Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es bolca en la 22a Trobada Nacional dels Tres Tombs Un gran nombre de rubinencs i rubinenques, així com persones dels municipis del voltant, han sortit el carrer per veure desfilar carros i animals provinents de més d’una cinquantena de localitats https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí es bolca en la 22a Trobada Nacional dels Tres Tombs

Un gran nombre de rubinencs i rubinenques, així com persones dels municipis del voltant, han sortit el carrer per veure desfilar carros i animals provinents de més d’una cinquantena de localitats

La rua dels Tres Tombs (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La rua dels Tres Tombs (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí ha lluït aquest cap de setmana com a amfitriona de la 22a Trobada Nacional dels Tres Tombs. Representants de 52 municipis catalans s’hi han donat cita per celebrar aquest gran esdeveniment tradicional, que ha tingut com a moment més multitudinari la rua de diumenge, amb la participació d’un centenar de carros i carruatges, al voltant de 400 cavalls, egües i mules, i prop de 500 traginers i tragineres.

La trobada, organitzada per la Federació Catalana dels Tres Tombs, ha coincidit amb la 160a edició d’aquesta festivitat a Rubí. Els actes van arrencar divendres al vespre amb l’eucaristia en honor de Sant Antoni Abat i s’han allargat durant tot el cap de setmana, donant mostres de la vitalitat d’aquesta tradició. Dissabte, l’activitat s’iniciava ben d’hora amb la plantada de la bandera a l’Ajuntament i una visita guiada al Museu Etnogràfic Vallhonrat. Ja a la tarda, tenia lloc la tradicional recepció a l’Ajuntament, amb la presència de les autoritats locals, els representats de la Societat Sant Antoni Abat i de la Federació Catalana dels Tres Tombs, així com el banderer d’enguany, Manuel Acebedo, i les cordonistes Maria Josep Boix i Sandra Martínez. A continuació, s’ha fet una cercavila pels carrers del Centre de la ciutat, animada per l’Agrupación Musical Cabrera d’Anoia. La jornada de dissabte s’ha tancat amb el concert i ball de societat a la carpa de la plaça del Doctor Guardiet, a càrrec de l’Orquestra Selvatana.

Les imatges més participatives de la celebració, però, s’han registrat aquest diumenge, començant per l’esmorzar del traginer a la Masia de Can Serra i seguint per la gran rua, que ha tret al carrer multitud de rubinencs i rubinenques. L’alcaldessa, Ana María Martínez, el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, i la consellera de Cultura, Mariàngela Villalonga, han compartit carruatge amb els representants de la Societat Sant Antoni Abat, la Federació Catalana dels Tres Tombs i la Federació Catalana d’Hípica en una desfilada que ha finalitzat, com és tradició, amb la benedicció dels animals a la plaça de Catalunya. Un dinar de germanor a la Masia de Can Serra i l’espectacle musical Tres dives i tres tenors a la carpa de la plaça del Doctor Guardiet han servit per tancar els actes.

Ha estat un èxit. La participació de la ciutadania de Rubí ha estat molt gran, possiblement més que altres anys, i els pobles que hi han participat han quedat molt contents”, ha declarat Manel Bamala, president de la Societat Sant Antoni Abat. Un bon funcionament que, segons ha destacat l’alcaldessa, Ana María Martínez, és fruit de la gran tasca organitzadora de l’entitat. Així ho expressava la primera edil coincidint amb el dinar de germanor de diumenge: “Us vull agrair que hàgiu mantingut encesa la flama de la tradició els darrers 160 anys d’història de la nostra ciutat. [...] Fer-ho des del primer dia amb humilitat, dedicació i amor per la vostra ciutat, Rubí, és un mirall per a les generacions presents i futures”.

Durant l’esdeveniment, només s’ha produït una incidència en el marc del rua, quan un dels carros ha bolcat a la rambleta Joan Miró, provocant afectacions lleus a tres persones. D’altra banda, un grup de persones han aprofitat la desfilada per protestar contra un hipotètic maltractament dels animals en aquesta tradició; un fet que la Societat Sant Antoni Abat ha volgut desmentir al·legant la cura amb què es tracten els cavalls en tot moment. Justament, enguany l’organització ha disposat un servei d’atenció veterinària durant la rua per garantir el bon estat de tots els animals que hi han desfilat.

Imatges relacionades

Benedicció dels animals (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Benedicció dels animals (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Trobada a Can Serra (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Trobada a Can Serra (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Les autoritats locals amb la consellera (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Les autoritats locals amb la consellera (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
22a Trobada Nacional dels Tres Tombs (foto: Ajuntament - Localpres)
22a Trobada Nacional dels Tres Tombs (foto: Ajuntament - Localpres)