Rubí es compromet amb la mirada restaurativa i interseccional per a la gestió de la convivència a les aules
Professionals de l'educació de Rubí, majoritàriament dones, s'han trobat aquest dissabte en el marc de la tercera jornada de coeducació de la ciutat
La III Jornada de Coeducació de Rubí ha aplegat més d’un centenar de professionals de l’àmbit de l’educació a la Biblioteca Mestre Martí Tauler per abordar la mirada restaurativa i interseccional en la gestió de la convivència a les aules. La iniciativa s’ha organitzat des del Grup Motor de Coeducació de Rubí, un espai que inclou el servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí, el Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Occidental III i les referents de Coordinació, Convivència i Benestar de l'Alumnat (COCOBE) dels centres d’educació primària i secundària de la ciutat.
Victor García Correas, regidor d’Educació de l’Ajuntament de Rubí, ha obert la jornada agraint a les professionals i al grup motor la feina feta cada any al voltant de la jornada de coeducació i a destacat que “l’enfocament restauratiu proposa crear comunitat i gestionar les relacions, els incidents i els conflictes a l’àmbit escolar promovent l’empatia, posant el focus en l’impacte de les nostres accions en els altres, i no pas en la por al càstig. L’empatia, la capacitat de posar-nos al lloc dels altres i sentir com a pròpies les seves alegries i les seves penes, ens fa realment humans. Perquè parteix del reconeixement de l’altre com a igual”.
Montserrat Capdevila, directora dels Serveis Territorials d’Educació i FP al Vallès Occidental, ha lloat "la tenacitat de Rubí per treballar la coeducació". “La mirada restaurativa és també una eina per prevenir les violències en un moment en què la gestió de les aules és un repte cada cop més complex”, ha argumentat.
La trobada s’ha estructurat al voltant d’una taula rodona i la revisió d’experiències reals. Les integrants de la taula eren Ainhoa Roca Vielba, formadora i facilitadora de la Cooperativa Fil a l’agulla; Adriana Torroella i Giró, educadora Social i experta en racialitat amb perspectiva de gènere i directora del Projecte Fahafahana; i Núria Pros Fierro i Irene Mir Aiguadé, cap d’estudis i coordinadora pedagògica de l’INS Can Periquet. La segona part de la jornada ha revisat casos pràctics amb els i les assistents organitzats en grups. Roca, Vielba, Torroella i Giró han dinamitzat aquesta part més pràctica de la jornada amb Anna Galí Bonet, pedagoga i psicòloga de Fil a l’Agulla i Noemí Canyelles Tigel, sociòloga i facilitadora de grups de la mateixa entitat.