Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es prepara per a l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos Aquesta cita tradicional, organitzada per entitats i Ajuntament, se celebrarà el proper dilluns 5 de juny a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí es prepara per a l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos

Aquesta cita tradicional, organitzada per entitats i Ajuntament, se celebrarà el proper dilluns 5 de juny a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç

Les danses participatives són un dels grans moments de la festa (foto: Localpres).
Les danses participatives són un dels grans moments de la festa (foto: Localpres)

Rubí acollirà el proper dilluns 5 de juny l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos, organitzats per l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament, amb la col·laboració de prop d’una vintena d’entitats més. Com és tradicional, els actes es concentraran a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç.

Com a prèvia a la festa, el proper dissabte 3 de juny tindrà lloc la 4a Trobada Infantil de Dansa Tradicional de Rubí. A les 17 h, s’iniciarà una cercavila dels grups participants, que anirà des de la plaça de la Nova Estació fins a la plaça del Doctor Guardiet. En aquest darrer espai, a partir de les 18 h, hi haurà la ballada dels esbarts de Rubí, Mollet, Manresa i Vila de Sallent.

Ja dilluns, els actes s’iniciaran a les 9 h amb la concentració a la plaça del Doctor Guardiet, on es podrà gaudir d’una xocolatada amb melindros abans d’iniciar el camí cap a l’ermita. Com a novetat, les persones presents podran aprofitar aquests primers moments de la jornada per participar al joc de geocaching titulat L’Esbart puja als Xatos, per al qual només hauran de descarregar als seus dispositius mòbils l’app Geocaching®. A les 9.30 h, se sortirà cap a l’ermita amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers.

Al voltant de les 10 h, els participants a la caminada podran aturar-se per fer un refrigeri a la Masia de Can Ramoneda. Des d’allà reprendran el camí fins a arribar a l’esplanada de l’ermita, on tindran lloc els principals actes de la jornada. A les 10.30 h, se celebrarà la missa, seguida de la ballada de gegants i gegantons i de l’actuació castellera. A continuació, les colles de Diables de Rubí, Rubeo Diablorum i de la Riera s’encarregaran d’encendre el foc, tindrà lloc una audició de sardanes interpretada per la cobla Jovenívola de Sabadell i es farà el tradicional ball dels Xatos.

Sobre les 14 h, els assistents podran gaudir de l’habitual arròs cuinat per la Unión Extremeña de Rubí. Els tiquets de l’àpat es podran adquirir al preu de 7 euros.

A les 15.30 h, les danses participatives de l’Esbart Dansaire de Rubí posaran el punt final a la jornada festiva.

Des del 1989
Rubí va recuperar la Festa dels Xatos el 1986, coincidint amb la commemoració del Mil·lenari de la ciutat. Es tracta d’una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien de romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, per retre homenatge a Sant Muç.

Des de la seva recuperació, de la mà de l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament, la festa s’ha anat consolidant com una de les cites més importants de la cultura popular i tradicional a la ciutat, prèvia al gran moment de la Festa Major.