Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es prepara per a una Festa de Sant Roc marcada pel centenari de l’arribada del tren a Rubí La Festa Major Petita de Rubí arrencarà aquest divendres a la tarda amb una cercavila commemorativa d’aquest esdeveniment https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/rubi-es-prepara-per-una-festa-de-sant-roc-marcada-pel-centenari-de-l2019arribada-del-tren-a-rubi/@@images/image/preview

Rubí es prepara per a una Festa de Sant Roc marcada pel centenari de l’arribada del tren a Rubí

La Festa Major Petita de Rubí arrencarà aquest divendres a la tarda amb una cercavila commemorativa d’aquest esdeveniment
Les entitats de cultura popular i tradicional són les protagonistes de Sant Roc (foto: Localpres).
Les entitats de cultura popular i tradicional són les protagonistes de Sant Roc (foto: Localpres)

Del 31 d’agost al 3 de setembre, Rubí celebrarà una nova edició de la Festa Major Petita de Sant Roc, organitzada per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional. Aquest any la celebració estarà marcada pel centenari de l’arribada del tren elèctric a Rubí, que protagonitzarà una part de les activitats programades.

La festa arrencarà aquest divendres a les 18.30 h a la plaça del Doctor Guardiet amb una cercavila commemorativa dels cent anys de tren. La desfilada comptarà amb personatges vinculats a aquest fet històric, vestits i vehicles d’època, i serà possible gràcies a la implicació de diverses entitats locals, com són els Amics dels Automòbils Antics, la Coral Unió Rubinenca, el Casal de la Gent Gran, Dinàmic Crescendo, el Casal Popular, i tots els col·lectius que integren la Taula de Cultura Popular i Tradicional i la Comissió de Sant Roc. La cercavila finalitzarà a la plaça de l’Antiga Estació amb una actuació de l’associació Rubí Musical Segle XXI, parlaments a càrrec dels personatges històrics, una sardana de lluïment, el Ball del Ferrocarril i la cantada de l’himne de Rubí.

La jornada de divendres s’allargarà fins ben entrada la nit. La 7a Trobada de Bèsties de Foc (20 h), la tradicional retrobada després de l’estiu (20.30 h), el concert de Carajillo d’Anís (22.30 h) i la 18a Xerricada Popular de Sant Roc (23.30 h) són la resta d’actes programats aquest dia.

Com és habitual, la plaça del Doctor Guardiet serà protagonista gairebé absoluta de la festa. Durant tot el cap de setmana, s’hi podrà gaudir de la Fira de productes d’arrel tradicional catalana i de la 2a Fira del Vermut, així com dels tallers de les entitats de cultura popular i tradicional (dissabte a partir de les 11 h) i de diversos jocs per a tota la família, entre els quals destaca un any més la cucanya de la plaça Nova de Barcelona.

Dissabte, aquest mateix emplaçament també acollirà un vermut popular amb acompanyament musical (13 h), la proposta refrescant Remulla’t amb en Bòjum (13 h), la missa en honor a Sant Roc a l’església de Sant Pere (19.30 h), els Tocs de festa! (20 h) i l’Esclat de Sant Roc! (20.30 h), els sarcàstics Versots a càrrec de les colles de diables (21 h) i l’espectacle de foc i dansa de Les Bruixes d’Arrel (21.30 h). La nit acabarà amb un sopar popular a la fresca (22 h) a càrrec de la Societat Sant Antoni Abat i un ball de nit amb l’orquestra Allioli (23.30 h). 

La programació de diumenge s’iniciarà d’hora amb la Tronada de Sant Roc, que sortirà de la plaça del Doctor Guardiet a les 9 h i recorrerà diversos carrers del centre. A banda de les fires ja mencionades, la jornada tindrà com a moment destacat la 2a Passejada d’imatgeria local, que enguany comptarà amb la participació excepcional de diversos gegants ferroviaris. Aquesta acabarà a les 12 h amb una ballada a la plaça del Doctor Guardiet.

A les 12.30 h començarà l’aixecada de castells de Sant Roc, amb la participació de les colles de Rubí, Roquetes i Vailets de Gelida. El matí es completarà amb un nou vermut popular amb acompanyament musical (13 h).

La tarda de diumenge també estarà farcida de propostes, amb activitats familiars i la Tabalada de Sant Roc, que s’iniciarà a les 18 h a la plaça de Catalunya i finalitzarà amb l’habitual Tabalada estàtica a la plaça Onze de Setembre, que ambientarà la sortida del Correfoc infantil (19.30 h). Les sardanes també seran protagonistes de la jornada a Doctor Guardiet (18.30 h), on també tindrà lloc l’habitual cantada d’havaneres amb rom cremat (20.30 h).

Els actes de Sant Roc finalitzaran el dilluns 3 de setembre a les 19 h a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler amb la conferència Aureli Capmany: el naixement dels esbarts dansaires, els primers vestits dels esbarts i la seva evolució a càrrec de Montserrat Garrich, en commemoració dels 150 anys d’Aureli Capmany.