Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí comparteix el projecte 50/50 a la cimera Change Now de París L’organització ha convidat una delegació rubinenca a compartir l’experiència educativa de la proposta del Rubí Brilla posant en valor el compromís de la ciutat amb el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel clima i l’energia https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí comparteix el projecte 50/50 a la cimera Change Now de París

L’organització ha convidat una delegació rubinenca a compartir l’experiència educativa de la proposta del Rubí Brilla posant en valor el compromís de la ciutat amb el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel clima i l’energia

L’alcaldessa amb els regidors Medrano i Rodríguez a la cimera de París (foto: Ajuntament de Rubí).
L’alcaldessa amb els regidors Medrano i Rodríguez a la cimera de París (foto: Ajuntament de Rubí)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, participa aquests dies a la Cimera ChangeNOW que se celebra al Gran Palais de París, juntament amb el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz; i el regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón. En el marc d’aquesta cimera, aquest divendres ha tingut lloc una trobada d’algunes de les ciutats signants del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel clima i l’energia. Rubí ha estat una de les ciutats convidades a la trobada gràcies al compromís i la implicació del municipi en aquest òrgan que involucra les autoritats locals i els veïns i veïnes de les seves poblacions en la lluita per frenar l’emergència climàtica. A més de Rubí, la cita també ha aplegat representants polítics de més de 30 ciutats de tot el món.

Durant la trobada, la delegació rubinenca ha compartit amb els i les assistents els detalls del projecte 50/50 que impulsa el servei Rubí Brilla. “Rubí va ser un dels primers municipis a sumar-se al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel clima i l’energia i, a través del 50/50, impulsem un mètode d’estalvi i conscienciació que estem segurs que pot ajudar a combatre l’emergència climàtica a ciutats de tot el món”, diu l’alcaldessa. En el marc de la reunió, també s’han establert contactes amb altres ciutats europees per la futura participació conjunta en projectes finançats per la Unió Europea.

La cimera que s’ha pensat com un espai per compartir projectes i experiències entre les persones assistents també ofereix debats sobre malbaratament alimentari, mobilitat sostenible, reducció i reciclatge de plàstics i solucions tecnològiques diverses per reduir la petjada de carboni.

El 50/50, al món
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, també va participar al desembre a la Cimera Mundial del Clima de Madrid per explicar l’èxit aconseguit a través del 50/50.

L'objectiu del projecte és conscienciar, fomentar hàbits sostenibles i apoderar comunitats educatives per aconseguir un canvi d’hàbits. La idea va començar a aplicar-se amb èxit a diferents col·legis d'Alemanya a principis dels anys noranta. Des d’aleshores s'ha implantat a altres països europeus dins de la iniciativa EURONET 50/50. Rubí Brilla va portar la idea a Rubí el 2012, assegurant que el 100% de l’estalvi revertís totalment a cada centre en forma de subvenció i/o inversió directa, més enllà del retorn del 50% que preveia Euronet. A més, Rubí Brilla ha millorat la proposta original amb un sistema de monitoratge en temps real de consums, indicadors econòmics i aprofundint en la participació i implicació de tota la comunitat educativa. Actualment, implanten el 50/50 totes les escoles públiques de Rubí i des del 2012, més de 20 escoles de fora de la ciutat han replicat la proposta, entre elles, l’escola Sant Isidre de València, Dos de Mayo de Pinto (Madrid), Nuestra Señora del Rosario d’Agüimes (Gran Canaria) i 6 escoles d’Alpedrete (Madrid).