Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemorarà l’aniversari de la Segona República amb una ofrena floral L’acte s’ha previst el 14 d’abril a les 13 h, a la plaça de la República https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemorarà l’aniversari de la Segona República amb una ofrena floral

L’acte s’ha previst el 14 d’abril a les 13 h, a la plaça de la República

Monòlit de la plaça de la República (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Monòlit de la plaça de la República (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Entitats locals, partits polítics i la ciutadania en general estan convocats davant del  monòlit de la plaça de la República, el 14 d’abril a les 13 h, per commemorar el 93è aniversari de la Segona República i reivindicar els valors que representa.

L’acte s’obrirà amb l’ofrena institucional en nom de l’Ajuntament de Rubí a càrrec de l’alcaldessa, el regidor de Memòria Democràtica i els portaveus de grups municipals. Després, serà el torn dels partits polítics, les entitats i la ciutadania, que s’hi vulgui afegir. Durant l'acte també es llegiran els poemes Yo era Caperucita, de Gloria Fuertes, i Libertad, de Joan Margarit.

Proclamació de la Segona República

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar a l’Estat espanyol la Segona República, un moviment polític de rebuig a la monarquia d’Alfons XIII, durant el regnat del qual va tenir lloc la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930).

A Catalunya, Francesc Macià va proclamar la República Catalana, situació que va evolucionar en l’establiment de la Generalitat i amb l’aprovació el 1932 de l’Estatut d’Autonomia, que fixava les competències catalanes. Aquesta època va estar caracteritzada per la modernitat i la democratització de matèries com l’educació, l’economia i la sanitat.

Després de proclamar-se la Segona República es va aprovar la Constitució de 1931. Aquell text és la base de la Constitució vigent de 1978.

Objectius de Desenvolupament sostenible