Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es prepara per viure un Carnaval altament participatiu Els actes arrencaran el 12 de febrer amb el tradicional Dijous Gras i es tancaran el dia 18 amb l’enterrament de la sardina https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí es prepara per viure un Carnaval altament participatiu

Els actes arrencaran el 12 de febrer amb el tradicional Dijous Gras i es tancaran el dia 18 amb l’enterrament de la sardina

La rua de Carnaval del 2013 (foto: Lídia Larrosa).
La rua de Carnaval del 2013 (foto: Lídia Larrosa)

La ciutat ultima els preparatius del Carnaval 2015, una de les festes més participatives i esperades de l’any. Els actes programats pel Servei de Cultura segueixen la línia de l’edició anterior, amb un pressupost contingut però que ha volgut prioritzar en tot moment la qualitat i la col·laboració amb el teixit associatiu de la ciutat.

Com a prèvia a la celebració, aquest dissabte 7 de febrer, tindrà lloc un taller d’elaboració de màscares de Carnaval a l’Ateneu Municipal, a càrrec de Yasmina Capó. Les places són limitades i, per aquest motiu, cal formalitzar-ne abans la inscripció.

La festa pròpiament dita, però, arrencarà el 12 de febrer, Dijous Gras, amb el lliurament dels premis del 28è Concurs de màscares de l’Escola d’Art i Disseny (edRa) i la inauguració de la mostra dels treballs presentats al certamen. L’acte, organitzat per +e, l’associació d’alumnes i exalumnes del centre, tindrà lloc a les 19.30 h a la sala d’exposicions d’edRa.

El dissabte 14 de febrer, a les 11 h, tindrà lloc al Centre de Dansa Tradicional Espona una xerrada sobre les tradicions del Carnaval a càrrec de Josep Forners, director del Museu Etnològic de Barcelona. Ja a la tarda, se celebrarà l’acte més esperat de la festa, la rua, que arrencarà a les 18 h de la plaça Pearson i recorrerà diversos carrers del centre fins a finalitzar a la plaça del Doctor Guardiet. La desfilada permetrà veure en acció els grups inscrits al Concurs de comparses de Carnaval, que competiran enguany per tres premis de 700 €, 400 € i 200 €. Aquests guardons, però, no es lliuraran fins al dia 17 a les 20 h, en el marc d’un acte que tindrà lloc a la Biblioteca.

L’any passat, la rua va avançar l’hora d’inici fins a les 18 h per tal de donar resposta al públic més familiar. Les 1.500 persones que van seguir-la i les bones valoracions recollides han animat el Servei de Cultura a mantenir aquest horari.

El mateix dissabte, a partir de les 23 h, tindrà lloc al Ball de Carnaval a la Pista Poliesportiva Francesc Calvo, amb entrada gratuïta. Com a novetat, des de l’Ajuntament s’incrementaran les mesures de control a l’accés del recinte per evitar la venda d’alcohol a menors, així com l’entrada d’ampolles de vidre i llaunes.

Matinal infantil
Com sempre, els infants seran els protagonistes del diumenge de Carnaval. A partir de les 11 h, la plaça del Doctor Guardiet acollirà el Carrusel ecològic Circ a les Golfes, mentre que la plaça Catalunya serà la seu de tallers de maquillatge, disfresses, màscares i barrets. Aquestes propostes seran la prèvia a la gran rua infantil, que s’iniciarà a les 12 h a la plaça Pere Aguilera i que acabarà el seu recorregut a la Rambla del Ferrocarril, on tindrà lloc a partir de les 13 h el ball infantil La Disco Pinky.

L’any passat, la Matinal infantil va ser la proposta més multitudinària de la festa, amb la participació d’entre 15.000 i 18.000 persones.

La festa, com marca la tradició, finalitzarà el Dimecres de Cendra, 18 de febrer, amb l’enterrament de la sardina. A les 18 h, tindrà lloc la concentració del seguici fúnebre a la plaça Pearson i a les 18.30 h s’iniciarà la cercavila, amb la participació de diverses entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat. Aquesta acabarà a l’Escardívol, on Sa Majestat Carnestoltes viurà el seus últims instants a la foguera.

Tots aquests actes s’acompanyaran de la mostra Vine a veure la Sardina de Carnaval, que es podrà visitar a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler entre el 9 i el 17 de febrer; de l’exposició de la selecció de les obres presentades al Concurs de cartells de Carnaval, que també s’instal·larà en aquest equipament entre el 9 i el 22 de febrer; i de la ja mencionada de màscares de Carnaval, que es podrà veure a edRa fins al dia 27.

“Rubí es disfressa”
El Carnaval es promociona aquest any amb un cartell realitzat per la dissenyadora gràfica Laia Prat, guanyadora del tradicional concurs amb motiu d’aquesta festa. L’obra, titulada Rubí es disfressa, mostra sobre un fons groc la lletra R de Rubí vestida per al Carnaval, amb ulls de llargues pestanyes i diversos complements festius.