’un grup de violoncelistes de les escoles municipals de música de Barcelona, i ha seguit amb la lectura d’un fragment del poema de John Donne Ningú és una illa en els set idiomes de les víctimes mortals ─català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià i alemany─. Per finalitzar, l’alumnat de les escoles municipals de música ha interpretat les següents peces musicals: Somewhere over the rainbow, de la pel·lícula El màgic d’Oz; Imagine, de John Lennon; Hallelujah, de Leonard Cohen; i Qualsevol nit pot sortir el sol, de Jaume Sisa.

Prèviament a l’acte de la plaça de Catalunya, ha tingut lloc una trobada amb els familiars de les víctimes al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i una ofrena floral davant el mosaic de Joan Miró de la Rambla, al Pla de l’Os. Tots dos homenatges han comptat amb la participació d’Ana María Martínez, que d’aquesta manera ha volgut fer costat a la família dels rubinencs que van morir a l’atemptat.

Ciutats de pau
En aquest primer aniversari del 17A, Ana María Martínez ha expressat un missatge d’afecte i solidaritat cap a la família dels dos rubinencs morts a la Rambla: “El record del Xavi i el Paco sempre ens acompanyarà com a ciutat”. L’alcaldessa ha assegurat que  “ara fa un any vam viure moments molt durs. L’atemptat de Barcelona va tocar molt de prop la nostra ciutat i, a més, d’una manera especialment cruel. Però també és cert que, enmig de tota aquella tragèdia, vam rebre una important lliçó de vida dels pares del petit Xavi. Voldríem que aquell esperit de conciliació que van mostrar, malgrat el seu immens dolor, perdurés en el temps. Rubí, com Barcelona, també és i vol seguir sent una ciutat de pau”, tal com es pot llegir a la pancarta commemorativa que penja aquests dies del balcó del consistori.

Martínez ha volgut afegir un missatge de fermesa davant l’amenaça del terrorisme: “L’acte unitari d’avui és una demostració més que el terrorisme, com ja va quedar clar en els dies posteriors als atemptats, no ens pot aturar ni atemorir com a societat”.

L’aniversari del 17A ha comptat amb representació institucional dels municipis on residien víctimes mortals ─Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa─, així com dels ajuntaments de Cambrils, Ripoll, Alcanar i Subirats. També hi han assistit el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI. A més, hi han estat presents en un lloc destacat membres de tots els cossos policials, serveis d’emergència i la resta de serveis públics que van ajudar en l’atenció als atemptats.

Imatges relacionades

L'acte central de l'aniversari s'ha fet a la plaça de Catalunya (foto: Galdric Peñarroja)
L'acte central de l'aniversari s'ha fet a la plaça de Catalunya (foto: Galdric Peñarroja)
L'alcaldessa i els familiars en el moment de l'ofrena (foto: Galdric Peñarroja)
L'alcaldessa i els familiars en el moment de l'ofrena (foto: Galdric Peñarroja)