Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemora la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica El consistori és membre de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemora la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica

El consistori és membre de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí

L’Ajuntamen ha isat la bandera Sahrauí aquest dimarts (foto: Ajuntament).
L’Ajuntamen ha isat la bandera Sahrauí aquest dimarts (foto: Ajuntament)

El 27 de febrer de 1976 es proclamava la República Àrab Sahrauí Democràtica per part del Front Polisario. Amb aquesta declaració es trencava amb el domini del colonialisme espanyol però s’encetava el conflicte amb el Regne del Marroc. Aquest dimarts es compleixen 48 anys d’aquesta declaració i Rubí se suma a la celebració refermant el seu compromís amb el poble sahrauí.

L’Ajuntament de Rubí és membre de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí. Aquest compromís busca, d’una banda, vetllar per garantir la seguretat i la integritat de la seva població i impulsar una solució definitiva del conflicte. D’altra banda, Rubí participa a projectes de cooperació i d’ajuda humanitària que garanteixin els drets humans de les persones sahrauís que pateixen persecució, exili i l’ocupació.

Aquest suport es tradueix, actualment, en tres projectes de suport a la població sahrauí, per un import total de 25.000 euros:

  • Xarxa d’alertadores de vulneracions de drets humans al Sàhara Occidental. Es tracta d’una iniciativa que presta suport a activistes sahrauís que vetllen per garantir els Drets Humans i denunciar-ne qualsevol vulneració.
  • SOSSahara.edu és una proposta que treballa per informar d’una manera crítica la societat catalana sobre la situació del Sàhara Occidental Ocupat.
  • Suport a l’Escola d’Arts Sahrauí. Aquesta iniciativa està previst que arrenqui enguany amb la col·laboració de l’Associació d’Amistat amb el Poble Sahrauí de Sevilla.

Els llaços de Rubí amb el poble sahrauí es van materialitzar amb l’agermanament amb la Daira de Guelta, població sahrauí ubicada en territori algerià. Aquest procés va ser iniciat per l’entitat Rubí Solidari l’any 1994.

El març de 2023 va tenir lloc un viatge institucional als campaments sahrauís, en el marc de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí. L’objectiu era reprendre el treball de l'agermanament amb el Sàhara Occidental i les línies d’acció que ja havien estat identificades i detectar-ne de noves. El viatge va permetre posar les bases per concretar accions de cooperació i sensibilització a la ciutat. Un exemple és el suport a la l’Escola d’Arts Sahrauí.

Objectius de Desenvolupament sostenible