Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemora el Dia Internacional de les Dones amb la lectura d’un manifest reivindicatiu El text ha estat llegit per l’alcaldessa i els portaveus dels diferents grups polítics amb representació municipal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí commemora el Dia Internacional de les Dones amb la lectura d’un manifest reivindicatiu

El text ha estat llegit per l’alcaldessa i els portaveus dels diferents grups polítics amb representació municipal

La lectura del manifest institucional ha tingut lloc aquest dimarts a la plaça Pere Aguilera (foto: Localpres).
La lectura del manifest institucional ha tingut lloc aquest dimarts a la plaça Pere Aguilera (foto: Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i membres dels vuit grups polítics amb representació al consistori han llegit aquest dimarts 8 de març el manifest institucional del Dia Internacional de les Dones. El text, consensuat per l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, ha servit per reivindicar la innegociabilitat dels drets socials, polítics i econòmics de les dones.

Les dones, des de les nostres diversitats, som més de la meitat de la població mundial i cal que formem part de la presa de decisions en tots els àmbits i estaments. Cal que el nostre dret a la participació social i política sigui una prioritat”, s’assegura al manifest.

El text recorda que “en ple segle XXI hi ha països on encara no es reconeix el dret a vot de les dones” i que a Espanya no va ser fins l'any 1931 que es va reconèixer el sufragi femení, gràcies a la “lluita aferrissada” de diverses dones, com Clara Campoamor, Dolors Bargalló, Isolina Viladot, Angelina Colubret o Teresa Gibert. “Com elles, tantes dones reconegudes i anònimes han participat en la construcció d'una societat més igualitària en la qual les dones siguem ciutadanes de ple dret”.

En l’àmbit polític, el manifest recorda que Catalunya compta, actualment, amb 174 alcaldesses (el 18% dels municipis), 3.194 regidores (el 34% del total de representants locals), 56 parlamentàries (el 41,5% de la cambra) i 5 conselleres (el 38% del Govern). “Malgrat estar encara lluny de la paritat, veiem com la presència de les dones en la política institucional creix cada legislatura [...]. Però l'exercici efectiu del poder polític té costos elevats per a les dones. Darrerament hem viscut airades reaccions masclistes davant lideratges femenins i feministes. Atacs personals inadmissibles que cal que condemnem de forma col·lectiva [...]”.  

El text també incideix en la importància de les dones “en aquells àmbits més vinculats a la vida quotidiana i a la recerca del bé comú”, com ara les AMPA o les entitats veïnals, i en el seu paper rellevant en els moviments socials i cívics. A tall d’exemple, “les primeres polítiques de salut sexual i reproductiva i els primers serveis d'atenció a dones en situació de violència arribaven als ajuntaments democràtics amb l'empenta de les dones organitzades als barris i pobles”.

Apostem, doncs [...], per avançar cap a una societat igualitària, en la qual homes i dones participem en igualtat de condicions en totes les decisions que ens afecten. Apostem, totes i tots, per posar la vida al centre de les prioritats i repartir-nos els temps i els treballs, per tal que tots i totes puguem participar de la vida pública”, conclou el manifest.

La regidora de Polítiques d'Igualtat, Maria Mas, insisteix en la importància de seguir apostant per la sensibilització de la ciutadania sobre la igualtat entre homes i dones: “Una societat no es pot permetre el luxe de menystenir a la meitat de la seva població perquè això l’empobreix tant social com econòmicament”.

Dia Internacional de les Dones
Desenes de persones s’han reunit a la plaça Pere Aguilera per participar en aquest acte, una de les activitats centrals del programa per commemorar el Dia Internacional de les Dones a la ciutat.

L’any 1977, les Nacions Unides va declarar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, fent incís en alguns temes que es troben en l’origen d’aquesta celebració, com la millora de les condicions de treball, de vida i de drets polítics d’aquest col·lectiu. 

Imatges relacionades

Desenes de persones s'han reunit davant l'Ajuntament per assistir a l'acte (foto: Localpres)
Desenes de persones s'han reunit davant l'Ajuntament per assistir a l'acte (foto: Localpres)