Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb una vintena d’activitats Entre les propostes programades, destaca la presentació del monogràfic “Les dones que treballaven a la indústria tèxtil de Rubí”, que recull el testimoni de 25 rubinenques https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb una vintena d’activitats

Entre les propostes programades, destaca la presentació del monogràfic “Les dones que treballaven a la indústria tèxtil de Rubí”, que recull el testimoni de 25 rubinenques

La regidora Maria Mas, amb el programa d’activitats d’enguany.
La regidora Maria Mas, amb el programa d’activitats d’enguany

L’Ajuntament de Rubí, amb la col·laboració de diverses entitats, ha organitzat una vintena d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març. La programació s’allargarà durant tot el mes, combinant propostes de caràcter reivindicatiu amb altres de divulgatives o lúdiques.

Un dels moments més destacats de la commemoració d’aquest any serà la presentació del quart monogràfic en femení, dedicat a les dones que treballaven a la indústria tèxtil de Rubí. L’estudi recull el testimoni de 25 treballadores rubinenques amb dos objectius: analitzar l’evolució que es va viure des de la primera fàbrica fins a la crisi dels anys 70, i donar veu a aquelles dones silenciades per la història. “Aquestes rubinenques van tenir un paper fonamental en la indústria tèxtil i, per extensió, en la configuració de la nostra ciutat tant a nivell urbanístic, com demogràfic i social. Poder recuperar els seus testimonis, plens d’emocions, és un just reconeixement a la seva memòria però també a la història de Rubí”, ha argumentat la regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas.

El monogràfic, coordinat per Eduard Puigventós i Núria Julià, es presentarà el 18 de març a les 11 h a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. L’acte reunirà les dones homenatjades, que seran obsequiades amb el llibre i amb una còpia de l’audiovisual elaborat pel periodista Marc Sala.

Una vintena d’activitats
El programa d’activitats del Dia Internacional de les Dones s’ha treballat de forma transversal amb diversos serveis municipals i entitats. Com sempre, l’acte central serà la lectura del manifest de la commemoració, que tindrà lloc el 8 de març a les 13 h a la plaça de Pere Aguilera. Aquesta anirà a càrrec de l’alcaldessa, Ana María Martínez, i de representants dels grups municipals.

Pel que fa a la resta de propostes programades, figuren diverses xerrades o tertúlies al voltant de les dones. Entre aquestes, destaquen la conversa Joves esportistes, reflexió al voltant del paper de la dona dins el món de l’esport i la competició, que tindrà lloc el mateix 8 de març a les 18 h a l’Espai Jove Torre Bassas; la xerrada Dones de pel·lícula, que s’ha programat el 10 de març a l’Ateneu Municipal; o la proposta Repensem els contes, l’11 de març a les 11 h al mateix equipament.

També s’han programat tallers adreçats a la reflexió, com ara Les joguines no són sexistes, i tu?, que es farà a l’Ateneu Municipal el 18 de març a les 11.30 h, o Noves masculinitats, altres formes de ser homes, que tindrà lloc el 24 de març a les 19 h en aquest mateix espai.

La programació es completa amb propostes culturals i lúdiques, com l’exposició Per amor a l’art de l’Associació Dones Creatives del Vallès, que es pot visitar a l’Espai Expositiu Antiga Estació fins a l’11 de març; una jam session amb la participació de dones a l’Espai Jove Torre Bassas el 3 de març a les 18 h; o l’obra de teatre Deesses, el 26 de març a les 18.30 h al Teatre Municipal La Sala.

Dins d’aquest apartat més lúdic, també destaca el sopar relacional i el ball de dones que tancaran la programació el 31 de març. L’activitat tindrà lloc a les 21 h al Casino i per anar-hi només cal recollir prèviament les invitacions ─l'accés és gratuït─ a la regidoria de Polítiques d’Igualtat (edifici Rubí+D).

Tornem a comptar amb un programa d’activitats transversal, que conjuga la reivindicació i la reflexió pròpies d’aquesta data amb un vessant més lúdic, que convida les dones a relacionar-se entre elles. Són una vintena d’activitats que esperem que comptin amb la màxima participació”, ha conclòs la regidora Maria Mas.